Bilecikte Tarih ve Kültür sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür sohbetleri -Niğde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr Avşar: -Hz. Peygambere hicret esnasında önerilen yerlerden birisi de Konyadır. Hz. Peygamber Konyaya gelmemiştir ama biz


BİLECİK (A.A) - Niğde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ziya Avşar, Hz. Peygambere hicret esnasında önerilen yerlerden birisi de Konyadır. Hz. Peygamber Konyaya gelmemiştir ama bize öyle bir zat göndermiştir ki; maneviyat dünyasında sanki Konyaya gelmiş gibi bir varisi var dedi.
     Doç. Dr. Avşar, Bilecik Şeyh Edebali Sürekli Eğitim Merkezinde Sevginin Çağrısı Mevlana konulu konferansta Mevlananın yaşam felsefesi, eserleri ve günümüz dünyasındaki yeri hakkında bilgi verdi.
     Aşk ve sevgi kavramlarını karşılaştıran Doç. Dr. Avşar, şunları kaydetti:
     Sevgi her şeye duyulan bir duygudur. Aşk ise bir şeye duyulan ilgi ve duygudur. Aşkta kişinin iradesi olmaz. Çünkü aşk bizim içimizde olan bir şey değildir. Bize dışarıdan gelir. Aşk, kişiye hakkın sesinin duyurmak için gelir. Aşk bakidir, aşıklar ölümlüdür. Onun için baki olan aşkı kendimize ram edersek hem kendimizi hem de aşkı öldürürüz. Bunlara karşı sevgi ise değişkendir ve değişir. Yani bir zaman sevdiğimiz kişi ve eşyayı bir süre sonra sevmeyebiliriz. Aşk bir tabip ise sevgi de bu hastalığı getirendir. Sevgide hırs vardır. İnsan sevgiden kaçabilir. Lakin aşktan kaçamaz.
     Mevlananın bütün Mesneviyi ney diliyle anlattığını dile getiren Doç. Dr. Avşar, Mevlanaya göre kelime ile taşıdığı anlamın aynı şey olmadığını dile getirdi.
     Mevlana, Yunus Emre, Şeyh Edebali gibi zatların sıradan insanlar olmadığını dile getiren Doç. Dr. Avşar, şöyle devam etti:
     Bu zatlar, bizlere beşer kılığında görünseler bile onlar çifte dahidirler. Yani hem kafa olarak dahidirler hem gönül olarak dahidirler. Kafa dahisi olmak iyidir ancak bunun yanında gönül dahisinin de eklenmesiyle terazide eşitlik sağlanmalıdır. Yani eğer kafa dahiliğiyle meydana gelen firavunu gönül dehasıyla dengelerseniz sorun ortadan kalkar. Hazreti Peygambere hicret esnasında önerilen yerlerden birisi de Konyadır. Hazreti Peygamber Konyaya gelmemiştir ama bize öyle bir zat göndermiştir ki; maneviyat dünyasında sanki Konyaya gelmiş gibi bir varisi var.
     Mevlananın hala gönül dünyamıza seslendiğini, bozuk gönül dünyamızda tamiratlar yaptığını anlatan Doç. Dr. Avşar, Mevlananın rubailerinden, beyitlerinden örnekler okudu.
     Program sonunda Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Avşara teşekkür plaketi verdi.
    
     Muhabir: Mehmet Candikmen - Mesut Tankulu
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER