CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: (2) Neredeyse Ankarada müfettiş kalmadı, tamamını İzmire gönderdiler, denetlemezseniz namertsiniz, sizden korkmuyor, çekinmiyoruz -Yazarı, düşünürü hepsi hapiste, ortak paydaları,


İZMİR (A.A) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmirdeki CHPli belediyelerin, baskı altında tutulduğunu ileri sürerek, Neredeyse Ankarada müfettiş kalmadı, tamamını İzmire gönderdiler, denetlemezseniz namertsiniz, sizden korkmuyor, çekinmiyoruz dedi.
     Kılıçdaroğlu, Celal Atik Spor Salonunda yapılan CHP İzmir İl Başkanlığı 34. Olağan İl Kongresinde, CHPli belediyelerin hükümet tarafından müfettiş kıskacına alındığını öne sürdü.
     İzmirdeki CHPli belediyelere yönelik yapılan incelemeleri ve açılan soruşturmaları eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
     Neredeyse Ankarada müfettiş kalmadı, tamamını İzmire gönderdiler, denetlemezseniz namertsiniz, sizden korkmuyor, çekinmiyoruz. CHPyi kuran kadrolar, Batının emperyalist güçleri ile savaşan kadrolardır, Recep Tayyip Erdoğan, sen önce bunu bil. Korku bizim kitabımızda yok. Biz haklıyız, haklı davamızı her ortamda savunuruz, kim olursa olsun, ne olursa olsun. Halkı korkutmak istiyorsun, telefonlarını dinliyorsun, ne yaparsak yap hiçbir CHPli senden çekinmeyecektir, senden korkmayacaktır.
     Kılıçdaroğlu, memurlarla hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine de değinerek, memurlara grevli toplu sözleşme hakkı tanınması gerektiğini savundu.
     Toplu sözleşme görüşmesi sürecindeki tutumu nedeniyle yetkili konfederasyon Memur-Seni eleştiren Kılıçdaroğlu, AKP iktidarının yalakalığını yapan, her söylediğine haklısınız diyen bir memur sendikası, demokratik bir ülkede toplu sözleşme yapamaz. O verilen talimatları yapar dedi.
     Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasinin ve düşünce özgürlüğünün, herkesin üzerinde özlemle durduğu, üzerine titrediği bir konu olduğunu ifade etti.
     Bu noktada CHPnin, Türkiyeye demokrasiyi getiren parti olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP, cumhuriyeti kuran partidir, Türkiyeye sosyal demokrat kültürü getiren partidir. CHPli olmak kolay değildir, CHPli olmak için önce Kuvayi Milliye ruhuna sahip olmak gerekir. CHPli olmak için önce insana saygı duymak, halka hesap vermeyi kabul etmek, basın özgürlüğün savunmak gerekir. Tutuklu milletvekilinin bu ülkede ayıp olduğunu kabul etmek gerekir. CHPli olmak için eleştiriye tahammül etmek gerekiyor dedi.
     Kılıçdaroğlu, Türkiyede gelinen noktada, düşünce özgürlüğü bakımından utanç verici bir durum yaşandığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
     Silivri, sadece Türkiyenin değil, demokrasiyi yaşayan bütün ülkeler için yüz kızartıcı tablodur. Böyle bir tabloyu içimize sindiremiyoruz, kabul etmiyoruz. Yazarı, düşünürü hepsi hapiste, ortak paydaları, AKPye karşı çıkmaları. Demokrasiyi ve özgürlük getirecek bir parti var, o partinin adı Cumhuriyet Halk Partisidir, herkes bunu böyle bilsin.
     Bu ülkenin geleceğinde aydınlar olacaktır. Yeni Şafak yazarı, kendilerini eleştirdi diye işine son veriliyor. Bizim gibi düşünmeyenlerin de özgürce düşündüğü Türkiye istiyoruz. Size ilginç örnek vereceğim; Fenerbahçenin meşhur futbolcusu var, Aleks; soruyorlar başkan içeri atıldı ne düşünüyorsun- Cevabı şu, düşüncelerimi açıklarsam ben de Başkanın yanına giderim diyor. Şu ülkenin geldiği hale bakın.
    
     -Tutuklu milletvekilleri-
    
     Kılıçdaroğlu, hükümetin medyaya büyük bir baskı uyguladığını ileri sürerek, 72 gazetecinin hapiste olduğunu söyledi.
     Gazetecilerle birlikte Türkiyede tutuklu milletvekillerinin de bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu sorunun çözümü için TBMM Başkanı Cemil Çiçekin bir girişim başlattığını, ancak sonuç alınamadığını hatırlattı.
     TBMM Başkanı Çiçekin başlattığı girişimde, AK Parti dışında TBMMde grubu bulunan üç parti grup başkan vekillerinin toplanarak anlaştığını, ancak AK Partinini karşı çıkmasıyla sorunun devam ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
     Bir meclis başkanı, elim kolum bağlı, bir şeyler yapamıyorum dediği andan itibaren onun meclis başkanlığı her yerde, her ortamda tartışılır. Meclis başkanı topladı üç grup başkan vekilini, tutuklu milletvekili konusunda çözüm üretecekti. Hesapları şuydu; nasıl olsa bu üç parti anlaşamazlar. Ama, üç parti de anlaştı, teklifi de hazırladı, Cemil Çiçeke verdi. Cemil Çiçek bir demokrasi ayıbı daha yaptı; üç grup başkan vekilinin hazırladığı metni, onaylasın diye AKP grubuna verdi. Böyle anlayış olabilir mi- Sonra ne oldu, AKP MYKdan karar çıktı, kamuoyu yoklaması yaptık, milletvekillerinin tutuklu kalması gerekir diye. Hangi demokraside, adalet kamuoyu yoklamaları ile belirlenir, hangi demokraside milli irade kamuoyu yoklamaları ile test edilir. Bunlar tutuklu; hükümlü değil. Sanki mahkum edilmişler gibi. O nedenle yapılan demokrasi ayıbıdır, bu ayıba karşı direnmek, mücadele etmek sadece CHPlileri değil, demokrasi, özgürlük isteyen her yurttaşın görevi ve sorumluluğudur. Milletvekili parlamentoda olsun diyoruz, yargılama bitsin demiyoruz. Özel yetkili mahkemeler, bildiğiniz mahkemeler değildir. Siyasi otorite nasıl karar veriyorsa öyle karar veriyor. Özel yetkili mahkemeler, siyasi mahkemelerdir, mahkemeleridir.
    
     -Babakan ile terör sorunu görüşmesi-
    
     Kılıçdaroğlu, Türkiyenin iki temel sorunun, işsizlik ve terör olduğunu belirterek, partisinin terör konusundaki çözüm önerisini 6 Haziran Çarşamba günü yapacakları görüşmeyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğana aktaracağını hatırlattı.
     Terörün bugüne kadar bitirilememesinin tek sorumlusunun siyaset kurumu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, Siyaset kurumu, çözüm üretmiyor. Çözüm ürettik, çarşamba günü görüşeceğim. (Başbakan) Ne oldu yeni mi düşündünüz diyor. Her zaman yeni düşünmek, yeni CHPnin görevidir. Yeni CHP sorunlara çözüm üreten partidir. Yeni CHP hangi sorun varsa, çözümü olan partidir. Kimse aksini iddia edemez, Recep Tayyip Erdoğan da edemez dedi.
     Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusunda masadan kaçmayacaklarını, masada değişiklik için mücadele vereceklerini dile getirdi.
     Askeri rejim ürünü 12 Eylül anayasasını değiştirmenin CHPnin görevi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, AK Partinin ise anayasa değişikliği konusunda samimi olmadığını ileri sürdü.
     Kılıçdaroğlu, Demokrasi ve özgürlük ve insan hakları adına, gel beraber anayasa yapalım. Korkmayın, CHP demokrasiye sıkı sıkı bağlı, özgürlüklere bağlı partidir. Özgür Türkiye için çocuklarımızın geleceği için mutlu bir Türkiye için konuşacağız dedi.
    
     -Hava iş kolundaki grev yasağı-
    
     Hava iş kolundaki grev yasağını da eleştiren Kılıçdaroğlu, Sendika hak arıyor, sen misin hak arayan, kanun teklifi veriliyor ve hava iş kolunda grev yasak diyor. Yasakçı zihniyetten işçilerin haklarını korumak beklenebilir mi- Grev yasağına karşı TBMMde muhalefet edip, doğru olmadığını, Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarına uygun olmadığını söyleyen parti Cumhuriyet Halk Partisidir dedi.
     Kemal Kılıçdaroğlu, bugünün Nazım Hikmetin ölüm yıl dönümü olduğunu da hatırlatarak, Bu ülke bir Nazımına sahip çıkamayacak mı- Niye sahip çıkmıyor- Ne alıp veremediği var- Vefa borcumuzu henüz yerine getiremedik. CHP iktidarında Moskovadaki mezarı Anadoluda bir çınarın altına defnedeceğiz diye konuştu.
     Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda kongrede başkanlık için yarışan 5 adayı yanına çağırarak partilileri selamladı.
     (bitti)
     (MED-UFK-JM)
<< Önceki Haber CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER