Bursada üretilen Türkiyenin ilk tramvayı,

Bursada üretilen Türkiyenin ilk tramvayı, Almanyanın başkenti Berlinde görücüye çıktı


BURSA (A.A) - Bursada faaliyet gösteren Durmazlar Holding tarafından üretilen Türkiyenin ilk tramvayı Almanyanın başkenti Berlinde görücüye çıktı.
     Uluslararası raylı sistem teknolojileri Fuarı InnoTrans 2012de sergilenen ve İpekböceği adı verilen tramvay bir çok ülkeden gelen fuar ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.
     Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbırlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yılda bir yapılan ve sektörde en büyük fuarlardan olan InnoTrans-a Türkiyede ilk defa tramvay üreticisi firma olarak ilk kez katılmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirtti.
     Yaptığımız tramvayın ne kadar önemli bir üretim olduğunu buraya geldiğimiz de anladık diyen Yılbirlik, dünya devlerinin arasında onlarla rekabet ederek fuara katılmanın ve Türkiyeyi temsil etmenin önemli olduğunu, bundan dolayı çok gururlandıklarını ifade etti.
     Tramvayın Türkiyenin ve Bursanın ilk yerli tramvayı olduğunu, bütün tasarımını ipek böceğine benzettiklerini belirten Yılbirlik, tramvayın 280 kişilik kapasiteli 5 kabinli olduğunu ve yazılımı ve bugisi dahil yüzde yüz kendi eserleri ve üretimleri olduğunu kaydetti.
     Yılbirlik, tramvayın 2013 yılında Bursada yollarda olacağını bildirdi.
     Türkiye artık kendi uçağını bile üreten bir ülke olduğunu belirten Yılbirlik, İnşallah onları da üreteceğiz. Hızlı tren üreteceğiz. Metro vagonlarımızı üreteceğiz Bu bir başlangıç hatta geç kalınmış bir başlangıç Türkiye için Ama dünya devleri arasında Türkiye yerini alacak ifadesini kullandı.
     Fuarda çok duygulandığını anlatan Yılbirlik, Biz ağladık arkadaşlarla beraber. Babam eski makineci olduğu için bir isteği varmış. Hatta adını da Japonların Suzuki marka arabaları vardır. Babam da Duriki koymak istermiş. Durmazlardan öyle bir bağlantı yapmış herhalde. Onu yapamadık ama biz tramvay yaptık. Bunun gururunu yaşıyoruz. Tramvayı, yazılım, yürüme aksamları ile yaptığımız için ayrıca gururluyuz şeklinde konuştu.
     Durmazlar Genel Müdürü Ahmet Civan, Tramvayın dünya standartlarına uyan bir ürün olduğunu belirterek, kullanılan tüm komponentlerin uluslararası sertifikasyonu olan komponentler olduğunu ifade etti.
     Tasarımdan en son noktasına kadar hepsinin Türk mühendislerinin eseri olduğunu vurgulayan Civan, aracın tüm yazılımları, aracın kontrollü, emniyeti niyeti, haberleşmesi kendilerine ait olduğu için daha sonraki süreçlerde servis anlamında müdahale etmek ve sorun çözmenin çok kolay olacağını kaydetti.
     Mekatronik Bölümü Müdürü Levent Udgu da, yazlım konusunda uluslararası standartlara ulaştıklarını belirterek, böylelikle belediyelerin kendi özel isteklerine ve kendi koşullarına uygun gelişmelere çok hızlı ve düşük maliyete yapma noktasına gelindiğini ifade etti.
     Güvenlik koşullarını çok ağır tuttuklarını anlatan Udgu, kabloların hepsinin yanmaz ve kullanılan soketlerin hepsini altın kaplama olduğunu, bu standartları özellikle yüksek tuttuklarını kaydetti.
     Tramvayda güvenlik şartlarından dolayı hareket halinde kendi kilitleme sisteme bulunduğunu tren control ve monitoring sistemi kendilerinin yaptığını ve Türkiye-de ilk kendilerinin yaptığını belirterek, basit bazı arızaların, haberleşmeden kaynaklanan arızaların bilgisayar tarafından modifiye edilerek düzletilebildiğini, en büyük gelişimin de bu olduğunu kaydetti.
     Proje sorumlusu Taha Aydın da, Türkiyede olmayan bir teknoloji yaptıklarını belirterek, Raylı sistemle ilgili konuyu hem öğrendik hem yaptık bu aracı. Bizim ekibimiz tamamen uluslararası standartlara hakim. Bu işi gelecekte geliştirecek ve yapabilecek standartta ve kabiliyette insanlar dedi.
    
     Muhabir: Erbil Başay/Cüneyt Karadağ
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Bursada üretilen Türkiyenin ilk tramvayı, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER