Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akyüz: Kainatın yaradılışının temel referansı ve mihengi dürüstlük, doğruluk ve adalet üzerine oturmuştur (Fotoğraf


BİLECİK (A.A) - Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akyüz, Kainatın yaradılışının temel referansı ve mihengi dürüstlük, doğruluk ve adalet üzerine oturmuştur dedi.
     Prof. Dr. Akyüz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri etkinliğinde Hz. Peygamberin medeniyet projesi-insan profili konulu konferansta yaptığı konuşmada, İslam medeniyetinin üç temel ayağının bulunduğunu ve üç temel ayaktan en önemlisinin adaletin tesisi ve zulmün idası olduğunu söyledi.
     Zaman zaman ideolojik bir süreçten geçildiğini, bu ideolojik süreçten geçiş dolayısıyla pek çok fikrin, düşüncenin ve hatta inancın ideolojik olarak algılandığı zamanlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Akyüz, şöyle konuştu:
     İdeolojiye dönüştürdük inancımızı. Kainatın yaradılışının temel referansı ve mihengi dürüstlük, doğruluk ve adalet üzerine oturmuştur. Hangi dünya toplumunda olursa olsun doğruluk ve dürüstlük insanoğlunun arayıp bulmaya çalıştığı ve toplumlarını şekillendirmeye çalıştığı rüyalardır. Doğru ve dürüst olmayan insanlar bulundukları bütün toplumlara huzursuzluklar getirirler. Yalan, hiçbir toplumda şirin değildir. Doğruluk, dürüstlük ve adalet olmazsa huzur bulamayız. İslam medeniyet projesinin yetiştirmek istediği insan tipinde öncelikle adalet duygusunu geliştirmektir. Hz. Peygamberimiz Mekkeden Medineye hicreti esnasında Yarabbi, Mekkeden çıkarken doğruluk ve dürüstlük üzere buradan ayrılmamı ve Medineye doğruluk ve dürüstlükle girmemi bana lütfet. Öyle tanınmamı, bilinmemi ve algılanmamı lütfet ve bana katından yardımcı ol ayeti okumuştur. Ayet, doğruluk ve dürüstlüğün İslam hukukunda ve medeniyetinde ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu anlatmaktadır. Şefkat ve merhamet İslam medeniyetinin en temel faktörlerinden bir tanesidir.
    
     -Kainatta her canlının dostu ve düşmanı vardır-
    
     İslam medeniyetinin inşa etmek istediği insan, dostlarına elinden ve dilinden hiç kimsenin zarar görmediği, dostlarına sempatisi, düşmanlarına empatisi, olaylara empatisi olan bir şahsiyet olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akyüz, şöyle devam etti:
     Biz istesek de istemesek de kainatta her canlının dostu ve düşmanı vardır. Dost, düşman ilişkisi hayatın temel esprisi ve imtihan sürecini belirlemektedir. İslam medeniyetinde insan tipinin zamanı ve mekanı planlaması, zamanı ve mekanı paylaşanlarla ilişkileri planlaması istenilmektedir. İnsan unsuru önemlidir ki, insan faktörünü gerçekten eğitip yakalayabilirseniz, onu arzu ettiğiniz şekilde inşa edebilirseniz, o zaman dünyayı inşa etmeniz çok kolay. Dünya ülkelerin pek çoğu çok ciddi sıkıntılar yaşarken biz önemli ölçüde müreffeh bir hayatın yaşantısı içindeyiz.
    
     -Yedi ayet Hz. Peygamberin misyonunu, vizyonunu ve aksiyonunu belirledi-
    
     Prof. Dr. Akyüz, Hz. Peygamberin misyonunu belirlediği, vizyonunu sergilediği, aksiyonu ile bütün dünyayı etkilediği gibi Müslüman kimliğinden misyonunu, vizyonunu ve aksiyonunu tanımladığını kaydetti.
     Yedi ayetin hem Hz. Peygamberin misyonunu belirlediğini, Onun şahsında insanların misyonunu belirlediğini, Onun şahsında insanların vizyonunu sergilediğini ve Onun şahsında insanların aksiyonunu ifade ettiğini anlatan Prof. Dr. Akyüz, İslam medeniyet projesinin oluşturmak istediği insan tipinin birincisi çevresindeki insanlara en nazik ve zarif üslubu ile hitap etmektir. İkincisi donanım ve çabası olan bir şahsiyet olarak kendisini iyi tanımlamasıdır. Üçüncüsü sadece Rabbini yüce bilmesidir. Dördüncüsü dış görünümü ve vizyonunu muhteşem görünce tanınabilir ve algılanabilir şekilde çerçevelemesini ifade etmekte. Beşincisi dış görünümünü güzel yaptıktan sonra iç dünyasını da tertemiz tutmasıdır. Altıncısı yaptığı iyiliği çok görerek başa kalkmamasıdır. Yedincisi de Sabırlı olmasıdır dedi.
     Konuşmanın ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Akyüze, üzerinde üniversite ambleminin bulunduğu tabak, Prof. Dr. Akyüzde Rektör Prof. Dr. Özcana Hz. Peygamberin medeniyet projesi adlı kitabı hediye etti.
     Programa, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, üniversite Genel Sekreteri Rüştü Mumcu, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileriyle vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER