Bu köyün halkı hem çiftçi hem

Bu köyün halkı hem çiftçi hem girişimci -Giresunda, seralarda yetiştirdikleri ürünleri satmak için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurarak dükkan açan İnece köyü halkı, artık manava ve halcilere komisyon vermiyor -Kooperatif başkanı A


GİRESUN (A.A) - Gültekin Yetgin - Giresunun Bulancak ilçesinde Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) Tarım Projesi kapsamında kurulan seralarda yetiştirdikleri ürünleri satmak için Tarımsal Kalkınma Kooperatif kurarak dükkan açan İnece köyü halkı, artık manava ve halcilere komisyon vermiyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) tarafından yönetilen proje kapsamında kurulan seralarda üretilen domatesten patlıcana birçok sebze, adeta yok satıyor. Köy halkı da bu ürünleri satarken aracılara para vermemek için kooperatif oluşturdu.
     İnece Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zafer Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında 35 adet sebze serası yapıldığını söyledi.
     Seralarda yetiştirilen ürünlerden manavların ve halcilerin aldığı komisyon nedeniyle kar edemediklerini, bu nedenle de kooperatif kurma kararı aldıklarını anlatan Akkaya, Köy halkı seralarda üretilen ürünleri ya çok ucuz maliyetle aracılara verecek ya da kendisi halk pazarlarında ürünleri satmak için gününü ziyan edecekti. Biz toplu olarak bunu pazarlayacağımızı düşünerek bir kooperatif kurduk. Seralarımızda şu anda domates, biber, patlıcan, salatalık ve dolmalık biber var dedi.
     Akkaya, üretilen ürünleri, köy halkının evlerini teker teker dolaşarak servis araçlarıyla aldıklarını ve satmak için ilçe merkezindeki satış merkezine götürdüklerini aktararak, şunları kaydetti:
     Haftada iki gün servisimiz var. Pazartesi ve perşembe günleri ürün toplama günlerimiz. Alınan ürünler tartılıyor ve makbuza işleniyor, makbuz karşılığı da bir hafta sonra üreticiye ödeme yapılıyor. Üreticiler 100 metrekare bir seradan sezonda bin lira civarında para kazanıyor. Yaz sezonunda domates, biber, patlıcan yapılıyor. İş kendi kapısında olduğu için üreticinin fazla masrafı da olmuyor. Güzel bir müşteri potansiyelini yakaladık. Köy ürünlerine bir eğilim var. İnsanlar köy ürünlerini arıyor. Neredeyse ürün yetiştiremez hale geldik ve yok satıyoruz.
    
     -Fiyatları halk pazarları belirliyor-
    
     Ürünlerin fiyatlarını ilçede belirli alanlara kurulu olan ve köy ürünlerinin satıldığı halk pazarlarının belirlediğini dile getiren Akkaya, Pazarda fiyatlar her hafta değişebiliyor. Biz satış merkezimizde mümkün olduğu kadar sabit fiyattan satış yapmaya çalışıyoruz. Bir kişi ürünlerini aracıya 1 liraya veriyorsa biz bundan daha fazla ücrete ürününü alabiliyoruz. Kar amacı gütmüyoruz, sadece masraflarımız için yüzde 15 kar payı alıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Sebze haricinde meyve ve süt ürünleri de satılıyor-
    
     Akkaya, Karadeniz ikliminin birçok meyve yetiştiriciliğine uygun olduğunu ve köy halkının değişik çeşitlerde meyvelerini de alıp sattıklarını anlattı.
     Satış merkezinde kara lahana, izabella üzümü, elma, armut ve süt ürünleri yer aldığını belirten Akkaya, Proje kapsamında sebzenin haricinde 30 dönüm kivi bahçesi yapıldı, 6 dönüm bodur elma bahçesi oluşturuldu. Bunun haricinde 1 dönüm likapa bahçesi kuruldu. Kooperatif kurulunca ilk başlarda zorluk çektik ancak şimdi çok güzel gidiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bu köyün halkı hem çiftçi hem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER