Cezaevlerinin eti Niğde Cezaevinden

Cezaevlerinin eti Niğde Cezaevinden -Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumunda 2011 yılında kurulan ve yaklaşık 75 hükümlünün çalıştığı et kombinası, Türkiyedeki cezaevlerinin et ihtiyacı karşılıyor -Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Yıl


NİĞDE (A.A) - Musa Özyürek - Betül Abbak - Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumunda 2011 yılında kurulan ve yaklaşık 75 hükümlünün çalıştığı et kombinasından, Türkiyedeki cezaevlerinin et ihtiyacı karşılanıyor.
     8 bin dekarlık alan üzerine kurulan cezaevinin sınırları içerisindeki 12 dönümlük çiftlikte yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanlar, bin 800 metrekare kapalı alandaki kesimhanede, hükümlüler tarafından kesilip işlendikten sonra Türkiye genelindeki yaklaşık 150 cezaevine gönderiliyor.
     Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Murat Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada 550 hükümlünün bulunduğu cezaevinde 22 iş kolu üzerinde faaliyette bulunulduğunu söyledi.
     Bu iş kolları arasında besiciliğin ve kesimhanenin daha çok ön plana çıktığını belirten Yılmaz, 2011 yılında kurulan ve yaklaşık 2 milyon lira harcanarak son teknoloji makinelerle donatılan kombinanın, Türkiyedeki cezaevleri ile bazı büyük kamu kurum ve kuruluşlarının et ihtiyacını karşıladığını ifade etti.
     Kombinada ceza infaz kurumu görevlilerinin yanı sıra sayıları 60 ile 75 arasında değişen hükümlünün çalıştığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
     Kombinanın kesim kapasitesi günlük 100 büyükbaş, 500 küçükbaş hayvan. Ancak biz kapasitemizin 5te birini kullanıyoruz. Kesimhanemizde veteriner hekim kontrolünde aylık 600 büyükbaş, 3 bin küçükbaş hayvan kesimi yaparak Türkiyedeki cezaevlerinin et ihtiyacını karşılıyoruz. Aylık 160 ton et işliyoruz. Bazı cezaevleri, kombinamız faaliyete geçmeden önce özel şirketlerle anlaşma yaptığı için onlara et veremiyoruz. Ancak sözleşme süresi sona erdikten sonra bizden et almaya başlayacaklar. O zaman şuan kullandığımız kapasitemizin üzerine çıkacağız. Kombinamız, sadece cezaevlerinin değil, Türkiye genelindeki bazı büyük kamu kurum ve kuruluşlarının da et ihtiyacını karşılıyor.
     Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumunun temel amacının hükümlülerin modern infaz rejimine ayak uydurmalarını sağlamak ve hükümlülerin yeniden topluma kazandırılarak istihdamlarına yardımcı olmak olduğunu ifade eden Yılmaz, cezaevinde çalışan hükümlülerin sigortalarının yapılarak aylık 150-200 lira arasında da harçlık verildiğini söyledi.
    
     -Mahkumlar, cezaevinden usta kasap olarak çıkıyor-
    
     Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu memuru ve kesimhane ustabaşısı Metin Ağaçlı da, 3 yıldır mahkumlara kasaplık mesleğini öğrettiğini söyledi.
     Vasıfsız hükümlülerin kesimhaneye temizlikçi olarak geldiklerini anlatan Ağaçlı, İş bilmeyen mahkumlarımız buraya ilk başta temizlikçi olarak geliyor. Daha sonra belli aşama ve testlerden geçerek, kasap olarak çalışmaya devam ediyorlar. Kesimhaneye temizlikçi göreviyle giren vasıfsız mahkumlar usta kasap olduktan sonra cezaevinden çıkıyor. Buradan çıkan hükümlülerimiz dışarıda kasaplarla atışacak seviyeye geliyor diye konuştu.
     Kesimhanede veteriner hekim olarak görev yapan Ergün Erdem de, kesilen hayvanlarda ilaç kalıntısı ve hastalık olmamasına çok büyük özen gösterdiklerini vurguladı.
     Tüberküloz, listeria, salmonella türü hastalıklar ve sonradan bulaşabilecek hastalıkların, enfeksiyonların mümkün olduğunca değişik aşamalarda önüne geçerek kesim işlemini gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdem, Etleri buradan göndermeden önce de bazı tahliller yapıyoruz. Ayrıca her ay personelimizi hijyen konusunda bilgilendiriyoruz. Gerekli dezenfeksiyon sistemini de kurduk. Mikrop ve enfeksiyon bulaşmasını mümkün olduğunca önlemeye çalışıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Cezaevlerinin eti Niğde Cezaevinden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER