Ceviz hasadı başladı

Ceviz hasadı başladı -Gümüşhanede, pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden olan cevizin hasadına başlandı -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Turan: Bu yıl rekoltenin bin 100 ton civarında olmasını bekliyoruz


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhanede, pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden olan cevizin hasadına başlandı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bülent Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde yaklaşık 25 bin ceviz ağacı bulunduğunu, bu sayının verilen teşviklerle her yıl artırıldığını, bir ceviz ağacının 70 ile 90 kilogram arasında ürün verdiğini belirtti.
     İlkbaharda don olayı yaşanmaması sonucu rekoltenin yüksek olacağını ifade eden Turan, bu yıl rekoltenin bin 100 ton civarında olmasını beklediklerini söyledi.
     Gümüşhane ekonomisi açısından önemli olan cevizin, pestil ve kömenin hammaddesi olduğunu, lezzetli olması nedeniyle üreticilerin Gümüşhane cevizini tercih ettiğini dile getiren Turan, şöyle konuştu:
     İl müdürlüğü olarak ceviz üretimini teşvik ediyoruz. Aynı zamanda Orman İşletme Müdürlükleri ceviz konusunda çalışmalar yapıyor. Bu amaçla kapama ceviz bahçeleri oluşturuluyor. Yerli üretim yapılması için aşılama çalışmaları yapılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda ise 15 yıl sonra ödenmek üzere düşük faizli kredi verilmektedir. Orman ve hazine arazileri düşük kira bedeli karşılığında üreticilere kiralanmaktadır. Bu açıdan ilimizde büyük çalışmalar yapılıyor. Çalışmalarımız özellikle bölgemiz için önemli olan cevizin yerli çeşitleri ile birlikte dona karşı geç yapraklanan çeşitlerle de desteklenmektedir.
    
     -Üreticiler memnun-
    
     Gümüşhaneli ceviz üreticisi Salim Altıparmak, hasada başlamadan önce cevizi kontrol ettiklerini belirterek, Yüksek ceviz ağaçlarında emniyet ön planda tutuluyor. Zaman zaman kendimizi ağaca bağlıyoruz. Tedbirimizi aldıktan sonra ağacı, yüksekliğine göre sırık ya da çubuklarla silkeliyoruz. Cevize dalda baktığımız zaman yeşil kabuğunun açıldığını görürüz. Meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığına bakıyoruz. Olgunlaşmış ise silkeliyoruz. Yoksa bir süre daha bekliyoruz. Silkelenen cevizin meyveleri yere düştüğü zaman yeşil kabuklarından ayrılıyor, ayrılmayanlar olursa ellerimizle ayırıyoruz. Daha sonra güneşli havada kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra satışa sunuyoruz diye konuştu.
     Bu yıl cevizin kalitesine göre 8-10 ve 12 lira arasında satışa sunulduğunu kaydeden Altıparmak, pestil ve köme üreticilerinin yörede yetişen cevizi tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Ceviz hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER