Boğa spermaları DNA testiyle ithal ediliyor

Boğa spermaları DNA testiyle ithal ediliyor -Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde kurulan laboratuvarda, 2012nin başından bu yana Türkiyeye ithal edilen bütün boğa spermalarına DNA testi uygulanıyor -DNA testinde amaç,


ANKARA (A.A) - Murat Kaya - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde kurulan laboratuvarda, 2012nin başından bu yana Türkiyeye ithalatla getirilen bütün boğa spermalarına DNA testi uygulanıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yurt dışından ithal edilen sığır spermalarının DNA testi, Türkiyede sadece Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde yapılıyor.
     Hayvan ıslahı yapmak ve süt verimini artırmak isteyen üreticiler, farklı türlerden suni tohumlama yoluna gidebiliyor. Bu noktada da yurt dışından ithal edilen spermalar, sağlıklı ve yüksek verimli olup olmadığının araştırılması için Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde testten geçiriliyor. Burada kurulan laboratuvarda, 2012nin başından bu yana Türkiyeye ithalatla getirilen bütün boğa spermalarına DNA testi uygulandı.
     Merkezin Genetik Laboratuvarı araştırma görevlisi Vedat Karakaş, sistemin bu yıl ocak ayında başladığını belirterek, yurt dışından getirilen sığır spermalarının kontrolünün sağlandığını söyledi.
     Laboratuvarın kuruluş amacının, ithal spermalarda kontrol mekanizmaları oluşturmak olduğunu vurgulayan Karakaş, Suni tohumlama amacıyla ülkemize değişik ülkelerden spermalar geliyor. Getirilen spermaların, bildirilen hayvanlara ait olup olmadığını belirlemek için test etmek üzere bu laboratuvar kuruldu dedi.
     Karakaş, suni tohumlamanın ülkedeki hayvanların verimi anlamında önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     İthal gelen spermaların kaliteleri bu açıdan büyük önem taşıyor. İthal edilen spermaların fiyatlarını boğaların kalitesi belirliyor. İthal edilecek spermaların üretildiği boğaların kalitesine göre bazı kriterler var. Verimlerinin yüksek olması gerekiyor. Bu, ülkedeki süt ve et üretimi açısından çok önemli. Sperma, belirtilen boğanın değil de daha düşük kaliteli bir boğaya ait ise yurt içindeki sürülerin kalitesini bozabilir. Türkiyede sadece buradaki laboratuvarda test ediliyor.
     Yurt içinde üretim izni alınacak boğaların DNA profillerinin çıkarılmasına yönelik testleri de yaptıklarını belirten Karakaş, Bugüne kadar 700 test yapıldı. Her parti dozdan bir örnek alıyoruz. Örneğin bir kişi, 100 bin doz getirdi. Biz bu partiden aldığımız sadece bir örnekle DNA testi yapıyoruz. Bugüne kadar uyumsuz rapor verilmedi. Boğa spermaları ithalatı, kriterlere uygun yapılıyor dedi.
     DNA analizinin kesin ve hızlı sonuç elde etmede yararlı olduğuna dikkati çeken Karakaş, Bu laboratuvar kurulmadan önce yurt dışından gelen spermaların kontrolü olmuyordu. Bu uygulama sadece atlarda yapılabiliyordu. Daha önce kan tahlillerine göre bir çalışma yapılıyordu ancak tam anlamıyla başarı elde edilemiyordu. DNA testi çok daha kesin ve sonuç veriyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Boğa spermaları DNA testiyle ithal ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER