Ceviz Eylem Planı, orman köylülerinin gelirini

Ceviz Eylem Planı, orman köylülerinin gelirini artıracak -Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevizi ile ünlü Kırşehirin Kaman ilçesinde açıklanan Ceviz Eylem Planı, broşür haline getirilerek köylere dağıtılıyor -Eyle


KIRŞEHİR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından dün Kırşehirin Kaman ilçesinde açıklanan Ceviz Eylem Planı ile Türkiye genelindeki 21 bin 310 orman köyünde yaşayan 7 milyonun üzerindeki orman köylüsünün gelir kaynaklarının arttırılması hedefleniyor.
     Bakanlık tarafından eylem planı ile ilgili hazırlanan broşür, ilgili birimler tarafından Kırşehir ve Kamandaki köylere dağıtılıyor.
     2016ya kadar süreceği açıklanan eylem planı kapsamında, 5 milyon ceviz ağacının toprakla buluşturulması, ayrıca Türkiyede ilk kez kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanlarının oluşturulması da amaçlanıyor.
     Eylem planı çerçevesinde, köy muhtarlıkları başta olmak üzere, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, bakanlıklar, il özel idareleri, kalkınma ajansları ile diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılacağı belirtiliyor.
     Broşürde, Ceviz Eylem Planı ile ilgili yapılacak çalışmalar şöyle sıralanıyor:
     Ceviz üretimi için orman içi açıklıklar, bozuk orman alanları üretime kazandırılacak. Ürünün pazar şartlarının iyileştirilmesine yönelik uygulamalara ağırlık verilecek. Bugüne kadar yapılan ceviz ağaçlandırma çalışmalarının mevcut analizi yapılarak, verimi düşük ceviz ağaçlandırma alanlarında çeşit değiştirme aşılarının yapılması sağlanacaktır. Ceviz ağaçlandırmalarında yaşanan problemler yerelde çözülerek, ağaçlandırma sahalarından elde edilecek ürünün katma değerinin yükseltilmesi amacıyla entegre tesisler kurulacaktır.
     Ceviz yetiştiriciliği konusunda nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesi için eğitim çalışmaları ve kurslar düzenlenecek. Pazar ve pazarlamada yardımcı olacak üretici birliklerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
     Eylem planına göre, Türkiye genelindeki 21 bin 310 orman köyünde yaşayan 7 milyonun üzerindeki orman köylüsünün gelir kaynaklarının arttırılması da hedefler arasında yer alıyor.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / Tevfik Işık
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Ceviz Eylem Planı, orman köylülerinin gelirini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER