Binlerce yıldır kutlanan buluşma: Hıdırellez

Binlerce yıldır kutlanan buluşma: Hıdırellez -Veli ya da peygamber olarak kabul edilen Hızırın İlyas peygamberle buluştuğuna inanılan 6 Mayıs, binlerce yıldır bayram olarak kutlanıyor -Hızır ve İlyasın bu günde her türlü dileği ye


İZMİR (A.A) - Halil Şahin - Zor durumlarda yardımcı olduğuna, bolluğa kavuşturduğuna ve iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırdığına inanılan Hızırın, İlyas peygamberle buluştuğuna inanılan 6 Mayıs, binlerce yıldır bayram olarak kutlanıyor.
     Türk dünyasının mevsimlik bayramlardan "Hıdırellez"in ismini, "Hızır" ve "İlyas" kelimelerinin halk arasındaki telaffuzundan aldığı biliniyor. Doğanın canlanmasının habercisi olarak görülen bu günde, Hızır ve İlyasın her türlü dileği yerine getireceği inanışı yaygın.
     Hızır ve İlyasın buluştuklarında, Allah yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulduğuna inanılıyor. Onların su kaynaklarında, kırlarda buluştuğunun düşünülmesi nedeniyle kutlamalar bu alanlarda yapılıyor.
    
     -Hızır ve İlyas kimdir--
    
     Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeki Kaymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasavvuf çevrelerinin Hızırı bir veli olarak kabul ettiğini ancak onun peygamber olduğuna dair görüşlerin de olduğunu söyledi.
     Halk arasında, zor durumdaki insanlara yardım eden, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandıran, berekete ve bolluğa kavuşturan Hızırın, "hayat suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağına inanıldığını aktaran Kaymaz, inanışa göre Hızırın genellikle ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğünü belirtti.
     Kaymaz, İlyasın peygamber olduğu konusunda hemfikir olunduğunu, peygamberliği konusunda bir tartışma olmadığını ifade ederek, "Halk inanışına göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir. Bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir" dedi.
    
     -Hıdırellezin ritüelleri-
    
     Hızır ve İlyasın bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanıldığını kaydeden Zeki Kaymaz, şöyle konuştu:
     "Hıdırellezde şifa dileyenler, kırdan topladığı otlarla yemek yapıyor, genç ve sağlıklı olan kuzu ve oğlağın etinden yiyor. En yaygın uygulama, ateşten atlamaktır. Nazardan ve hastalıktan korunmak için atlandığı gibi, günahlardan arınmak için de bu uygulamaya başvuruluyor. Bolluk ve bereket dileyenler ise, 5 Mayıs gecesi yiyecek kaplarının, çuvallarının, erzak torbalarının ağzını açık bırakıyor. Hızırın bunları bereketlendireceğine inanılıyor."
     Hıdırellezde, vatandaşların mal, mülk, makam gibi isteklerini, kır veya su kenarlarına giderek çizdiğini belirten Kaymaz, bazı uygulamaların da baht açmaya dönük olduğunu söyledi. Kaymaz, bazı yerlerde baht açılması için bir küp içine çeşitli takıların atıldığına, bazı yörelerde de gül ağacına kırmızı kurdele bağlandığına işaret etti.
     Zeki Kaymaz, Hıdırellezin toplumsal birlik ve bütünlük elde etmeye yönelik uygulamaları olması nedeniyle, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine inandığını dile getirdi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Binlerce yıldır kutlanan buluşma: Hıdırellez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER