Bursadan dünyaya biber ihracatı

Bursadan dünyaya biber ihracatı -UYMSİB Başkanı Dr. Çalı: -2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildi, bu rakamın 133 bin tonu Bursaya ait


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildiğini, bu rakamın 133 bin tonunun Bursaya ait olduğunu bildirdi.
     Uludağ İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Valiliği tarafından Yenişehir ilçesinde düzenlenen Yenişehirin Yıldızı Biber konulu panele, UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, UYMSİB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahingöz, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ve Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt konuşmacı olarak katıldı.
     Çalı, biber üretiminin ilçe ekonomisindeki yerine dikkati çekerek, 2011 yılında Türkiye genelinde 2 milyon ton biber üretildiği, bu rakamın 133 bin tonu Bursaya ait. Yenişehirden 2011 yılında 20 bin ton biber ihraç edilmiştir. Yenişehir biber acısından çok önemli bir ilçemiz. Burada üretilen biberlerin yaklaşık yüzde 20si ile ihracat yapılıyor dedi.
     Biber ihracatında ilk sırayı sivri biberin aldığını, dolmalık biber ve salçalık biberin en çok ihraç edilen biber çeşitleri olduğunu ifade eden Çalı, 2011 yılında 49 ülkeye biber ihracatı gerçekleştirdik. En çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Avrupa Birliğinin (AB) getirdiği zorunluluk kapsamında, ihraç edilen biberin yüzde 10una zorunlu olarak analiz yapılıyor. Bu analiz zorunluluklarının kaldırılması için çalışıyoruz görüşüne yer verdi.
     UYMSİB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahingöz de biberi ön plana çıkarmak için el ele verip mücadele etmek gerektiğini vurgulayarak, ihracatta yaşanan en büyük sorunun ilaç kalıntısı olduğuna dikkat çekti. Şahingöz, şunları kaydetti:
     Biberimizi ihraç ederken karşılaştığımız en büyük sıkıntılardan birisi olan biberdeki ilaç kalıntısı riskini asgariye indirmek zorundayız. Üreticilerin alın terinin paraya çevrilmesi gerekir. Üreticilerimiz zor şartlar altında ürünlerini yetiştiriyorlar. Fakat ne yazık ki tam anlamıyla emeklerinin karşılığını alamıyorlar.
     Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ise Boğazköy Barajının tam anlamıyla devreye girmesiyle çiftçilerin rahatlayacağını belirterek, Tarımda belgeli çalışmak zorundayız. Bugün ziraat odalarımız bünyesinde kullanılan Çiftçi Kayıt Sistemi gibi yaptığımız işler belgeli ve kayıtlı olursa, sıkıntı yaşandığında bizler de tahsilat konusunda üreticiye yardımcı olabilelim dedi.
     Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Kurt, dünya genelinde biberin ana vatanı olarak Amerikanın bilindiğini hatırlatarak, Dünyada en iyi tütün Makedonyada yetişir, fakat en iyi biber de Yenişehirde yetişiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursadan dünyaya biber ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER