Beş asırlık tarihi han müzeye çevrildi

Beş asırlık tarihi han müzeye çevrildi -Kastamonunun Hanönü ilçesine 1437 yılında Candaroğulları beylerinden İsfendiyar Beyin eşi Tatlu Hatun tarafından yaptırılan Gökçeağaç Hanı bir koleksiyoncu tarafından müzeye çevrildi -Koleks


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Kastamonunun Hanönü ilçesine 1437 yılında Candaroğulları beylerinden İsfendiyar Beyin eşi Tatlu Hatun tarafından bölgeye gelenlerin konaklamaları amacıyla yaptırılan Gökçeağaç Hanı bir koleksiyoncu tarafından müzeye çevrildi.
     Eski ipek yolunun geçtiği Kastamonu-Durağan arasında, kervanların konaklama yeri olarak kullandığı tarihi Gökçeağaç Hanı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonunun yapılmasının ardından, Hanönü Belediyesine kiralandı. Han, daha sonra ilçe belediyesinde yazı işleri müdürü olarak görev yapan tarihi eser koleksiyoncusu Erdoğan Topuza, turizme açılması için tahsis edildi.
     Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıl önce bulduğu bir sikkeyle birlikte başlayan merakla, tarihi eser koleksiyonu yapmaya başladığını belirterek, zamanla silah, kama, kılıç, radyo, plak ve pikap gibi araç ve gereçler topladığını söyledi.
     Topladığı tarihi ve eski yaklaşık bin parçalık koleksiyonunu bir müze ya da teşhir salonunda sergilemek istediğini ifade eden Topuz, bu amaçla ilk olarak belediye binasının zemin katında teşhir salonu açtığını ifade etti.
     Bu yılın başında Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ilçe merkezinde bulunan Gökçeağaç Hanının restorasyonunu tamamlayarak, ilçe belediyesine kiraladığını aktaran Topuz, Belediye de hanı müze açmam için bana tahsis etti. Bende bugüne kadar biriktirdiğim eserleri han içerisine taşıyarak, müze haline getirdim. Müzede antika değeri olan 100e yakın silah, kama ve kılıç, testi, radyo, plak ve pikap gibi eserler ile Osmanlı ve yabancı ülkelere ait sikkeler yer alıyor. Taş parçaları, mermerden oluşan heykelcikler, bakır parçalar ve yöremizde kullanılan bakır malzemeler de müzemizde mevcuttur dedi.
     Topuz, tarihi han içerisindeki müzenin turistlerden de yoğun ilgi gördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Karadeniz bölgesine gelen turistler Hanönüne gelene kadar böyle bir şeye rastlamadıklarını söylüyorlar. Küçücük bir ilçede böyle bir müzenin olmasına çok şaşırıyorlar. Şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Macaristan, Yunanistan gibi ülkelerden turistler geldi. Yerli ve yabancı misafirlerimizi mutlaka buraya bekliyoruz ve bu güzellikleri görmelerini diliyoruz. İnşallah herkese örnek olur, bizde hedefimize ulaşırız.
    
     -Gökçeağaç Han-
    
     Moloz taşından yapılan hanın boyu 20 metre 50 santimetre, eni 11 metre, yüksekliği 3 metre 50 santimetredir. Duvar kalınlıkları birer metredir. Hanın yuvarlak kemerli kapısından içeri girince 4 adet paye bulunmaktadır. Dört köşe olan bu payelerin alt kısımları kesme taştan üst tarafları da enli tuğlalardan yapılmıştır. Tavanlar bir nevi tekne tonozludur. Pencereleri restorasyonun ardından korumalı şekilde yapılmıştır.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Beş asırlık tarihi han müzeye çevrildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER