Camili halkı, bu kış sınırı geçmek

Camili halkı, bu kış sınırı geçmek zorunda kalmadı -Kar nedeniyle yolu her kış ulaşıma kapandığı için acil vakaların Gürcistan üzerinden hastaneye nakledildiği Artvinin Camili bölgesinde, karla mücadele ekipleri ilk kez bu kış yolu ul


ARTVİN (A.A) - Serhat Çağdaş - Artvinin Borçka ilçesine bağlı 6 köyden oluşan Camili bölgesinin yolu, faaliyete geçen bakım evi ve karla mücadele ekibi sayesinde bu kış tarihinde ilk kez ulaşıma kapanmadı.
     Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, Artvin Valiliğinin talimatıyla Borçka ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafedeki 1890 rakımlı Camili Geçidi yakınlarına geçtiğimiz yıl karla mücadele için bakım evi kurdu. 10 personelin görevlendirildiği bakım evine, 3 iş makinesi tahsis edildi.
     Ekipler, 60 kilometrelik Borçka-Camili yolunu, yüksek çığ tehlikesi ve kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aşmasına rağmen kışın en çetin geçtiği dönemlerde bile ulaşıma açık tutmayı başardı. Ekipler, kar ve tipinin etkili olduğu dönemlerde yolu açık tutmak için bazı günler 3 kez temizleme çalışması yaptı.
     Vali Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Camilide yaşayanların bu yıl Borçka ile bağlantılarını aksatmadan sağladıkları için mutlu olduklarını söyledi.
     Yüksek rakım nedeniyle bu bölgede kış aylarının çok çetin geçtiğini vurgulayan Kalkan, Gürcistana sınır Camili bölgemizin yolu, bu kış tarihinde ilk kez kar nedeniyle ulaşıma kapanmadı dedi.
     Camili bölgesindeki 6 köyde bin 100 dolayında vatandaşın yaşadığını, Borçka-Camili yolunun ağır kış şartlarında kardan ulaşıma kapandığını dile getiren Kalkan, acil vakaların, Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan protokolle bu ülke üzerinden hastaneye nakledildiğini anımsattı.
     Yolu ağır kış şartlarında ulaşıma açık tutmak için Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü ile Borçka-Camili güzergahında sonbaharda bakım evi kurduklarını ve karla mücadele ekibi oluşturduklarını anlatan Kalkan, şunları söyledi:
     Eskiden Hopa Cankurtaran bölgesindeki Karayolları ekipleri Camili bölgesine müdahale ediyordu. Tabi onların ana çalışması öncelikli olarak kendi bölgelerindeki devlet kara yolunu ulaşıma açık tutmak, daha sonra da Camili gibi tali yolları ulaşıma açmaktı. Bu da oradaki karın fazlalığından dolayı mücadeleyi oldukça güçleştiriyordu. Yoğun kar, heyelan ve çığ riski ile yüksek rakım müdahaleyi güçleştiriyordu.
     Karla mücadele ekiplerinin özverili çalışması sonucu bu kış yolun sadece aralıklarla beş gün ulaşıma kapandığını belirten Kalkan, şöyle devam etti:
     Camili bizim için önemli bir bölge. Buradaki altı köyümüzde bin yüz vatandaşımız yaşıyor. Ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürerek yolu ulaşıma açık tuttu. 15 Martta bölgede heyelan meydana gelen heyelana ekiplerimiz hemen müdahale ederek yolu kısa sürede trafiğe açtı. Bu noktada Karayolları ekiplerimizin çok ciddi çalışmaları var. Kendilerine özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum.
    
     -Hudut karakolunda şehit olan iki asker-
    
     Vali Kalkan, Camili bölgesinin geçmiş kış dönemlerinde yaklaşık 5 ay kardan ulaşıma kapalı kalmasını köylülerin de kabullendiğini belirterek, Yolun ulaşıma kapalı kalması doğal karşılanıyordu. Dolayısıyla bölgedeki acil durumları gerektiren geçişler komşu ülke Gürcistan ile yapılan protokol gereğince bu ülke üzerinden sağlanıyordu.
     Hatta hudut karakolunun bahçesinde şehit iki askerimizin kabri bulunuyor. Bu askerler çok eski tarihlerde vefat etmiş, kar nedeniyle yollar kapalı olduğundan cenazeleri memleketine götürülemeyince hudut karakolun bahçesine defnedilmişler. Bu, Camili bölgesinde kış mevsiminin ne kadar ağır geçtiğinin en çarpıcı delilidir dedi.
    
     -Alay Komutanı askeriyle vedalaşıyordu-
    
     Ocak ayında Hudut Tabur Komutanlığı ziyaret defterinin ilk kez bir devlet yetkilisi tarafından imzalandığını kaydeden Kalkan, Alay Komutanımız sonbahar mevsiminde sınırda görev yapan askerleriyle baharda görüşürüz diyerek vedalaşıyordu. Bu yıl ocak ayında Alay Komutanımız ile bölgeye birlikte gittik ve komutanlığın ziyaret defterinin Ocak ayında ilk kez bir devlet yetkilisi tarafından imzalandığına şahit olduk. Bu da bizim adımıza gururu verici bir durumdur diye konuştu.
    
     -Hastalarımızı kızaklarla hastaneye götürüyorduk-
    
     Camili köyü sakinlerinden Osman Aslan (62), Camilide kışın ulaşımın çok zor olduğunu ifade etti. Acil vakalarda ulaşımın Gürcistan üzerinden sağlandığını dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
     Camiliden Batuma geçiyorduk, karın yoğun olduğu yerlerde hastalarımızı kızaklara bağlayıp götürüyorduk. Sarp Sınır Kapısını kullanarak Hopaya, daha sonra da Borçkaya ulaşıyorduk. Saatler süren yorucu bir yolculuk. Çok şükür bu yıl böyle bir derdimiz olmadı. Valimizden ve Karayolları ekiplerinden Allah bin kere razı olsun. Bizleri mağdur etmediler. Bugün yolunuz açık, ilçemize rahat gidip gelebiliyoruz. Yolumuz sadece birkaç gün kapalı kaldı.
     Mevlüt Özaydın (73) ise yolları açık olunca kış mevsiminde de bölgede yaşamın olduğunu anladıklarını belirterek, Bu aylarda yolumuz kapalı olduğu için yıllardır portakal ve hamsi yiyemedik ancak bu yıl hasretimizi giderdik diye konuştu.
     Camilinin en yaşlısı olduğunu belirten Adnan Zühtü Paker de (89) geçmiş yıllarda sınırda görev yapan bir askerin ağaçtan düşerek hayatını kaybettiğini belirterek, O zaman köyümüzde yol yoktu ve kış çok ağır geçmişti. Şehidin cenazesini Trabzona götüremediler. Babam köyün imamıydı cenaze namazını kıldırdı, ben de şehidimizin burada defnedilmesine yardımcı oldum dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Camili halkı, bu kış sınırı geçmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER