BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos:

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos: -(Suriyedeki olaylar) Eğer ki politik bir çözüm bulunamazsa bu insani kriz daha da derinleşerek sürecek


KİLİS (A.A) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Suriyede yaşanan olaylara ilişkin, Eğer ki politik bir çözüm bulunamazsa bu insani kriz daha da derinleşerek sürecek dedi.
     Valerie Amos, beraberindeki heyetle Suriyelilerin barındığı konteyner kent ziyaretinin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
     Amos, Suriyedeki krizin üzerinden 2 yıl geçtiğini ve Suriye halkının bu krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.
     Bir milyona yakın Suriyelinin çevre ülkelere kaçtığını anımsatan Amos, Ben buradan Türk hükümetine ve Suriyeye komşu olan ülke hükümetlerine, Suriyelilere kucaklarını açtıkları için, açık sınır politikası uyguladıkları için teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Biliyorum ki bu gösterdikleri yardım ve destek, kendi ülke ekonomilerini bazı yönlerden olumsuz etkiliyordur diye konuştu.
     Kampta Suriyeli ailelerle görüştüğünü hatırlatan Amos, şunları kaydetti:
     Hepsi kendilerine sağlanan yardım ve hizmetlerden dolayı müteşekkirler. Hepsinin ortak verdiği mesaj şu oldu, Biz Suriyedeki krizin bir an önce çözülmesini istiyoruz ve ülkemize geri dönmek istiyoruz. 2013 yılının başından bu yana 400 bin Suriyeli çevre ülkelere kaçtı, sığındı. Eğer ki politik bir çözüm bulunamazsa bu insani kriz daha da derinleşerek sürecek. İhtiyaç duyduğumuz şey, bu krizin bir an önce sona ermesidir.
     Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye içerisinde zor durumda olan insanları desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Amos, aynı zamanda Suriyelilere kucaklarını açmış ülkelere de yardım ve destekte bulunmayı sürdüreceklerini dile getirdi.
    
     -Tampon bölge-
    
     Bir gazetecinin BMnin yardım ve destekleri dışında, savaşın bitmesi için yaptırım politikası var mı- sorusu üzerine Amos, Geçen yıl Suriyede 4 defa bulundum ve benim sürekli mesajım şuydu, Şiddet bir an önce durmalıdır ve bir an önce politik bir çözüm bulunmalıdır. Politik çözüm bulunmadığı taktirde bizim elimizden gelen tek şey, zor durumda olan insanlara insani yardım ulaştırılmasıdır şeklinde konuştu.
     Amos, BM tampon bölge uygulamasına nasıl bakıyor- şeklindeki soruyu ise şöyle cevaplandırdı:
     Bir tampon bölgenin oluşturulabilmesi için tarafların her ikisinin de bu işe meyilli ve istekli olması lazım. Mesela, bir taraf bu konuda bir karar verdiği zaman diğer taraf şiddeti öncelikle durdurması şartını öne sürüyor. Lakhdar Brahimi bu konuda bir girişimde bulundu, ancak bu şiddetsizlik ve ateşkes ortamı sadece 3 saat sürebildi. Bunun için öncelikle tarafların bu işi çok ciddiye alıp istekli bir şekilde buna karar vermiş olması gerekir.
     Amos ve beraberindeki heyet daha sonra, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir otelde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya katıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER