Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Bakanlık olarak büyük bir seferberlik başlattık. Bu seferberliğimizin adı kentsel dönüşümdür -Kentsel dönüşüm ülkemize büyük katkılar sağlayacak dev bir projedir -Dünyada, ülkeler


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak büyük bir seferberlik başlattık. Bu seferberliğimizin adı kentsel dönüşümdür dedi.
     Bakan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihte başkentlik yapmış Trabzonun, dünyanın nadir şehirlerinden olduğunu belirtti.
     Bir süre önce büyükşehir statüsüne kavuşan Trabzonun 29 büyükşehirden biri olduğunu ifade eden Bayraktar, Trabzonun büyükşehir olması hayalken gerçek oldu. Artık Trabzona daha çok hizmet gelecek. Trabzon Belediyesi hizmet ettiği 293 bin insan için yılda kişi başına 238 lira harcayabilirken büyükşehir olduğu için 368 lira harcayabilecek diye konuştu.
     Dünyada şehirlerin de yarış içinde olduğunu ifade eden Bayraktar, Dünyada ülkeler yarıştığı gibi artık şehirler de gelişme ve daha iyi bir hayat şartı sağlamada birbirleriyle yarışıyorlar. Trabzon, büyükşehir oluşuyla bu yarışta farklı bir ivme kazanacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak büyük bir seferberlik başlattık. Bu seferberliğimizin adı kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm ülkemize büyük katkılar sağlayacak dev bir projedir dedi.
     Bayraktar, kentsel dönüşümle Trabzonun şantiyeye döneceğini dile getirerek, şunları söyledi:
     Kentsel dönüşümle Trabzona kaynak gelmesini sağlayacağız ve yatırım yapılmasının önünü açacağız. Trabzonu ayağa kaldıracağız. Kentsel dönüşümle Trabzon şantiyeye dönecek, vasıfsız elemanlar iş bulacak, inşaat sektörü canlanacak. Trabzonun fotoğrafı, şehircilik yüzü güzelleşecek.
    
     -Kentsel dönüşümle çarpık mekanlar iyileştiriliyor-
    
     Kentsel dönüşüm projeleriyle çarpık, sağlıksız ve kontrolsüz gelişen mekanları iyileştirdiklerini ifade eden Bayraktar, Önce yıkımları bitirelim ki bir an önce yapmaya başlayalım. İnşanın ilk aşaması elbette ki yıkımdır dedi.
     Trabzonda yerel yönetimler ve TOKİnin işbirliği halinde olduğunu anlatan Bayraktar, şunları ifade etti:
     İl merkezinde Zağnos, Tabakhane, Ayasofya, Çömlekçi, Ortahisar ve Narlıbahçe, ilçelerde ise Pelitli, Çağlayan, Araklı ve Yomrada kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yürütmekteyiz. Bu projeler bitirildiğinde Trabzonun gelişimi ve marka kent olmasına önemli katkılar sağlayacaktır. TOKİ eliyle proje ve ihale çalışmaları devam eden 10 bin 776 konutun tamamlanmasıyla da Trabzonda toplam 16 bin 356 konut sayısına ulaşılacak.
     Trabzon sahilinde Selahattin Camisi yapmayı planladıklarını, Kanuni Bulvarında kamulaştırılma çalışmalarının devam ettiğini, Akyazı Stadının ihale aşamasına geldiğini belirten Bayraktar, Trabzonu bir sağlık, eğitim ve üniversite kenti yapmak için de çalıştıklarını ifade etti.
    
     -Trabzon ile Diyarbakır birbirine bağlanacak-
    
     Bakan Bayraktar, köy yolları ve grup yollarının ıslahı için valiliğe, özel idare ve belediyeye çok ciddi katkılarda bulunduklarını da ifade ederek, şunları aktardı:
     Trabzon-Gümüşhane-Erzincan Demir Yolu Projesinin detayları üzerinde çalışıyoruz. Hızlı Tren projesi olarak düşündüğümüz bu çalışma, ulusal demiryolu bağlantısının bulunduğu Erzincandan başlayıp Gümüşhaneden Trabzona ulaşıyor. Hatta saatte 250 kilometre hız öngörülmektedir. Gümüşhanenin Torul ilçesinden itibaren Trabzona ulaşması planlanmaktadır. Projenin etüdünün yapılması işin de yüzde 100 fiziki gerçekleşmeye ulaşılmış ve proje ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Karadenizin GAP, Suriye ve Irak ile bağlantısının sağlanması amacıyla Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan-Diyarbakır arasında 630 kilometre uzunluğunda bir demir yolu hattı planlıyoruz.
    
     -Yolun medeniyet olduğunun bilincindeyiz-
    
     Doğu Karadenizde, Trabzon-Rize ortaklığında bir lojistik merkezin yanı sıra, Trabzonun Tonya ilçesinde çimento fabrikası ile Trabzon Çambaşındaki 103 bin metrekarelik askeri alanı Trabzon Belediyesine alarak büyük bir botanik park yapmak istediklerini anlatan Bayraktar, Bizler yolun medeniyet olduğunun bilincinde olan bir hükümetin mensuplarıyız. Demir yolu, hava yolu, deniz yolu ve kara yolu çalışmalarımız da hız kesmeden devam etmektedir dedi.
     Bayraktar, Trabzonun sağlık alt yapısı bakımından Doğu Karadenizin en güçlü ili olduğunu, 22 hastane ve 3 bin 32 yatak kapasitesi ile yörenin yüzde 40ına sahip olduğunu belirterek, Çevre ülkelerin vatandaşlarınca özel sağlık hizmetleri için tercih edilirliği yüksektir ve bu nedenle uluslararası bir sağlık kenti olmaya adaydır. Bu noktadaki çalışmalarımız plan ve projelerimiz de devam ediyor.
    
     -U20 Dünya Kupası maçları Trabzonda yapılacak-
    
     Spor altyapısı bakımından da Türkiyenin en önde gelen illerinden olan Trabzonun geçmişte önemli uluslararası organizasyonlara imza attığını hatırlatan Bayraktar, Bu yıl Dünya Liseler Arası Hentbol Şampiyonası ile Dünya Kupasından sonra FIFAnın en büyük ikinci organizasyonu olan U20 Dünya Kupası maçları Trabzonda yapılacak. Trabzonda, sahip olduğu doğal potansiyeliyle turizm ve sporu birleştirerek markalaşmayı hedefliyoruz diye konuştu.
     Bakan Erdoğan Bayraktar, Trabzonun, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesinde okuyan 45 bin öğrenci ile eğitimde de cazibe merkezi olduğunu vurgulayarak, Trabzon gelecekte Türkiyenin eğitim şehirlerinden biri olma potansiyeli taşıyor. Kentin kalkınmasında eğitime önem veriyor ve Eğitim Kenti Trabzon sloganı ile çalışıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER