Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, basına tanıtıldı

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, basına tanıtıldı -Başbakan Erdoğanın yarın açılışını yapacağı merkezde, 11 odada anlatımı sağlanan Çanakkale Savaşlarının gösterimi, 3 salonda gözlükler vasıtasıyla üç boyutlu olarak izlenebiliyor


ÇANAKKALE (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın açılışı gerçekleştirilecek olan Gelibolu Yarımadası Kapatepe mevkisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, basına tanıtıldı.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, gazetecilere gezdirdiği merkez hakkında bilgi verdi.
     Çanakkalenin Türk milleti için son derece önemli ve tarihin dönüm noktası olduğunu ifade eden Eldemir, tarihi Gelibolu Milli Park Müdürlüğü sahası içerisinde, Uzun Devreli Geliştirme Planı kapsamında merkezin yapıldığını söyledi.
     Çanakkale Savaşlarının kronolojik olarak anlatıldığı merkezin dış görünümünün, savaşın objelerinden olan iki geminin birbirine rampa yapması şeklinde olduğunu kaydeden Eldemir, iki geminin birleşim noktasındaki duvarların yükseltilerek Çanakkale Boğazının simgelendiğini bildirdi.
     Merkezin dış kısmında bulunan 3 sütunun da kara, deniz ve hava savaşlarını simgelediğini ifade eden Eldemir, Binanın merdivenlerinin manası da, Çanakkalenin düz bir yol olmadığı, üzerinde pek çok engellerin bulunduğu ve geçilmesinin öyle kolay olmadığı şeklinde ifade edilmiştir dedi.
     Eldemir, Bölge sit alanı olduğu için bize tahsis edilen sınırlar içinde Çanakkale Savaşlarında cereyan eden hadiseleri bir bina içerisinde ziyaretçilere anlatmak için bina yukarı değil, aşağıya doğru inşa edildi. Tabii zemin kotundan 18 metre yerin altındayız şu anda. Binamız aşağı doğru yerleştirilmiştir diye konuştu.
     80 milyon liraya mal olan merkezin 50şer kişilik gruplarla gezilebileceğini ifade eden Eldemir, Tam bilet 20, öğrenci bileti ise 5 lira. Merkezdeki 11 odanın gezilmesi 60 dakika sürüyor dedi.
    
     -Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi-
    
     Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında, daha önce Kabatepe Müzesinin bulunduğu yerde yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinde, 11 gösterim salonu, 1 sergi salonu ve bir konferans salonu bulunuyor.
     Merkez, Çanakkale Savaşının çeşitli sahnelerini en etkili bir şekilde göstermek maksadıyla yeni teknikler bir arada kullanılarak oluşturuldu.
     Osmanlı Savaşa Giriyor, Nusrat Mayın Gemisi, İtilaf Kuvvetlerinin Deniz Savaşı Planı, Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşı, Kara Savaşları Hazırlıkları, Dönüm Noktası, Siper Savaşları, Gök Kubbeden Gelibolu, Çanakkale Geçilmez, Hatıralar, 1915ten Günümüze Türkiye olmak üzere 11 mekanda anlatımı sağlanan Çanakkale Savaşlarının gösterimi, 3 salonda gözlükler vasıtasıyla üç boyutlu olarak izlenebiliyor.
     Anlatımlar ise 8 dilde tercüme ediliyor.
    
     Muhabir : Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, basına tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER