Çamlıyaylada yapılması planlanan hidroelektrik santrali

Çamlıyaylada yapılması planlanan hidroelektrik santrali -Mersinin Çamlıyayla ilçesine bağlı Sebil beldesi Cehennemdere mevkiinde yapımı planlanan hidroelektrik santrali ile yılda 75 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi hedefleniyor


MERSİN (A.A) - Çamlıyayla ilçesine bağlı Sebil beldesinin Cehennemdere mevkiinde yapımı planlanan hidroelektrik santralin inşaatına yakında başlanacağı ve santralin ulusal enerji ağına yılda 75 milyon kilovatsaat elektrik sağlayacağı belirtildi.
     Sebil HES AŞnin Proje Müdürü Mustafa Bakşi, Tarsusta düzenlediği basın toplantısında, hidroelektrik santrallerinin yeşil enerji türünden ve doğa dostu olduğunu söyledi.
     Yenilenebilir bir enerji olan hidroelektrik santrallerinin, en az zararlı enerji elde etme türü olduğunu ifade eden Bakşi, hidroelektrik santrallerinin 50 yıllık projelendirildiğini, ancak 150 yıl yaşadıklarını, su tüketimi ve atık gideri bulunmadığını belirtti.
     Bakşi, Ülkemizin enerji tüketiminin yüzde 77si ithal edilmektedir. Bunun yüzde 50si gaz ve yüzde 27si ise ithal kömürden elde edilmektedir. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjilerine ihtiyaç vardır. Bunları mutlaka yapmalıyız diye konuştu.
     Santralin yapımına yakında başlanacağını ve 3 yılda tamamlanarak ulusal enerji ağına dahil edileceğini ifade eden Bakşi, şunları kaydetti:
     22 MGW gücündeki bu hidroelektrik santrali 65 milyon dolara mal olacak. Bunun yarısını firma olarak kendi kaynaklarımızla, diğer yarısını ise Dünya Bankası ve Kalkınma Bankasından alacağımız krediyle yapacağız. Santrali 49 yıl biz kullandıktan sonra devletimize devredeceğiz. İşletim boyunca brüt gelirinin yüzde 33ü devletimize ödenecektir. Hidroelektrik santrali tünel sistemiyle yapılacak ve tribünlerin bulunduğu binadan başka yer üstünde hiç bir bina bulunmayacak. Çevre dostu olan bu projedeki çalışmaların hepsi yer altına olacak. Şantiye binası için Orman Bölge Müdürlüğünce bir miktar ağaç kesilmiştir. Ancak biz firma olarak yasa gereği kesilen her ağaç için 10 katı ağaç dikilmesi için bedel ödedik. Bunun da parasal karşılığı olarak firmamız bir milyon dolar para ödemiştir.
     Mustafa Bakşi, Türkiyede ilk güneş enerjisi projesini de kendi firmaları tarafından Adanada kurulacağını belirterek, Öteden beri hepimizin bildiği bir söz vardır: Su akar, Türk bakar diye. İşte hidroelektrik santralleri bu sözü tersine çevirmektedir. Su akar, Türk yaparı hayata geçiriyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt / Nurdan Mısırlıoğlu Toros / Anıl Bağrık
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Çamlıyaylada yapılması planlanan hidroelektrik santrali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER