Bodrum Sualtı Müzesini de Anadolu aslanı

Bodrum Sualtı Müzesini de Anadolu aslanı koruyacak -Müzelerin güvenliğinin sağlanmasında Aksaray Malaklısının kullanılmasına ilişkin kararın ardından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine de iki yavru köpek gönderildi -Müze Müdür Y


AKSARAY (A.A) - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Türkiyedeki tüm müze ve ören yerlerinin güvenliğinin sağlanmasında Anadoludaki en iri köpek ırkı olan ve Anadolu aslanı da denilen Aksaray Malaklısının kullanılması kararının ardından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine de iki köpek yavrusu gönderildi.
     Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, yaptığı açıklamada, kapsamlı çalışmanın ardından Bakanlığın müze ve ören yerlerine Aksaray Malaklısı alınmasını kararlaştırdığını hatırlatarak, Karamandan sonra ikinci olarak Bodruma da iki köpek yavrusu gönderdiklerini söyledi.
     Malaklı yavrusu almak için diğer illerin Kültür ve Turizm müdürlüklerinden gelen görevlilere yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Doğan, Bir dişi ve bir erkek olmak üzere uygun köpek yavrularının temin edilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bugün de Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesine iki yavru gönderiyoruz. Burada amaçlanan; müzelerimizin ve ören yerlerimizin güvenliğini artırmak. Bakanlığımız böyle bir tedbir düşündü. Biz bu süreç içerisinde ırkın da korunmasına hassasiyet gösteriyoruz diye konuştu.
    
     -Bodrum Kalesini koruyacaklar-
    
     Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Erhan Özcan da müzeye koruma amaçlı bir dişi ve bir erkek Aksaray Malaklısı cinsi köpek almak üzere Aksaraya geldiklerini söyledi.
     Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinin 33 dönümlük Bodrum Kalesi içinde yer aldığını, bu nedenle güvenliğinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Özcan, şunları kaydetti:
     Aksaraydan aldığımız malaklı cinsi yavruları kalede güvenlik amaçlı yetiştireceğiz. Malaklılar, kalemiz ve müzemizin kapalı olduğu gece saatlerinde de bahçemize bırakılacak, bekçilerimizle birlikte güvenliğimizi sağlayacaklar. Gelmeden önce Aksaray Malaklısını biz de araştırdık. Gelince de gördük ki; malaklı gerçekten inanılmaz bir ırk. Bodrum Kalesi, Türkiyenin sayılı müzelerinden birini barındırıyor. Müzemizin güvenliğini malaklılar ile artıracağımız için biz de çok mutluyuz.
    
     -Yurt dışından talep de arttı-
    
     Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz, müze ve ören yerlerinin güvenliği için istenen malaklı yavrularının temin edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.
     Bakanlığın bu konudaki resmi yazısının ardından Aksaray Malaklısına yurt içinden ve yurt dışından gelen taleplerde artış olduğunu vurgulayan Tıpırdamaz, Yurt içinin yanı sıra Romanya, Almanya ve İngiltereden de malaklı almak isteyenler var. En son Uzakdoğudan da Aksaray Malaklısı almak için geleceklerini öğrendik dedi.
     Tıpırdamaz, Aksarayda profesyonel olarak malaklı üretimi yapılmadığını belirterek, Hayvancılıkla uğraşanlar mandıralarını ve sürülerini korumak için bu köpeği besliyorlar. Malaklı ırkının korunarak, sayısının artırılması için valilik ve belediyenin desteğini istiyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Ersin Altınsoy
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Bodrum Sualtı Müzesini de Anadolu aslanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER