Çiftçi kadınların on parmağında on marifet

Çiftçi kadınların on parmağında on marifet -Osmaneli ilçesine bağlı Büyükyenice köyünde çiftçilikle uğraşan kadınlar, gündüz tarlada çalışıyor, akşamları ise kendilerini geliştirmek amacıyla, köy konağında düzenlenen kurslara katılıyor


BİLECİK (A.A) - Saim Turan - Mesut Tankulu - Bilecikin Osmaneli ilçesine bağlı Büyükyenice köyünde çiftçilikle uğraşan kadınlar, ev işlerinin yanı sıra hem gündüz tarlada çalışıyor hem de kendilerini geliştirmek için akşam saatlerinde düzenlenen tarım ve hayvancılık kurslarına katılıyor.
     İlçeye 7 kilometre uzaklıktaki köyün kadınlarının talebi üzerine Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Osmaneli Ziraat Odası tarafından tarım ve hayvancılık kursu başlatıldı.
     Sabah erken saatlerde uyanıp yemek, bulaşık, temizlik gibi ev işlerinin yanı sıra tarla, bahçe, hatta inşaat işlerinde çalışarak aile bütçesine katkı sağlayan kadın çiftçiler, yoğun çalışma temposuna rağmen akşam da köy konağında kursa katılarak, tarım ve hayvancılık konularında kendilerini geliştiriyor. Yetiştirdikleri ürünleri, kullandıkları traktörlerle ilçe merkezine getiren kadınlar, bunları pazarda satıyor.
     Kursa katılan 19 kadın çiftçi, arazide uygulamalı eğitim görüyor ve onlara günlük 20şer lira ödeniyor.
    
     -"Kadınlarımız eğitimde çok başarılı oluyor"-
    
     Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde yaşayan kadınların, tarım ve hayvancılıkla iç içe olduğunu söyledi. Kurs talebinin, kadın çiftçilerden geldiğini belirten Ünver, şöyle konuştu:
     "Çapaya giden, hayvana bakan, akşamları evine gidip yemeği hazırlayan yine kadın çiftçilerimiz. Hem sebze ve meyve hem de hayvancılık üzerine uygulamalı eğitim alıyorlar. Dünya ve Avrupa standartlarını yakalayamasak bile buna yaklaşmamız, bir yerden başlamamız lazım. Bunlara kadınlarımızla başlamamız, büyük bir avantaj. Çünkü kadınlarımız eğitimde çok başarılı oluyor. Çiftçi kadınlarımız da çok memnun. Kendilerine sorduğumuzda, Bugüne kadar boşa çalışmışız, fazla gübre kullanmışız, masraf ağır olmuş diyerek, bundan sonra daha güzel, başarılı bir şekilde meyve, sebze yetiştireceklerini belirtiyorlar. Tabii ki bundan tüketici de yararlanacak. Tüketicimiz, hiç tereddüt olmadan gıdaları yiyecek. Çünkü, tarımda kullanılan ilaçların hepsi, daha bilinçli ve yerinde kullanılacak."
     Kursiyerler de kursta öğrendiklerini tarlada ve hayvan bakımında uygulayacaklarını, aldıkları eğitim sonrası bilinçli tarım yapacaklarını söyledi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çiftçi kadınların on parmağında on marifet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER