Binaların deprem riski bilgilerini bir tıkla

Binaların deprem riski bilgilerini bir tıkla öğreniyorlar -Marmara depreminde en ağır hasarın yaşandığı kent olan Kocaelide vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin internet sitesi aracılığıyla oturdukları yerin zemin sağlamlığı ve depr


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı kent olan Kocaelide vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinde oluşturulan linke adres detaylarını girerek binalarının zemin sağlamlığı ve deprem riski gibi bilgilerini öğrenebiliyor.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürü Mustafa Cevher, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremini yaşayan Kocaelide o günkü yıkımın ve acıların bir daha yaşanmaması için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, bunun için beledile olarak yeni bir hizmeti başlattıklarını bildirdi.
     Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Kocaelinin 17 Ağustos 1999 Depremi ile bu acı gerçekle yüzleştiğini dile getiren Cevher, gayrı resmi rakamlara göre on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Marmara Depremi, binaların güçlerinin yanı sıra zeminle ilgili soruların da sorulmasına olanak sağladığını vurguladı.
     Cevher, zeminle ilgili sorulara cevap bulmak amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar, riskli bölgeleri ve hangi bölgelerin ne durumda olduğunu ortaya çıkardığını aktardı.
     Cevher, Kocaelinin deprem tehlikesi ve riskini belirlenmesine yönelik başlatılan çalışmalarda, TÜBİTAK ile 4 yılın sonunda zemin sınıflama ve sismik tehlike değerlendirme projesine başladıklarını belirtti.
     Proje kapsamında kentin deprem tehlike ve riskinin belirlendiğini dile getiren Cevher, kentte oluşabilecek bir depremde ve İstanbul depreminde hangi bölgelerin nasıl etkileneceğini haritalarla açıkladıklarını kaydetti.
    
     -Yerin 800 metre derinliğe kadar röntgeni çektik-
    
     Cevher, aynı zamanda Kocaelinin düzlük bölgesinin 800 metre derinliğe kadar röntgenini çektiklerini, bu çalışmanın Türkiyede ilk olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:
     TÜBİTAK ile yaptığımız bu çalışmalar neticesinde, ürettiğimiz haritalar bitirdik. Türkiyede bir ilk olma özelliği taşıyan ve TÜBİTAK ile yürütülen, Kocaeli İli için Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi kapsamında jeolojik, joefizik ve jeoteknik ölçümler yapıldı. Konusunda deneyimli uzmanların yaptığı ölçümler ile zemin, deprem ve tehlike verilerini kapsayan haritalar oluşturuldu.
     Uzun süren bilimsel çalışmalardan sonra elde edilen verilerin Büyükşehir İmar ve Şehircilik ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlıklarının ortak çalışmaları ile coğrafi bilgi sistemine aktarıldığına dikkati çeken Cevher, böylece mevcut imar planları ve kent haritası üzerine birleştirilerek vatandaşların arazi ve hanelerinin üzerinde bulundukları zemin sınıflarının görüntülenmesini sağladıklarını kaydetti.
     Cevher, bilimsel çalışmalarla oluşturulan sistemin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin internet sayfasındaki http://apps.kocaeli.bel.tr/zemindeprem adresinde yayınlanmaya başladıklarını belirterek, buraya, deprem tehlike haritası, zemin sınıflama haritası ve jeoloji haritası olarak 3 harita yüklediklerini bildirdi.
    
     -Oturdukları yerin durumunu öğrenmiş olacaklar-
    
     Bu adresi tıklayan vatandaşların, ilk olarak bulundukları ilçe, sokak, mahalle ve kapı numarasını girerek haritalara ulaşabildiğini ifade eden Cevher, şöyle konuştu:
     Böylece vatandaşlar, kendi oturdukları evin adreslerini girerek zeminlerinin yapısını, deprem tehlikesini, riskini, zeminin hangi malzemelerden oluştuğunu öğrenip ona göre gerekli tedbirleri alma yoluna gidebilecekler. En azından oturdukları yerin durumunu öğrenmiş olacaklar. Linkte üç farklı harita internet sitesinde sorgulanabiliyor. Bu haritalar Kocaeli ili Deprem Tehlike, Zemin Sınıfları ve Jeoloji haritalarından oluşuyor. Vatandaşlar bu sistem sayesinde yaşadığı evin zeminin sağlam olup olmadığı, zeminin hangi tür kayaç olduğu gibi bilgileri rahatlıkla öğrenebiliyor. Buna göre kırmızı olanlar zayıf zemin, turuncu olanlar orta zemin, sarı olanlar iyi zemin ve yeşil olanlar çok iyi zemin olarak sınıflandırıldı. Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi ise Büyükşehirin Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğünden alabiliyor. Bir tık ötede olan sistemle Kocaelide herhangi bir ilçede herhangi bir mahalle ya da sokağın bilgisine ulaşmak mümkün.
     Cevher, Kocaelideki 12 ilçeyi kapsayan bu çalışmaları geliştirerek daha farklı haritalarla desteklemeyi düşündüklerini bildirdi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Binaların deprem riski bilgilerini bir tıkla Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER