Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Teknik

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Teknik Genel Müdürü Dr. Wolf: -7 yıldır Türkiyedeyim. Her günü keyifle geçiriyorum. Bugüne kadar çalıştığım en iyi ekip burada ve Türkiye çok güzel. İnsanlarını tanıdığım kadarıyla Türkiyenin 2023 he


BURSA (A.A) - Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Teknik Genel Müdürü Dr. Andreas Wolf, 7 yıldır Türkiyedeyim. Her günü keyifle geçiriyorum. Bugüne kadar çalıştığım en iyi ekip burada ve Türkiye çok güzel. İnsanlarını tanıdığım kadarıyla Türkiyenin 2023 hedeflerini gerçekleştireceğine eminim dedi.
     Wolf, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş dizel ve benzinli sistemler fabrikasında, 2011de Enerji Verimliliği Okulunda hayata geçirilen projeleri basınla paylaştı.
     Dünyadaki diğer Bosch fabrikalarına da örnek olan okulda hem en gelişmiş teknolojiler hem de fazla maliyet gerektirmeden yapılabilecek basit, küçük uygulamaların gösterildiğini belirten Wolf, doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde, enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını, sürdürülebilir bir dünyada yaşamanın en önemli koşulu olarak enerji verimliliğinin giderek daha ön plana çıktığını vurguladı.
     Wolf, Bosch Grubunun, dünyada ilk kez Türkiyede hayata geçirdiği ve diğer Bosch fabrikalarına da örnek olan Enerji Verimliliği Okulunda, eğlenceli ve bilgilendirici etkinliklerle çalışanlarının dikkatini konuya çekmeyi hedeflediğini belirterek, 2011de Enerji Verimliliği Haftasında açılışı yapılan okulun, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini anlattı.
     Enerji Verimliliği Okulunun çalışan girişimciliği öncülüğünde hayata geçmiş en güzel örneklerden biri olduğunu belirten Wolf, Dünyamız, şimdiye kadar hiç yaşamadığı sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Bosch Grubu olarak bu sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olmak istiyoruz. Hatta enerji verimliliğinin de ötesine geçmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle daha yaşanabilir gelecek adına çalışanlarımızı ve tüm paydaşlarımızı bilinçlendirmeyi görev kabul ediyoruz diye konuştu.
     Bosch Türkiyenin, çevre dostu ürünler ve sürdürülebilir kaynak tasarruflu üretim şekline odaklandığına dikkati çeken Wolf, Bu nedenle portföyümüzde temiz enerji üreten tesisler bulunuyor. Bursada dizel ve benzinli motorlarda yakıt tüketimini belirgin şekilde azaltan yeni teknoloji püskürtme sistemleri üretiyoruz. Tüm üretim tesislerimizde, karbondioksit (CO2) emisyonunu düşürerek temiz bir dünya ve çevre için katkı sağlıyoruz görüşünü dile getirdi.
    
     -Bursada 2 yılda 100den fazla projeyle 1 milyon avroluk tasarruf-
    
     Wolf, hazırladıkları projelerle sağladıkları tasarrufa dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     2010 yılında, Bursadaki fabrikalarda enerji tüketimi ve karbondioksit emisyonunu 2015e kadar yüzde 30 azaltacak bir proje başlattık. Bu projeyi 3 adımda uygulamaya koyduk. İlk aşamada, üretimde kullandığımız enerji maliyetini çıkarmak için gerekli ölçüm cihazlarını kendimiz geliştirdik ve düzenli olarak kullanmaya başladık. Ana tüketimlerimizin neler olduğunu öğrendikten sonra, iki yılda bu konuda 100den fazla proje tamamladık. Bu projeler sayesinde 15 bin ton karbon emisyonunu önledik ve 1 milyon avro tasarruf sağladık. Böylece doğaya 750 bin adet ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunduk. 3. aşamada ise Türkiyedeki ve yurt dışındaki paydaşlarımızla sürekli temas halindeyiz ve düzenli olarak bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz.
    
     -Çalışanlardan 2 yılda 500ün üzerinde iyileştirme önerisi-
    
     Okulun, tüm Bosch çalışanlarına ve dışarıdan gelen herkese açık olduğunu belirten Wolf, şöyle devam etti:
     Enerji Verimliliği Okulumuz sayesinde çalışanlarımızı ve ilgili misafirlerimizi enerji kaynaklarının dikkatli kullanımı konusunda motive ediyoruz. Enerji ve su tasarrufu için hangi tekniklerin kullanıldığını ve özellikle Boschun uyguladığı teknikleri anlatıyoruz. Örneğin, okulumuz bugüne kadar Türkiye, İtalya ve Almanya Bosch fabrikalarından ve Bursadaki okullardan oluşan yaklaşık 3 bin ziyaretçi tarafından gezildi. Bursadaki okullar, okulumuzu ziyaret etmeye devam edecekler. Çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusundaki fikirlerini alıyoruz. Çevre koruma konusunda çalışanlarımız, sadece son iki yılda 500ün üzerinde iyileştirme önerisi verdiler.
    
     -Türkiyenin 2023 hedefleri-
    
     Andreas Wolf, Bosch Grubunun Ar-Ge faaliyetleri için 2011de yaklaşık 4,2 milyar avro harcadığını ve dünya çapında yaklaşık 4 bin 100 adet patent için başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Wolf, Bosch Türkiyenin de Ar-Ge konusunda çok faal olduğunu ve geçen sene Ar-Ge projelerinin 2 kat arttığını belirtti.
     Son yıllarda hükümetin Ar-Ge projelerine önemli destekler vermeye başladığını, bunun Türkiye ekonomisinin gelişmesi açısından son derece önemli olduğunu dile getirerek, 7 yıldır Türkiyedeyim. Her günü keyifle geçiriyorum. Bugüne kadar çalıştığım en iyi ekip burada ve Türkiye çok güzel. İnsanlarını tanıdığım kadarıyla Türkiyenin 2023 hedeflerini gerçekleştireceğine eminim dedi.
     Wolfun verdiği bilgiye göre, Enerji Verimliliği Okulunda, Binalarda ısı kayıp ve kaçakları, yapı ve yalıtım malzemesi çeşitleri, yalıtım camı uygulamaları, verimli aydınlatma, konvansiyonel/yoğuşmalı kombi, güneş kolektörü uygulamaları, tesisatlarda yalıtım, radyatör ve zeminden verimli ısıtma sistemleri, ısı geri kazanımı, basınçlı hava sistemleri, sabit devirli-değişken devirli klima, su tasarruf uygulamaları, yüksek verimli motor uygulaması ve yenilenebilir enerji kaynakları konuları ele alınıyor.
     Otomotiv Teknolojileri, Enerji ve Bina Teknolojileri, Sanayi Teknolojileri ve Dayanıklı Tüketim Malları alanlarında faaliyet gösteren altı ayrı şirketi kapsayan Bosch Türkiye, 2011 yıl sonu itibarıyla 10 bini aşkın çalışanı, 2 milyar avro cirosu ve 1,2 milyar avroluk ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri olarak üretim yapıyor.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş Teknik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER