Bulduğu yeni yılan türüne hocasının ismini

Bulduğu yeni yılan türüne hocasının ismini verdi -ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Aziz Avcı, bir uluslararası araştırma ekibiyle bulduğu yeni yılan türüne, hocası Prof. Dr. Kurtuluş Olgunun isminden esinlenerek,


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Aziz Avcı, bir uluslararası ekiple bulduğu yeni yılan türüne, aynı bölümde görev yapan 13 yıllık hocası Prof. Dr. Kurtuluş Olgunun isminden esinlenerek, Pelias Olguni adını verdi.
     Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahanın Posof ilçesindeki Ilgar dağlarında iki Rus, iki de Ermeni araştırmacıyla yaptıkları arazi çalışması sırasında, daha önce görmedikleri bir yılan türüyle karşılaştıklarını belirtti.
     Yılanın üzerindeki pul ve plakların laboratuvarda incelenmesi sonucunda, bunun yeni bir tür olduğunun belirlendiğini dile getiren Avcı, Yılanın renk ve desen karakterlerine bakıldıktan sonra literatür karşılaştırması yapıldı. Literatürdeki yakın akrabalarından farklılıklar tespit edildi. Farklı olduğu için yeni bir tür olduğu belirlendi dedi.
     Avcı, yeni türe, ekipteki diğer araştırmacıların da onayıyla, 13 yıldır fakültede hocası olan Prof. Dr. Kurtuluş Olgunun adından türetilen Pelias Olguni adını verdiğini belirterek, Yeni bulunan türlere isim verilirken genellikle bu alanda emek veren bilim adamlarının isimleri verilir. Ben de 30 yıl boyunca Türkiye herpetolojisine (sürüngenleri inceleyen bilim dalı) büyük katkılar sağlayan hocamın ismini yaşatmak ve onurlandırmak istedim. Böylelikle yeni yılan türünün ismi Pelias Olguni oldu diye konuştu.
    
     -Türkiyenin 56. yılan türü oldu-
    
     Yeni yılan türü olan Pelias Olguninin, 15 Aralıkta Russian Journal of Herpetology Dergisinin son sayısında bilim dünyasına tanıtıldığını kaydeden Avcı, yeni yılan türü hakkında şu bilgileri verdi:
     Zehirli olan bu yılan türünün şimdilik sadece Posof ilçesi civarındaki Ilgar Dağında yayılış gösterdiğini biliyoruz. Bu yılan türü dünyanın 3379uncu, Türkiyenin ise 56. yılan türüdür. Uzunluğu 50 santim kadar olabilen türün zehri insanları öldürebilecek düzeyde değil. Yapılacak yeni araştırmalarla türün bilinen dağılış sahası genişleyebilir.
     Pelias Olguninin başının üzerinde küçük plaklar bulunuyor. Sırtında ve kuyruğunun üzerinde koyu zikzak bantlar mevcut olan yılan türünün erkek ile dişisinin sırt rengi birbirinden farklılıklar gösteriyor. Erkeklerin grimsi, dişilerin ise sarımsı bir renge sahip olduğu göze çarpıyor. Karın tarafı siyahımsı ve beyaz noktalı olan yılan, lekelenme şekli, pul ve plak özellikleriyle yakın akrabalarından ayrılıyor. Pelias Olguni, 2 bin metre yüksekliklerde serin iklim koşullarındaki taşlık ve otluk bölgelerde yaşıyor.
    
     -Prof. Dr. Kurtuluş Olgun-
    
     ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ise öğrencisinin yeni bir yılan türü bulmuş olmasından ve ona kendisinin adını vermesinden büyük bir onur duyduğunu ifade etti.
     Olgun, şunları kaydetti:
     Türkiye ve dünya literatürüne öğrencim tarafından yeni bir yılan türü kazandırılmış olması benim için oldukça önemli. Ayrıca yeni bulunan yılan türüne adımın verilmesi, beni çok sevindirdi, mutlu etti. Değerli öğrencimin, bilim dünyasına katkı yaptığımı düşünmüş olması benim açımdan oldukça gurur verici bir olay. Bu yılanı dünya literatürüne kazandıran öğrencim, meslektaşım Aziz Avcıyı kutluyorum.
     Olgun, isminin bir yılan türünün adı olarak yaşayacak olması hakkında ise Bir hayvana birisinin isminin verilmesi, hele bu bir de yılan olunca insanlar tarafından yanlış algılanabilir. Ancak doğada bulunan her canlının mutlaka bir işlevi söz konusudur. Bunun için yılana ismimin verilmesinden kesinlikle rahatsızlık duymuyorum dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Bulduğu yeni yılan türüne hocasının ismini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER