Bursada termal sağlık turizmi çalışmaları

Bursada termal sağlık turizmi çalışmaları -Vali Harput: Sıcak şifalı suların yer üstüne çıkarılması ve hizmete sunulması milli bir görevdir. Biz bu göreve talip olduk. Turizm pastasından ilimize ve ülkemize daha çok pay getireceğiz.


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, sıcak şifalı suların yer üstüne çıkarılması ve hizmete sunulmasının milli bir görev olduğunu belirterek, Biz bu göreve talip olduk. Turizm pastasından ilimize ve ülkemize daha çok pay getireceğiz. Türkiyenin ve dünyanın dört bir yanından insanları Bursaya getirmek istiyoruz dedi.
     Harput, bir otelde Bursadaki jeotermal turizmi hakkında düzenlediği basın toplantısında, dünyada sağlık turizminin öneminin arttığını söyledi. Dünyada yıllık 400 milyar dolarlık sağlık turizmi pastası olduğunu belirten Harput, Avrupada ise 40 milyon insanın sağlık turizmi için bir yerlere gittiğini biliyoruz. 2020 yılında dünyada bir milyardan fazla yaşlı insan olması bekleniyor. Bugün Avrupada 55 yaş üstü insan sayısı 125 milyon ve 2020 yılında bu rakamın 200 milyon olması öngörülmektedir. Benzeri durum ABD, Japonya ve hemen bütün dünyada aynıdır diye konuştu.
     Bu durumun, ülkelerin sağlık turizmine daha çok bütçe ayırmalarına yol açtığını dile getiren Harput, şunları kaydetti:
     Örneğin 2010 yılı için dünyada sağlık turizmine ayrılan bütçe 100 milyar dolarken, bu rakamın 2020 yılında 500 milyar doları bulması beklenmektedir. Bu gerçeklerden hareketle, sıcak şifalı suların yer üstüne çıkarılması ve hizmete sunulması milli bir görevdir. Biz bu göreve talip olduk. Turizm pastasından ilimize ve ülkemize daha çok pay getireceğiz. Türkiyenin ve dünyanın dört bir yanından insanları Bursaya getirmek istiyoruz. Hedefimiz, ilk planda, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde ilimize 5 milyon turistin getirilmesidir.
     Son zamanlarda çok sayıda otel, kaplıca, sağlık ve rehabilitasyon merkezi kurmak için kendilerinden sıcak su talebinde bulunulduğunu anlatan Harput, Geçtiğimiz aralık ayında ilimizde döşemesi tamamlanan 18 kilometre uzunluğundaki sıcak su şebekesi ile toplam 10 bin yatak kapasiteli bir termal yatak potansiyeli oluşturulmuş, bunun 7 bin kapasitesi hemen faaliyete geçecek şekilde bağlantılar yapılmıştır. 2013 yılı itibariyle termal ısıtma faaliyetlerinin başlaması için çalışmalar başlatılmıştır. Seracılık ve meyve sebze kurutma hizmetlerinde bu alandaki talepler henüz değerlendirilme aşamasındadır ifadelerini kullandı.
    
     -Dağyenice Termal Tatil Köyü-
    
     Harput, Bursaya yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Dağyenice bölgesindeki ormanlık arazinin ortasında bulunan bir gölet ve çevresinin, yapılacak Dağyenice Termal Tatil Köyü için projelendirilmeye başlandığını belirterek, şunları aktardı:
     50 litrelik sıcak suyla her türlü turistik aktivitelerin yer alacağı proje içinde, 4 bin 670 yatak kapasiteli konaklama tesisleri, çeşitli büyüklüklerde odaları bulunan oteller, uzun zaman konaklamaya yönelik otel villaları ve yine aile ortamı için hazırlanmış tatil villaları proje içerisinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 bin kişinin çalışacağı, yıllık 500 bin turistin misafir edilip, yılda 1 milyar doların ekonomimize kazandırılacağı bu proje için ön görülen yatırım tutarı da yaklaşık 2 milyar dolar civarındadır. 5 bin ve binlik uygulama planları ve özel mülkiyet için kamulaştırma hazırlıkları sürdürülmektedir. Plan çalışmalarının bir an önce tamamlanarak 2013 yılından itibaren bölgede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılara arsa tahsisine başlanması hedeflenmektedir. 2012 sonu itibariyle, Dağyenice Termal Turizm Bölgesinde yerli ve yabancı 10 ayrı yatırımcının Valiliğimize verdiği sözlü ve yazılı yatırım başvuruların toplam tutarı 1 milyar doları bulmaktadır.
    
     -Bursada tatil köyü kurma talepleri-
    
     Bursada medikal sağlık alanında da önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Harput, şöyle devam etti:
     İlimizin 55 yaş üstü insanlar için önemli bir tatil, dinlenme ve yaşam merkezi olması için, Finlandiya, Hollanda ve Türkiyeden şirketlerin Bursada yaşlı tatil köyü kurma yolundaki resmi teşebbüsleri Valiliğimizce olumlu karşılanmış ve görüşmeler devam etmektedir. Valiliğimiz bu konuda taleplerden en önemlisini Mustafakemalpaşa ilçesindeki Tümbüldek bölgesine yönlendirmiş ve bu konuda yabancı ortaklı bir şirket yatırım için bize başvurmuştur. Konu Kültür ve Turizm Bakanlığına iletilmiş, bakanlık bu talebi işleme koyarak ihale hazırlıklarını başlatmıştır. İlk planda 10 bin kişilik düşünülen 3. yaş tatil köyünün yine 1 milyar dolara yakın bir bütçeye mal olması ve burada 5 bin 500 insanın istihdamı ve yıllık kişi başına 3 bin 500 Avro harcama yapması öngörülmektedir.
     Harput, yerli ve yabancı 4 firmanın kendilerine müracaat ederek, İl Özel İdaresine ait Keramet bölgesi sıcak suları için devre mülk ve termal otel yapmak istediklerini bildirdiğini anlatarak, Bu taleplerle ilgili yer temini çalışmaları devam etmektedir. Yerli ve yabancı ortaklı bu firmaların bölgede yapmayı hedefledikleri yatırım tutarı 500 milyon doları bulmakta olup, bölgede yatırım için uygun arsa arayışları devam etmektedir dedi.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursada termal sağlık turizmi çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER