Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri


BİLECİK (A.A) - Bilecikte, Tarih ve Kültür Sohbetleri kapsamında Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Cankara, ABDnin Ortadoğu Politikaları konulu bir konferans verdi.
     Yrd. Doç. Dr. Cankara, Sürekli Eğitim Merkezindeki konferansta, 2. Dünya Savaşı sırasında ABDnin Ortadoğuda misyonerlik faaliyetlerine başladığını iddia etti.
     2. Dünya Savaşından sonra Ortadoğuda bulunan petrol rezervlerinin paylaşılmasının gündeme geldiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Cankara, şöyle konuştu:
     Ortadoğunun kendine has özellikleri var. Bu açıdan baktığımızda, 3 semavi dinin merkezi ve kutsal gördükleri yerler Ortadoğudadır. Bu sebeple ABDnin 1850li yıllardan itibaren Osmanlı Devleti üzerinden Ortadoğuyu kapsayan misyonerlik faaliyetleri başlattığını görmekteyiz. 1. Dünya Savaşı başladığı sıralarda aslında Ortadoğu coğrafyasında bulunan petrolün paylaşılma savaşı başlamıştır. Osmanlı Devletinin toprağı ve Müslüman aleminin kalbi sayılan Kudüs, 1. Dünya Savaşı sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildiğinde, İngiliz General Allenby, Haçlı Savaşı Şimdi Bitmiştir diyor. Bu açıdan baktığımızda, Ortadoğu coğrafyasının manevi anlamda önemini açıkça görüyoruz. Ekonomik ve enerji güvenliği açısından bölgeye baktığımızda, dünyada bilinen petrol rezervlerinin yüzde 60ı ve ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yüzde 40ı Ortadoğu coğrafyasından çıkmaktadır. Dolayısıyla ABD gibi büyük ülkeler, enerji-politik açılımlarını kontrol etmek zorundalar.
     Yrd. Doç. Dr. Cankara, ABDnin, Ortadoğuda tek müttefiki olan İsrailin, bölgesel güç olmasını isteyerek hedeflerine daha kolay ulaşmayı planladığını bildirdi.
     ABDnin, Mısırdaki Arap Baharının desteklemesinin, Türkiye ile uyumlu politikalar güdülmesinin, İsrailin güvenliği için olduğunu öne süren Yrd. Doç. Dr. Cankara, Bu sebeple ABD, Ortadoğunun çekim merkezini İranı saf dışı bırakıp Mısır ve Türkiyeye doğru kaydırmıştır. ABD, Çini uzun vadede kontrol altında tutabilmenin çarelerini arıyor. Ayrıca, Suriye meselesinin bu sebepten dolayı çözülemediğini düşünüyorum. ABD, Türkiyeyi Ortadoğu politikalarında örnek ülke ve rol model olarak sunuyor diye konuştu.
     Konferansa, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman ve öğrenciler katıldı.
     Konferans sonunda, Koçdemir, Yrd. Doç. Cankaraya Şeyh Edebali Üniversitesinin amblemli tabağını hediye etti.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER