Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması -TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Avcı: Burada çok sık vurgulanan popülist bir demagoji var. Bu, işte köylerin ve beldelerin tarihi kimliklerinden ar


ESKİŞEHİR (A.A) - TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulunda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla ilgili olarak, Burada çok sık vurgulanan popülist bir demagoji var. Bu, işte köylerin ve beldelerin tarihi kimliklerinden arındırıldığı iddiası. Bu doğru değil dedi.
     Avcı, partisinin Eskişehir İl Başkanlığındaki Halk Günü uygulaması öncesi yaptığı açıklamada, öncelikle Siirtteki helikopter kazasında şehit olan 17 askere Allahtan rahmet, şehitlerin ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diledi.
     Öte yandan Türkiye Belediyeler Yasasının 1930lardan kalma bir yasa olduğunu anımsatan Avcı, yeni yasanın hayırlı olması dileğinde bulundu.
     O günün koşullarında hazırlanan bir yasanın, o gömleğin bu ülkeye dar geleceği besbelli. Yıllardır da bunun sıkıntılarını yaşıyorduk diyen Avcı, yeni yasanın, tamamen Türkiyenin kendi özel koşullarının ürünü olduğunu söyledi.
     Avcı, bu hususta çok köklü, günün şartlarına uygun bir düzenlemenin bugüne kadar yapılmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Günün koşullarına, ulaştığımız yeni nüfus oranlarına ve şehirleşmedeki artışa uygun bir düzenleme yapıldı. İnşallah, önümüzdeki yıllarda bu düzenlemenin yararlarını öncelikle bu yeni büyükşehir yapılan illerimiz olmak üzere bütün Türkiyede görmeye başlayacağız. Bu yasayla büyükşehir sayımız 29a çıkmış oldu. 2 bin 950 belediye bin 392ye düşüyor. 34 bin 283 köyden 16 bin 82si mahalle statüsüne geçiriliyor. Onların da büyükşehir olanaklarından olabildiğince yararlanmasının önü açılmış oluyor.
     Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşmasıyla belediye ve il genel meclislerinde çok başlılığın ortadan kaldırılmış olduğunu ifade eden Avcı, şöyle devam etti:
     İl özel idareleri, il genel meclisleri kalktığı için doğal olarak kalkıyor. Köyler mahalleye dönüşüyor. Burada çok sık vurgulanan popülist bir demagoji var. Bu, işte köylerin ve beldelerin tarihi kimliklerinden arındırıldığı iddiası. Bu doğru değil. Gerek köyler, gerek beldeler yeni statüleri, tarihi birikimleriyle mütenasip bir kimliğe kavuşmuş olacaklar. Bu statü değişikliğiyle bir beldenin, bir köyün tarihi hafızasını silmek zaten mümkün değildir. Bu yasanın tam tersine büyükşehir imkanlarıyla beldelerimizin ve köylerimizin bu özelliklerinin daha sağlıklı biçimde korunup geliştirilmesi de amaçlanıyor. Bu kanun belediyelerin ekonomik gücünü de önemli oranda artırıyor. Bütün büyükşehirlerde ortalama yüzde 16lık bir gelir artışı, Eskişehirde bu oran yüzde 28e yaklaşacak.
     Avcı, kentteki 650 yataklı Yunus Emre Hastanesinin genişletilmesi projesiyle ilgili olarak ise ihale ve yer tesliminin yapıldığı, söz konusu inşaatın TOKİ tarafından 900 gün içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.
     Ülkede örneği az olan Kampüs Hastanenin temelini de 2013 yılı bahar mevsiminde atmayı planladıklarını açıklayan Avcı, hastaneyi 3 yıl içerisinde şehre kazandırmak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER