Çanakkaleden kısa kısa

Çanakkaleden kısa kısa -Lapseki Sağlık Müdür Vekili Dr. Büyükkal: -Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı olabilecek ölümlerden korunmak için yabani mantarlardan uzak durmak gerekir


ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki Sağlık Müdür Vekili Dr. Merve Büyükkal, mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı olabilecek ölümlerden korunmak için yabani mantarlardan uzak durulması uyarısında bulundu.
     Büyükkal, yaptığı açıklamada, sonbahar aylarında orman ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların, zehirlilerin yenilebilenlerden ayırt etmenin oldukça güç olduğunu, kulaktan dolma, yanlış inanışlarla mantarları tanımaya çalışmanın, tüketmeden önce çeşitli işlemlerden geçirmekle zehirlenmeyeceğini düşünmenin geri dönüşü olmayan çok ciddi sorunlara ve ölümlere yol açabileceğini söyledi.
     Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine Amanita Muslarina ve Amanita Pahalloides adı verilen türlerin sebep olduğuna işaret eden Büyükkal, şunları kaydetti:
     Bu cins mantarlar yüksek ısıda pişirilse dahi zehir etkisini kaybetmez ve 3 saat içinde zehirleme tablosuna yol açar. Mantar yenildikten sonra göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, çarpıntı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar, göz bebeklerinde küçülme, şuur bulanıklığı ve yüksek ateş görülürse hasta hemen kusturulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Mümkünse hastanın yediği mantar örneğinin de beraberinde götürülmesinde faydalı olacaktır. Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı olabilecek ölümlerden korunmak için yabani mantarlardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine seralarda özel olarak üretilen ve marketlerde ambalaj içerisinde firma adı ve adresi belli olan mantarlar tüketilmelidir.
    
     -Fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere teşekkür beldesi-
    
     Biga Kaymakamı Fatih Genel, Biga Sancak Beyi Osman Bey anısına düzenlenen okçuluk müsabakaları kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere teşekkür belgesi verdi.
     Biga Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından açılan fotoğrafçılık kursuna katılan Genel, burada yaptığı konuşmada, fotoğraf çeken kişinin gören ve fark eden, fotoğraf çekmeyenin ise fark etmeden geçen, giden olduğunu söyledi.
     Okçuluk müsabakalarında kaliteli fotoğraflara ulaşmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılanlara teşekkür eden Genel, fotoğraf çeken insanların belirli bir çizgi üzerindeki insanlar olduğunu ifade etti.
     Genel, konuşmasının ardından yarışmaya katılanlara teşekkür belgesi verdi.
    
     Muhabir: Ekip / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Çanakkaleden kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER