Bilecikte Kurban Bayramı hazırlıkları

Bilecikte Kurban Bayramı hazırlıkları


BİLECİK (A.A) - Bilecik merkez ve beldelerinde, kurbanlık satışı ve kurban kesimi yapılacak yerler belirlendi.
     İl Müftülüğünden yapılan açıklamada, Kurban hizmetleri komisyonunca il merkezinde kurbanlık satışının Ertuğrulgazi Mahallesi pazar yeri, Vezirhan beldesi Yeni Mahallesi Cumhuriyet Meydanında ve Bayırköy beldesi Gazi Mahallesi semt sahasında, kurban kesimlerinin de merkezde pazar pazarı ve İstasyon Mahallesindeki belediye mezbahanesinde, Vezirhan beldesinde Turhan Ocak ve Ertaç Çakmak besihanesinde, Bayırköy beldesinde de belediye mezbahanesinde yapılacağı bildirildi.
     Kurban kesmek isteyenlerin, kurbanlarını sağlık şartlarına uygun, mülkiyeti kendilerine ait mekanlarda çevre temizliğine ve hijyene dikkat ederek usulüne uygun olarak kesebilecekleri ifade edilen açıklamada, toplu kesim yerlerinde kesilecek hayvanların sağlık yönünden incelenebilmeleri ve kontrollerinin yapılabilmesi için ilgili belediyeler tarafından veteriner hekim ve usulüne uygun olarak kesim işlemleri gerçekleştirileceği kaydedildi.
     Kesimhaneler dışında yapılacak toplu kesim mahallerinin sahiplerinin veteriner hekim bulundurmalarına ve bunların ücretinin kendilerince karşılanmasına, denetim ve kontrollerinin de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili Zabıta Müdürlüklerince Kurban Bayramı öncesinde yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Mahallerin dışında yol, meydan ve cadde gibi umuma mahsus yerlerde kesinlikle kurbanların kesilmemesine, kesenlerin ilgili tebliğde ve 5199 sayılı kanunda belirlenen güncel cezalarla tecziye edilecektir. Mezbahanede kestirecek olan vatandaşlar kesim ücreti olarak büyükbaş hayvan için 130-150 lira, küçükbaş hayvan için 40-50 lira olarak belirlenmiştir. Kurban kesimi esnasında sağlıkla ilgili yaralanma ve benzeri acil durumlarda, 112 Acil Servisten, hayvan sağlığı ile ilgili acil durumlarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, 153 Alo Zabıta ve 177 Orman ve Su İşleri Müdürlüğünden yardım talep edilebilecektir. Kurban satış ve kesim yerlerinin temizliği, bakımı, intizamı ve kullanımı için gerekli miktarda su, tuvalet ve çöp konteynırları bulundurulacaktır. Toplanan atık ve çöpler bertaraf alanına ulaştırılması ve gerekli donanımların teçhiz edilmesi ilgili belediyelerce karşılanacaktır. Yönetmelik, tebliğ, kurul ve komisyon kararlarına aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemlerin İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile ilgili belediye ekiplerince uygulanacaktır.
     Açıklamada, belediye tarafından belirlenen kurban kesim yerleri dışında toplu olarak kurban kesimi yapacak mezbahane ve benzeri toplu kesim yeri sahiplerinin, kesim yapabilmeleri için belirlenen yasal mevzuat gereği kurban hizmetleri komisyondan izin ve yetki alması gerektiği belirtildi.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Kurban Bayramı hazırlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER