Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Mardinde: Keşke Suriye kendi dönüşümünü, değişimini, demokratik mekanizmalar kullanarak tamamlayabilseydi. Biz Suriye yönetimine çok yardımcı olmak istedik -Bir ülkede sanayi yoksa gerç


MARDİN (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Suriyede yaşanan olaylara ilişkin, Keşke Suriye kendi dönüşümünü, değişimini, demokratik mekanizmalar kullanarak tamamlayabilseydi. Biz Suriye yönetimine çok yardımcı olmak istedik dedi.
     Mardin Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) iş adamları ile bir araya gelen Ergün, kültür ve turizm şehir olan Mardinde sanayi ve üretim kültürünün de var olduğunu belirtti.
     Ergün, Türkiyenin OSBler konusunda 50 yıllık bir tecrübesinin bulunduğunu, 50 yılda Türkiyenin çok önemli şehirlerinde OSBlerin kurulduğunu, derli toplu üretimlerin yapıldığı mekanların oluşturulduğunu kaydetti.
     Mardinde OSBnin doluluk oranının önemli bir noktaya geldiğini dile getiren Ergün, bölgenin genişletilmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
     Sanayinin çok önemli olduğunu, sanayinin üretim, araştırma ve geliştirme anlamına geldiğini ifade eden Ergün, şunları söyledi:
     Bir ülkede sanayi yoksa gerçek ekonomi yok demektir. Şehirler sanayiyle bir şekilde buluşmalıdır. Bugün Yunanistanın çekmiş olduğu sıkıntının temelinde sanayiyi terk etmiş olması vardır. Denizi, kumu, havayı, güneş satalım. Avrupa Birliği fonlarından gelenleri de yiyelim, içelim, savuralım. Sonra bütçe açıkları, borçlar alsın başını gitsin. Ondan sonra da iki yakan bir araya gelmesin. Şimdi iki yakası bir araya gelmiyor. 300 milyar- 500 milyar Avro pompalandı Yunanistana toparlanma olsun diye ama olmadı. Bu büyük bir para, korkunç para. O kadar berbat hala geldi. Şimdi bizim 300 milyar- 500 milyar Avro paramız olsa, uçururuz Türkiyeyi. Türkiye her açıdan uçar. Büyük para bunlar.
    
     -Suriye konusu-
    
     Bakan Ergün, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, Suriyede yaşanan olaylar sınır ticaretini nasıl etkiledi- sorusu üzerine Bakan Ergün, Suriyedeki çatışmaların bir gün biteceğini, çatışmalar devam ettiği için ticarette aksamaların olduğunu kaydetti.
     Suriyedeki olaylara üzüldüklerini belirten Ergün, şunları aktardı:
     Keşke Suriye kendi dönüşümünü, değişimini, demokratik mekanizmalar kullanarak tamamlayabilseydi. Biz Suriye yönetimine çok yardımcı olmak istedik. Bölgede büyük bir değişim var. Bu işler böyle gitmez. Komşuyuz biz. Kimsenin toprağında, malında mülkünde gözümüz yok dedik. Onlar sadece bizim komşularımız değil, aynı zamanda akrabalarımız. Maalesef yönetim bunlara kulak vermedi, başka seslere kulak verdi. Başka seslere kulak verince karşımıza çıkan tablo bu oldu. Bir acı, çile çekiyorlarsa, bizim acımız oluyor aynı zamanda. Bu işin bir tarafı. Diğer tarafı da bir çok insan iş yaparken, şimdi iş yapamaz hale geliyor. Sıkıntı bize de doğal olarak yansıyor. Bir an evvel işler toparlansın, bir an evvel işler bitsin. İnşallah sınır ticaretinin de ilerisinde çok daha güçlü ekonomik işbirliklerinin olduğu bir atmosfer ortaya çıkacak. Bu işler böyle devam etmez. İnşallah toparlanacaktır.
    
     -Bölgedeki elektrik kesintileri-
    
     Bölgedeki elektrik kesintilerinin önüne geçilebilmesi için yürütülen çalışmaların ne durumda olduğu sorusunu da yanıtlayan Ergün, OSBnin kendi elektrik alt yapısında bir sorun olmadığını belirtti.
     Kesintilerin kaçak elektrik kullanımı yoluyla sulamadan kaynaklandığını dile getiren Bakan Ergün, şöyle konuştu:
     Bu sadece kaçak elektrik kullanımı olarak çıkmıyor karşımıza. Aynı zamanda sanayi bölgelerinde ya da şehirlerde elektrik voltajlarının düşmesi, elektriklerin kesilmesine neden oluyor. Sulama amacıyla belli saatlerde, öyle bir elektrik çekiliyor ki... Hesapta yok. Hesaba sığsa bilirsiniz. Dersiniz ki Ben bu saatlerde şu kadar elektrik kullanımı var planlama yapayım. Ani bir elektrik çekimi bütün sistemi alt üst ediyor. Sanayicinin makinesi zarar görüyor, üretimi zarar görüyor, insanların evlerinde aletleri yanıyor. Bu konuyla mücadele edilirken, bazı elektrik güçlendirmeleriyle ilgili de geçen Enerji, Tarım, Çalışma bakanlarımızla biraya geldik. Bu konuyu değerlendirdik. Enerji Bakanlığımız bir takım ek tedbirler getirecek. Hem kaçakla mücadele konusunda hem de elektrik takviyesi yapacak. İlave güçlendirmeler konusunda çalışmalar yapacağız. İkisini birden yaparak daha hızlı bir şekilde sonuç almaya çalışacağız. Bunu Enerji Bakanımızla da konuştuk.
     Bakan Ergün, daha sonra iş adamlarının sorunlarını, önerilerini ve taleplerini dinledi.
    
     Muhabir: Şengül Oymak / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER