BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: -Bugün Türkiyenin enflasyonu, AB ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Bugün Türkiyenin enflasyonu, Avrupa Birliğinin (AB) ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı dedi.
     Sönmez, 2012 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, 2012 yılında tüketici enflasyonunun yüzde 5 olan hedefin biraz üzerine çıkarak yılı yüzde 6,16 ile tamamladığını belirtti.
     İç piyasada talebin zayıf seyrettiği bir yılda, vergi artışlarının etkisiyle bu kadar yüksek dalgalanma yaşanmasının ilginç olduğunu ifade eden Sönmez, Ancak geldiğimiz noktada enflasyon, Merkez Bankasının öngördüğü yüzde 3-7 dalgalanma aralığında kaldığı için bu, kurumun kredibilitesine katkı yapacaktır. Enflasyonun en önemli sorun olduğu dönemlerin geride kalması sevindirici dedi.
     Sönmez, 2012 yılında Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) ise yılı yüzde 2,45 gibi bir taban seviyede kapattığını vurgulayarak, iç ve dış talepteki zayıf seyrin ÜFEdeki yansımasının daha net olduğunu belirtti.
     Yılın tamamına bakıldığında, 2011 yılına göre yüzde 1,3 gerileyen işlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyonun daha yüksek çıkmamasının temel nedeni olduğuna dikkati çeken Sönmez, şunları kaydetti:
     2011 yılı sonunda TÜFE yüzde 10,45, ÜFE ise yüzde 13,33tü. 2012 sonunda TÜFEnin yüzde 6,16ya, ÜFEnin ise yüzde 2,45e gerilemesi başarıdır. Bugün Türkiyenin enflasyonu, Avrupa Birliğinin (AB) ortalama enflasyon oranına tarihte ilk kez bu kadar yaklaştı. 2013 yılında iç piyasanın bir miktar canlanması bekleniyor. İstikrarlı gidişin devamı için özellikle maliyet artışına neden olacak kamu kaynaklı düzenlemelerden kaçınılması şart.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sönmez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER