Bursa külliye zengini

Bursa külliye zengini


BURSA (A.A) - BursaTarihçi Erhan Yıldızalp, şimdiye kadar yapılan çalışmalarda Bursada 45 külliye tespit edildiğini, toplam külliye sayısının ise 50ye ulaşabileceğini söyledi.
     Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Bursa Külliyeleri konulu konferansta konuşan Yıldızalp, padişahlar, sadrazamlar, paşalar ve vezirlerin Bursada yaptırdığı külliyelerin günümüze ulaşanların sayısının 45i bulduğunu belirterek şunları kaydetti:
     Bugüne kadar Bursada 7 tane padişah külliyesi tespit edildi. Osman Gazi, Bursaya girme imkanı bulamadığı için ona ait bir eser bulunmuyor. Daha sonraki 5 padişah ise Bursanın muhtelif yerlerinde külliyeler yaptırmıştır. Orhangazi, I. Murad, Çelebi Mehmet ve II.Murat birer külliye yaptırmış, Yıldırım Beyazıd ise 3 tane külliye yaptırmıştır. Bunların yanında Çandarlı Halil Paşanın oğulları Çandarlı Ali Paşa ve Çandarlı İbrahim Paşa, Beyazıd Paşa ve Davud Paşa da Bursada birer külliye inşa ettirmiştir. Bir de vezirlerin, beylerin, paşaların ve varlıklı kişilerin yaptırdığı külliyeler var ki bunlar 34 tanedir. Hatta bu tarz külliyelerin 40-50 tane olması muhtemeldir.
    
     -Hala bulunamayan külliyeler var-
    
     Bir müze şehir hüviyetinde olan Bursada halen yerleri tespit edilemeyen külliyelerin bulunduğunu dile getiren Yıldızalp, Osmanlının ilk döneminde külliyeler yapıldıkça şehir nüfusu artmıştır. Yapılan külliye ve benzeri eserlerle Bursa, daha o zamanlarda kabına sığmamıştır. Ticaret o kadar gelişti ki diğer meyve ve sebzeler Anadolunun her yerine, ipek kumaşları ise Avrupa piyasalarına ihraç edilmişti. Kapalı Çarşıda meydana gelen yangın Bursa tarihine büyük zarar vermiştir. Yangın sebebiyle çok sayıda Osmanlı vakfının yer aldığı kayıt defterleri de yandı. Bu sebeple halen yerleri tespit edilemeyen külliyeler olduğunu düşünüyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Metin Aktaş / Harun Kaymaz
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Bursa külliye zengini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER