Bu köprüden geçmek cesaret istiyor

Bu köprüden geçmek cesaret istiyor -Artvinde Deriner Barajının kapaklarının açılmasıyla debisi yükselen Çoruh Nehri, Şehitlik köyünde yayaların kullandığı 75 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğindeki asma köprüyle adete aynı seviy


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Artvinde Deriner Barajının kapaklarının açılmasıyla debisi yükselen Çoruh Nehri, Şehitlik köyünde yayaların kullandığı 75 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğindeki asma köprüyle adete aynı seviyeye geldi.
     Artvinde baharla birlikte eriyen kar ve yağmur suları, dünyanın en hızla akan nehirlerinden biri olarak gösterilen Çoruh Nehrinde su seviyesinin yükselmesine sebep oldu.
     Yaklaşık 5 ay önce su tutulmaya başlanan Deriner Barajında, "ıslak test" çalışmaları kapsamında kapakların belirli aralıklarla açılarak suyun boşaltılması, Çoruhun debisinin daha da yükselmesine yol açıyor.
     Adeta yatağına sığmayan Çoruhta sular, yer yer kara yoluna sıçrarken, merkeze bağlı Şehitlik köyünde, vatandaşların mesafeyi kısalttığı için alternatif yol olarak kullandığı asma köprünün seviyesine de ulaştı.
     Nehirde su seviyesinin aşırı yükselmesi, 1970 yıllarda eski Köy Hizmetleri Müdürlüğünce yaya trafiği için inşa edilen ve 2011de onarılan asma köprüden geçmek zorunda kalan vatandaşlara korku dolu anlar yaşatıyor. Bazıları köprüden geçmeye korktuğu için köye farklı güzergahtan giderken, bazıları da cesaretini toplayıp asma köprüde fotoğraf çektirebiliyor.
     Şehitlik köyü sakinlerinden Hasan Altoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar Çoruhun bu kadar yükseldiğini görmediğini belirterek, "Barajın kapakları zaman zaman açılıyor ve Çoruh Nehri, eski günlerdeki gibi artık yatağına sığmıyor. Hırçın akan nehir ve suyun gürültüsü, asma köprüden geçenlere adrenalin dolu anlar yaşatıyor. Bazı vatandaşlar evlerine giderken kullandıkları asma köprüden korkarak geçiyor" dedi.
    
     -"Zaman zaman su köprüye değiyor"-
    
     Selim Uygun, 25 yıl önce Şehitlik köyüne yerleştiğini ve bugüne kadar Çoruhun bu denli yükselip, coşkulu aktığını görmediğini ifade ederek, "İlkbaharda genellikle Çoruhta su seviyesi yükselir ama hiç bu kadar yükseldiğini görmemiştim. Zaman zaman su asma köprüye değiyor. Köprüden geçmek zorunda kalan köylüler olarak korkuyoruz. Baraj kapakları açılınca su yatağına sığmıyor. Kapaklar tekrar kapatılınca su seviyesi normale dönüyor" diye konuştu.
     Dilek Dengiz ise büfe işlettiğini, iş yerine yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Deriner Barajında elektrik üretimi için uzun süredir su tutulduğunu belirterek, "Barajın kapakları zaman zaman açılarak fazla su boşaltılıyor. Su yatakta şiddetli akmaya başlayınca büfenin sallandığını hissediyorum. Korkuyorum ve büfeden çıkıyorum" ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Bu köprüden geçmek cesaret istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER