Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe:

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: -Yeni yasa, özellikle kırsal kesimde yıllardır eksikliği duyulan hizmetlerin giderilmesi adına yapılmış büyük bir reformdur -Yasanın amacı, gelişemeyen bölgeleri geliştirmek


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Yasa Tasarısının tüm Bursaya değer katacağını belirterek, Yeni yasa, özellikle kırsal kesimde yıllardır eksikliği duyulan hizmetlerin giderilmesi adına yapılmış büyük bir reformdur dedi.
     Atatürk Kongre Kültür Merkezinde, Büyükşehir Yasası kapsamında, büyükşehire dahil edilecek ilçelerin mahalle ve köy muhtarlarıyla bilgilendirme toplantısında bir araya gelen Altepe, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilecek 10 ilçenin mahalle ve köy muhtarlarına yasayla ilgili bilgi verdi.
     Büyükşehir Yasa Tasarısının tüm Bursaya değer katacağını ifade eden Altepe, Yeni yasa, özellikle kırsal kesimde yıllardır eksikliği duyulan hizmetlerin giderilmesi adına yapılmış büyük bir reformdur dedi.
     Altepe, Türkiyenin ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim ve ulaşım başta olmak üzere her alanda hızlı gelişim içinde olduğunu dile getirerek, Yeni yasa, yerinden yönetimin güçlendirilmesi ve güçlü yerel yönetimlerin hizmetleri koordine etmesini kapsıyor. Demir perde ülkelerinde sistem çöktükten sonra, konular yerel yönetimlere devrediliyor. Çünkü işin içinden çıkamadıkları noktada yerelleşmeye gidiyorlar. Bu konuda bizler şanslıyız diye konuştu.
     Gelişim için gerekli olan yerinden yönetim uygulaması konusunda günden güne mesafe kat edildiğini dile getiren Altepe, Son yasa da belediye sınırlarının il sınırı olması uygulaması örnek oluyor. Bu yasanın tek amacı, gerçek kalkınmanın sağlanması ve kalkınmanın hızlandırılmasıdır. Daha önce Kocaelide yapılan uygulamaların olumlu sonuç vermesi üzerinde bu çalışmanın ülke geneline yayılması gerekli bulundu. Ankarada toplantılara katıldık. Güçlü yerel yönetimler oluşturup, sıkıntıları yerinde çözebilecek kurumların oluşturulması, yasanın asıl amacıdır. Bu sayede bugüne kadar yapılamayan yatırımların yapılması hedefleniyor ifadelerini kullandı.
     Yasa ile plan bütünlüğünün de sağlanacağını ve güçlü yerel otoritelerin tüm kurumlarla ortak diyalog halinde sıkıntıları çözeceğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
     Bizler bu kentin içinden çıkan ve Bursanın gücünü bilen insanlar olarak adımlarımızı atma konusunda daha pratik davranmış olacağız. En kolay yönetim yakından yönetimdir. Bu yasayla da önceliğimiz hızlı kalkınma ve hizmettir. Yereldeki sorunların çözümü yerel otoritelerle en güzel şekilde sağlanıyor. Haliç, bugünkü güzel seviyeye geldiyse İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yatırımları sayesinde olmuştur. Bunlar yakından takip ettiğimiz çalışmalardır. Büyükşehir belediyeleri şehrin tüm sorunlarına sahip çıkıp, tavır alabiliyor.
    
     -Yasanın amacı, gelişemeyen bölgeleri geliştirmek-
    
     İlçelerin gelirlerinin kesilip büyükşehire gideceği sanılıyor diyen Altepe, İlçe belediyesinden büyükşehir belediyesine gelirler yüzde 15i bulmuyor. Gelirleri ve bütçeleri artacağı için iller büyükşehir olmak istiyor. Merkezden kaynak aktarılıyor. Yasanın amacı, gelişemeyen bölgeleri geliştirmek. Bursada ne varsa Harmancıkta, Orhanelide de o olacak. Yıldırımdaki kapalı yüzme havuzu Harmancıka da yapılsın diyoruz. Bu hizmetlerden herkes yararlansın istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi olmasa bu tesisi kim kuracak, kim işletecek- Bu imkanların sağlanması Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olmakla alakalı. Bu yatırımlar tüm ilçelerde olacak, bunları biz şu anda planlıyoruz şeklinde konuştu.
     Altepe, yeni yasayla İl Genel Meclisinin kalkacağını sadece Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kalacağını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
     Köylerle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezleri kurulacak. Yasa köy imarıyla ilgili projeler getiriyor. Ruhsat işlerini ilçe belediyeleri yapacak ve gerekirse biz destek sağlayacağız. Köylerde çöpler il belediyeleri tarafından toplanacak, biz gerektiğinde destekleyeceğiz. Emlak vergileri ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecek. Köylerde su tarifesinde gerekli çalışmalar yapılacak. Mevcut su politikalarımız örnek oldu, çünkü zaten yasanın çok altında ücret alınıyor. Orman köyü olanlarda haklar ve sistemler aynı devam edecek. Camilere ücretsiz su verilecek. Amatör spor kulüplerine her türlü yardım, tabii ki bütçenin binde 7sini aşmamak şartıyla yapılacak. Termal kaynaklar, mineralli su ruhsatları yetkisi yine valilik tarafından yürütülecek. Ulaşım, UKOME tarafından yürütülecek ve ilçeler arasındaki koordinasyon Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Tüm sıkıntılar Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararlarla çözülecek. İlçelerde kadın ve çocuk konuk evleri de açılmış olacak. Büyükşehir Belediyesinin payları yüzde 5ten 6ya yükselecek. Otopark fonları tamamen Büyükşehir Belediyesi-ne aktarılmış olacak. Özel İdare de personeliyle birlikte tüm kurumlara dağıtılmış olacak. Tarihi kültürel miras projelerinde fondaki kaynağın yüzde 20si bakanlığa devredilecek diye konuştu.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER