Çankırıda yaran geceleri başladı

Çankırıda yaran geceleri başladı -Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerinin ilk yaran ocağı yakıldı -Vali Özcan: Yaran kültürünün yaşatılması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz (Fotoğraflı-Gö


ÇANKIRI (A.A) - Çankırıda, Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerinin ilk yaran ocağı yakıldı.
     Büyük başağalığını İsmail Karcı, küçük başağalığını Kürşat Coçarın yaptığı yaran ocağının 2012-2013 sezonunun açılışı, Çankırı Valiliği Yaran Evinde yakılan ilk ocakta, yaran üyeleri duasıyla gerçekleştirildi.
     Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazı ile sona eren yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra misafirlerin de katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.
     Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaran kültürünün UNESCO tarafından dünya kültürel miras listesine alındığını hatırlatarak, yeni bir yaran sezonuna başlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
     Kentin çeşitli yerlerinde ve köylerinde yaran ocağı yakıldığını ifade eden Özcan, Yaran kültürünün yaşatılması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bu geleneğin devam etmesi dileğimizdir. Tüm Türk insanın bu kültürü tanımasını ve Çankırıya gelip görmesini istiyorum dedi.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar, Çankırının en önemli kültürel miraslarından birinin yaşatıldığını vurgulayarak, Yaran, Türkiyede esnaf ve sanatkarın yoğun olduğu yörelerde teşkilatlanmış ve yaşatılmıştır. Çankırıya yaranın başkentliğini vermek adilane bir davranış olur. Bu ocakların devamlı yanmasını arzu ediyoruz diye konuştu.
    
     -Oğuzlardan gelen gelenek-
    
     Yaranın sorumlusu olan büyük başağa İsmail Karcı da 24 yaren ve 1 çavuştan oluşan yaranda 2012-2013 sezonunun ilk ocağının Abdullah Berdan ve İbrahim Budak tarafından yakıldığını belirtti.
     Dostluk, kardeşlik, arkadaşlık anlamına gelen yaranın Türk geleneklerini İslam ahlak ve faziletiyle bütünleştirdiğini belirten Karcı, şunları kaydetti:
     Yaran, birlik ve beraberliği içerisinde yürütülen Çankırının kültürel ve tarihi mirasıdır. En büyük terbiye ve disiplin ocağıdır. 24 kişiden oluşur, bir başağa, bir küçük başağa ve yaranlardan ibarettir. Oğuzlardan günümüze kadar özü Ahilikten gelen daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurumdur. Çankırıda her semtte, mahallede ve köyde yıllardır bu yaren ocakları kurulur.
    
     -Mani satma oyunu-
    
     Yaran gecelerindeki oyunlardan biri olan mani satma oyununda, tura adı verilen bezden yapılmış iple yarana katılanlara maniler söylenip, ellerine vuruluyor.
     Oyun kapsamında, Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, Vali Vahdettin Özcanın yanına giderek bir mani okuyup, turayı eline vurdu. Vali Özcan da Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatara mani okuyup turayı devretti.
    
     -Yaran-
    
     Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında, haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor. Küsler bu gecede barıştırılıyor.
    
     Muhabir: Özgür Alantor - Ferhat Barulay / Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çankırıda yaran geceleri başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER