Bıçakları Guinnese aday köyde kurban yoğunluğu

Bıçakları Guinnese aday köyde kurban yoğunluğu -Kahramanmaraşta dünyanın en uzun bıçağını yaparak Guinnese aday olan Hartlap köyünde, bıçaklar şimdi de kurban için bileniyor


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - İsmail Hakkı Demir - Kahramanmaraşta dünyanın en büyük bıçağını yaparak Guinnese aday olan Hartlap köyünde hazırlanan bıçaklar, şimdi de kurban için bileniyor.
     Demircilik ve bıçak sanatının geçmişi uzun yıllara dayandığı köyde, maharetli ustalar bıçağa şekil vermeye devam ediyor.
     Son 60 yıldır aktif bir şekilde bıçak sanatıyla ilgilenen köy sakinleri, ekonomik gelir olarak gördükleri bu mesleği yılın her döneminde ürettikleri bir birinden farklı bıçak şekilleriyle sürdürmeye çalışıyor.
     Yaklaşan Kurban Bayram öncesi yoğun bir çalışma içerisine giren bıçak ustaları, siparişleri yetiştirebilmek için gece gündüz mesai yapıyor. Ustaların elinde şekillenen bıçaklar, sapı, keskinliği, parlaklığı ve zarif görünümüyle farklı özellikler taşıyor.
     Özel bıçak siparişlerinin de alındığı köyde, meyve, mutfak, kurban, çakı ve avcı bıçağı ile et satırı gibi her türlü bıçak, ustaların maharetleri ellerinde şekilleniyor.
    
     -4 kuşaktır bıçak üretiyorlar-
    
     Hartlapta 4 kuşaktır bıçakçılık yaptıklarını belirten Ökkeş Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün isminin yıllardır bıçakla anıldığını söyledi.
     Köyde bıçakçılığın geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını belirten Çelik, şunları kaydetti:
     Köyümüzde halen 20nin üzerinde bıçak atölyesi bulunuyor ve halkımızın çoğunluğu geçimini bıçakçılıkla sağlıyor. Çünkü bu köyde kaliteli bıçak üretiliyor. Biz de aile olarak 4 kuşaktır bu mesleği icra etmeye çalışıyoruz.
     Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bıçağa olan talebin arttığını dile getiren Çelik, gece gündüz çalışarak müşterilerin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.
     Bıçağın fiyatlarının ebadına göre değiştiğini belirten Çelik, şu anda fiyatların ise 4 ila 15 TL arasında değiştiğini kaydetti.
     Bıçak ustası Mehmet Vişne ise 1963 yılında çırak olarak başladığı işyerinde bıçaklara şekil verdiğini kaydetti.
     Bölgede bıçakçı köy olarak da bilinen Hartlap köyü, 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığında bıçak yaparak bir süre önce Guinnes Rekorlar Kitabına başvurmuştu. Gelecek sonucu merakla bekleyen bıçak ustaları, bıçağı marka yaparak köyün adını dünyaya duyurmak istiyor.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Bıçakları Guinnese aday köyde kurban yoğunluğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER