Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Kocaelide:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Kocaelide: -Enerji bağımlısı bir ülkeyiz, 60 milyar dolar civarında parayı enerjiye ödüyoruz. Akıllı binalar yaparsak 16-17 milyar dolar gibi tasarruf sağlayacağız -Kentsel dönüşümde ana i


KOCAELİ (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Enerji bağımlısı bir ülkeyiz, 60 milyar dolar civarında parayı enerjiye ödüyoruz. Akıllı binalar yaparsak 16-17 milyar dolar gibi tasarruf sağlayacağız dedi.
     Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Kocaeliye gelen Bayraktar, Kocaeli Valisi Ercan Topacayı ziyaret etti.
     Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Kocaelinin Türkiyede çevre bilincinin artırılması için önemli bir merkez olduğunu belirterek, Türkiyede 29 vilayeti Büyükşehir Belediyesi yaptıklarını söyledi.
     Bayraktar, Kocaeli ve İstanbulun Türkiyenin sanayi bakımından ülkenin önemli bir kısmını bünyesinde barındırdığına işaret ederek, şöyle konuştu:
     Avrupa, sanayileşmesini tamamladığı 19uncu yüzyılın sonlarından itibaren çevreye duyarlı olmaya başladı. Fakat onlar sanayisini tamamladıktan sonra çevreye duyarlı olmaya başladılar ve bu kriterleri bize de uygulayın dediler. Biz zaten milli kültürümüz ve manevi değerlerimiz açısından çevreye duyarlı bir milletiz. Hem Avrupa hem Kopenhag hem de Birleşmiş Milletler sözleşmelerine uygun çevrecilik ve düzeni noktasında çok ciddi çalışmalar içindeyiz.
     Örneğin, Kocaelide belediyemiz atık suların yüzde 95-98ini arıtıyor. Artık Marmara temizlendi. Buna köyler de dahil. Bunu daha da ileri noktalara getireceğiz. Fabrika bacalarındaki emisyon noktasında çok ciddi çalışmalarımız var.
    
     -Kentsel dönüşüm çalışmaları-
    
     Kocaelide kentsel dönüşümle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Bayraktar, Kentsel dönüşümde ana ilkemiz, vatandaşın talebi doğrultusunda kentsel dönüşümü yapmaktır dedi.
     Bayraktar, vatandaşların kentsel dönüşüm talebi üzerine, ilgili belediyenin yapıyla ilgili çetele çıkardığını belirterek, riskli bölgede yaşayan vatandaşları en iyi şekilde kentsel dönüşümden yararlandırmak istediklerini kaydetti.
     Kendisi istemeyen bir kimsenin evini yıkmak gibi bir tasarımız yok diyen Bayraktar, İsteyenden yapacağız, zaten çok talep var. Bu talepler oldukça 2 yıl içinde bunu göstereceğiz. Şu anda 22-23 bölgede riskli alan ilan ettik. Türkiyenin çeşitli vilayetlerinde, içlerinde Kocaeli de var, yaklaşık 600 bina da riskli ... Bu 600 binada da 3, 10 ve 20 daire olanlar var, yaklaşık 6 bin konut yapıyor, talep var şeklinde konuştu.
     Bazı konut sahiplerinin kentsel dönüşüme karşı çıktığını kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Adam diyor yapma, biz zaten isteyene yapıyoruz. Basına da yazı yazdım. Gazete yetkililerine bu kentsel dönüşümün Türkiye için olmazsa olmazıdır, bunun için bize destek verin, bu 20 yıllık periyottur. Ama Türkiyedeki şehirlerimizi kaçak yapılardan, afet riski taşıyan yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan arındırmamız lazım. Enerji bağımlısı bir ülkeyiz, 60 milyar dolar civarında parayı enerjiye ödüyoruz.
     Akıllı binalar yaparsak, 16-17 milyar dolar gibi tasarruf sağlayacağız.
     Vali veya bakanın yıkılmak üzere olan binaları yıkmamasının taksirle ölüme sebebiyet verme suçuna girdiğini dile getiren Bayraktar, üst düzey yöneticiler ve vatandaşların da sorumlu olduğunu kaydetti.
     Biz kesinlikle istemeyen bir yerde kentsel dönüşüm yapmayacağız, isteyene yapacağız diyen Bayraktar, ilgili evlerde yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi.
    
     -Kentsel dönüşüm için çocuklarımıza ve torunlarımıza borcumuz var
    
     Bayraktar, kentsel dönüşüm için gelecek nesillere borçlu olduklarını vurgulayarak, fosil yakıtlar nedeniyle havanın kirlendiğini anlattı.
     Konfor sunan binalar yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisinden daha çok istifade edeceklerini bildirdi.
     Katı atıkları dönüştüreceklerini, atıkları doğaya atmamak için sistem geliştireceklerini vurgulayan Bayraktar, Çatılardaki sulardan bahçelerimizi sulayacağız. Akıllı evler, hatta bazı yerlerde eko şehirler kurup, şehirlerin içine yer yer sadece hibrit araçların girdiği, sadece bisikletler girecek. Endemik hayvansal türlerin olduğu bölgeler geliştirmek suretiyle bunu İstanbulda yapacağız, Kocaelide, İzmirde, Bursada böyle büyük bir hamle içerisindeyiz ifadelerini kullandı.
     Kentsel dönüşümde başarılı belediyelere çeşitli yardımlar yapılacağını dile getiren Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan evlerde KDV ve harçların olmadığını anımsattı.
     Şehirlerin teknik altyapısının oluşması için seferberlik içinde olduklarına dikkati çeken Bayraktar, bakanlığının bu amaçla kurulduğunu hatırlattı.
    
     -Sapancada kurulmak istenen taş ocağı-
    
     Bir gazetecinin Yüksek Hızlı Tren çalışması doğrultusunda Sapancada taş ocağı açılmak istendiğine ilişkin sorusu üzerine Bayraktar, bakanlık olarak konunun ÇED raporu sürecinde yer aldıklarını kaydetti.
     Konunun Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını kapsadığını dile getiren Bayraktar, ÇED raporu sürecinin halkın katılımı ile devam ettiğini ve henüz sonuç alınmadığını söyledi.
     Hızlı tren Türkiyenin olmazsa olmazıdır diyen Bayraktar, bölgeleri birbiriyle yakınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Kocaelide: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER