Çığ konusundaki tecrübeleriyle, hayat kurtarıyorlar

Çığ konusundaki tecrübeleriyle, hayat kurtarıyorlar -Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürü Aktürk: Çığ konusunda arama kurtarma birlik müdürlüğümüz, sadece Türkiyede değil dünya çapında bilgiye, tecrübeye, yeterliliğe sahip. Ekipman ola


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çığ konusunda önemli bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını belirterek, Erzurum çığ konusunda bir marka. Türkiyede, Erzurumun uygulaması yüksek olduğundan bu konudaki önderliği ve öncülüğü de fazla. 36 kişiden oluşan çığ ekibimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde hayat kurtarıyor dedi.
     Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimine yönelik çığ komisyonlarının olduğunu belirterek, çığ komisyonunun kış faaliyetlerine başladığını söyledi.
     Çığ riski olan yerleşim birimlerinin önceden tespit edilerek, söz konusu bölgelerin takibinin yapıldığını anlatan Aktürk, Özellikle kış mevsiminde çığ komisyonumuz buraların değerlendirmesini yapar, dönem dönem riski artan bölgeler var mı kontrol eder. Varsa orada gerekli tedbirleri planlar, düzenler. Gerekirse tahliye yapar diye konuştu.
     Müdürlük olarak Erzurumda Palandöken Dağında ve Konaklı Kayak Merkezinde kış faaliyetlerinin olduğunu vurgulayan Aktürk, şunları kaydetti:
     Kayak federasyonun alması gereken tedbirler de vardır ama bizim orada arama kurtarma ekiplerimiz var. Konaklıda 8, yine Palandökende 8 kişilik arama kurtarma ekibimiz var. Bir de orada ölçümleri yapan jeoloji mühendisi var. Yani, mühendisler Orada kayak riski var mı, yok mu- tespitini yapar. Onlar sabah erken saatlerde gider ve o gün kaymaya müsait midir, değil midir- karar verirler. Kayma esnasında da olabilecek kazalarda özellikle arama kurtarma ekibimiz gerek konusu itibarıyla yapması gereken bir konu olursa, arama kurtarmayı gerektiren durumlarda hemen müdahale ediyorlar.
    
     -Diğer kurum ve kuruluşlara da eğitim veriyoruz-
    
     Arama kurtarma birliğinden çığ ekibinin profesyonel bilgiye sahip olduğunu belirten Aktürk, Erzurumun genelinde kış döneminde olabilecek çığ faaliyetlerinde, komisyonun faaliyet içinde olacağını söyledi. Aktürk, şöyle devam etti:
     Çığ konusunda arama kurtarma birlik müdürlüğümüz sadece Türkiye değil dünya çapında bilgiye, tecrübeye, yeterliliğe sahip. Ekipman olarak da yine öyle, personelin tecrübesi ve kabiliyeti itibarıyla da yüksek tecrübeye sahip. Bu Erzurumun bir şansıdır. Bu konuda hem kendi personelimiz hizmetiçi eğitimler düzenleyerek faaliyetlerini artırıyor hem de pratik ve teoride, diğer kurum ve kuruluşlara eğitim veriyor. Ayrıca Türkiyedeki arama kurtarma birliklerinin, illerin ve gerekirse diğer sivil toplum kuruluşlarının dahi talep etmeleri halinde çığ konusundaki eğitimlerini veriyoruz. Erzurum bu konuda bir marka. Türkiyede, Erzurumun uygulaması yüksek olduğundan bu konudaki önderliği ve öncülüğü de fazla. 36 kişiden oluşan çığ ekibimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde hayat kurtarıyor.
    
     -Yılda 5-10 kişi kurtarılıyor-
    
     Türkiyede, Erzurumun uygulaması yüksek olduğundan, bu konudaki önderliği ve öncülüğü, geçmişten bugüne edindiği bilgi ve tecrübe biriminden dolayı Türkiyenin üzerinde bilgi birikimine sahip diyen Aktürk, Türkiyedeki diğer illere öncülük yapma görevlerinin olduğunu ifade ederek, diğer illerdeki arama kurtarma birlik müdürlüğünden gelen ekiplere çığ konusunda eğitim verdiklerini söyledi.
     Çığ ekibinin, yıllık 5-10 civarında çığ altında kalan vatandaşları kurtardığını ifade eden Aktürk, Çığ ekibimiz 36 kişiden oluşuyor. 8er kişilik ekipler halinde çalışıyorlar. Çığ ekibinin içerisinde jeoloji mühendisi de görev yapar dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Çığ konusundaki tecrübeleriyle, hayat kurtarıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER