Burdur Sağlık Müdürlüğünden kar ve buz

Burdur Sağlık Müdürlüğünden kar ve buz uyarısı


BURDUR (A.A) - Burdur Sağlık Müdürlüğü, kış mevsiminde kar yağışı ve buzlanmanın ardından vatandaşların çeşitli sebeplerle yaralanmaması için önerilerde bulundu.
     İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, soğuk ve karlı havalarda zeminin buzlu olması nedeniyle düşme olaylarında artış yaşandığı, düşmeler sonucunda basit kırık ve çıkıklar şeklinde yaralanmaların olabileceği gibi ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da görülebileceği belirtildi.
     Karlı ve buzlu yolda yürürken en sık yapılan hatanın soğuk sebebiyle ellerin ısınması için cebe sokulması olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Ellerin cepte olması durumunda ani kaymalarda dengenin sağlanması mümkün olmaz. Bu şekilde kayma sert bir düşüşe sebep olur. Soğuktan korunmak için ellerin cebe sokulması yerine eldiven kullanılması gerekir. En azından bir elin boşta bulunması dengenin sağlanmasına yardımcı olur ve sert şekilde düşüşü hafifletir. Ayrıca kol kola da yürünmemelidir. Yaşlılar bu şartlarda daha çok dikkatli olmalıdır. Yaşlılarda kemik erimesi olduğu için basit bir düşmede bile ciddi kemik kırıkları görülebilir. Bu nedenle yaşlılar mümkünse dışarı çıkmamaya ve buzlu zeminde yürümemeye özen göstermelidir.
     Açıklamada, alınması gereken önlemler ise şöyle anlatıldı:
     Evden çıkmadan önce dışarıdaki hava şartları kontrol edip uygun kıyafetleri tercih edin. Dar kıyafetler hareket kabiliyetinizi azaltır. Tabanı kaygan olmayan altı lastik ve tırtıklı ayakkabılar giyin. Özellikle ayak bileği yaralanmalarını önlemek için bileği kavrayan botlar tercih edilmelidir. Yürürken küçük ve dengeli adımlar atın. Ellerin cepte olmaması ise düşme anında avuç ortalarını yere koyarak, vücudun herhangi bir bölgesinin yere daha sert bir şekilde çarpmasına engel olur. Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın. Merdiven inip çıkarken trabzanları kullanın. Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın. Poşet ya da çantalarınızı iki elinizle taşımayın. Kar gözlüğü kullanın.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Burdur Sağlık Müdürlüğünden kar ve buz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER