Bozkırın ortasına deniz geliyor

Bozkırın ortasına deniz geliyor -Yamula Barajının altına inşa edilen Dadağı Tüneli sayesinde yıllık 442 milyar kilowattsaat enerji üretimi ve 14 milyon liralık gelir artışı sağlayacak sulama hedefleniyor


KAYSERİ (A.A) - Yamula Barajının altına inşa edilen Dadağı Tüneli sayesinde yıllık 442 milyar kilowattsaat enerji üretimi ve 14 milyon liralık gelir artışı sağlayacak sulama hedeflendiği bildirildi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kayseri-ye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Yamula Barajı sayesinde yıllık 442 milyar kilowattsaat enerji üretilecek.
     Kayserinin denizi olarak da anılan Yamula Baraj Gölü-nün altında bir kısmı bulunan Dadağı Tüneli sayesinde, sulama suyu pompaj ve cazibe yöntemiyle çorak topraklara ulaştıracak.
     Tünel uzunluğu 1140 metre olan proje tamamlandığında 2012 yılı fiyatlarıyla yıllık 14 milyon 140 bin lira gelir artışı sağlanacak.
     Yamula Barajı projesi tünel yapısının bir kısmının baraj gölünün altında kalacak olması nedeniyle diğer projelerden farklı özellik gösteriyor.
     Depolama kapasitesiyle Türkiye-nin sayılı barajları arasında yer alacak Yamula Barajı, Kayserideki Bahçelik Barajı-ndan 16, Sarımsaklı Barajı-ndan 109 kat daha büyük olacak.
     Baraj, toplam 100 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santrali ile yıllık 442 milyar kilowattsaat elektrik enerjisi üretecek.
     Yamula Barajı sayesinde 1100 metre kotunda yaklaşık 60 kilometre uzunluğu ve 85 kilometrekarelik yüzey alanı ile depolama kapasitesi en büyük baraj göllerinden birisi ortaya çıkmış olacak.
     Projeyle 7 milyon 748 bin dekar alan suyla buluşurken, projedeki 3 milyon 645 bin dekarlık sulamayı cazibe yoluyla sulama, 4 milyon 103 bin dekarlık alanı da pompaj sulaması oluşturacak.
    
     -Gölün Suları Tünel Sayesinde Toprakla Buluşacak-
    
     3 milyar 476 milyon metreküp depolama hacmindeki Yamula Baraj Gölü suyunun çorak topraklarla buluşması için yapılan Dadağı Tüneli-nin tamamlanması için geri sayım sürüyor.
     1140 metre uzunluğunda 3 metre çapındaki tünel, saatte 6 bin 888 metreküp su taşıyabilecek. 350 metrelik kısmı Yamula Baraj Gölünün altında yer alacak tünelin ana kaya yapısının Ürgüpteki toprak yapısıyla benzerlik göstermesi estetik yönden de dikkati çekmesini sağlıyor.
     İnşaatı hızla devam eden Dadağı Tüneli ile alınacak 30 milyon metreküp su cazibe ve pompaj yoluyla Kayseri-nin Kocasinan ilçesine bağlı Yamula kasabası ile Ebiç, Dadağı, Mahzemin, Karakimseli ve Kalkancık köyleriyle buluşacak.
     Baraj ve tünel sayesinde bölgeye gelecek suyla 7 milyon 748 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Proje tamamlandığında 2012 yılı fiyatları ile sulama alanından yıllık 14 milyon 140 bin lira gelir elde edilerek yöre ve yurt ekonomisine katkı sağlanacak. 2014 yılı sonunda inşaat çalışmaları bitirilerek proje alanı Kayseri il merkezine ortalama 25-35 kilometre mesafede bulunuyor.
     Proje diğer birçok projeden farklı olarak tüm birimleriyle büyükşehir belediyesi hizmet alanında yer alacak. Böylece, projede üretilen tarımsal ürünler daha ucuz şekilde doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılacak.
     Yamula Mansap Cazibe Pompaj Sulama Projesinde elde edilen ürünler, üretim sahasına çok yakın olan 1 milyon nüfuslu Kayseri İl merkezi sayesinde pazarlama sıkıntısı yaşatmayacağı gibi tarımsal üretim akışını da hızlandıracak.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Bozkırın ortasına deniz geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER