Bitlisli kadınlara hayvancılık eğitimi

Bitlisli kadınlara hayvancılık eğitimi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında, 25 kadın çiftçiye hayvancılık eğitimi veriliyor -Erkek uzmanlar tarafından verilen eğitimde, kadınlara büyükbaş hayvanlar


BİTLİS (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan Süt Sığırcılığı Yetiştiriciliği projesi kapsamında, 25 kadın çiftçiye hayvancılık eğitimi veriliyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bir süre önce hazırlanan proje kapsamında, Yolalan beldesine bağlı Konaç köyünde yaşayan 25 kadına süt sığırı dağıtıldı.
     Çiftçilerin, sığırlardan daha yüksek süt verimi elde edebilmesi için İşkur işbirliğiyle köyde Süt Sığırcılığı Yetiştiriciliği kursu açan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kadınları hayvan bakımı ve beslemesi konularında eğitime aldı.
     Köy okulunda oluşturulan derslikte uzmanlardan teorik eğitim alan kadın çiftçilere, erkek uzmanlar tarafından büyükbaş hayvanlardan yüksek süt verimi elde edilmesinin metotları teorik ve uygulamalı olarak gösteriliyor.
     Eğitim çalışmalarını yakından takip eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, eğitime katılan kadınlarla sohbet etti.
     Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda bakanlığın sağladığı tarımsal destekleme ve kredilerle, kentte hayvan sayısında bir artış yaşandığını bildirdi.
     Hayvan artışına bağlı olarak işletmelerin daha modern şartlarda ve rekabetçi şekilde üretim yapabilmeleri için eğitim ve yayım çalışmalarına başladıklarını belirten Korkmaz, şunları söyledi:
     Bu kapsamda tarımda asıl üretimi yapan, tarlada ve bahçede çalışan, ahırda hayvanlara bakan ve tarıma asıl emek veren kadın çiftçilerimiz için eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bu amaçla İşkur ile işbirliği içinde bu köyümüzde özellikle kadın çiftçilerimize eğitim veriliyor. Hayvancılığın günümüz koşullarına uygun, daha teknik ve modern anlamda yapılmasını amaçlıyoruz. Burada hayvancılık yapan ailelerin bu işten gelir elde etmelerini istiyoruz.
     Kadın çiftçilere verilen eğitimlerle işletmelerin daha rekabetçi bir yapıya sahip olacağını ve hayvancılıkta verimliliğin artacağını kaydeden Korkmaz, kurs sonunda kadın çiftçilerin bir hayvandan günlük 10 litre yerine 25 litre süt alacağına inandığını vurguladı.
     Sığırlardan yüksek süt verimi alınabilmesi için hayvana iyi bakılması gerektiğinin altını çizen Korkmaz, eğitimlerde bu konuların teorik ve uygulamalı olarak işlendiğini kaydetti.
     Kursa katılan kadın çiftçilerden Ayşe Bilgin ise 20 yıldır hayvancılıkla uğraştığını ancak hayvan bakımı konusunda birçok şeyi kursta öğrendiğini söyledi.
     Bugüne kadar uyguladığı birçok yöntemin doğru olmadığını ve hayvan bakıcılığını bilinçsiz bir şekilde yaptığını dile getiren Bilgin, Geleneksel hayvancılıkta hayvanlarımızın barınakları soğuk olmasın diye etrafını kapatıyorduk. Bunun zararlı olduğunu kurs sayesinde öğrendik. Hayvan hastalıklarından herhangi bir bilgimiz yoktu. Bunların bir çoğunu öğrendik. İyi bakmadığımız için süt verimimiz düşüktü. Kursta öğrendiklerimizi uygularsak süt üretimimiz de artacaktır diye konuştu.
    
     Muhabir: Yunus Okur / Şener Toktaş / Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Bitlisli kadınlara hayvancılık eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER