BDP Genel Başkanı Demirtaş:

BDP Genel Başkanı Demirtaş: "Köylerden mezralara, şehir merkezlerine kadar herkes çekilmenin sağlıklı olması ve çatışmaya mahal vermemesi için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olabileceğini tahmin edi


DİYARBAKIR (A.A) - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Köylerden mezralara, şehir merkezlerine kadar herkes çekilmenin sağlıklı, çatışmaya mahal vermemesi için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olabileceğini tahmin ediyorum" dedi.
     Demirtaş, Yenişehir Belediyesince başlatılan sokak düzenleme çalışmaları nedeniyle düzenlenen törende, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör örgütünün geri çekilmesi ve Hakkari izlenimlerinin sorulduğu Demirtaş, çekilme işleminin ne kadar süreceğini bilemediklerini ve bunun kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmeyeceğini ifade etti.
     Coğrafyanın büyüklüğü, mevsim şartları gibi koşullar düşünüldüğünde çekilme süresinin 3-4 ayı bulacağını tahmin ettiklerini belirten Demirtaş, "Tabii geri çekilme sırasında en kritik mesele olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiçbirimizin arzu etmeyeceği, süreci derinden yaralayacak ve tahrip edecek bir gelişme olur. Başından beri odaklandığımız bu. Sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız en önemli mesele budur" dedi.
    
     -"Herkes dikkatli"-
    
     Hakkari gezisinde, geri çekilme konusunda toplumda duyarlılık ve hassasiyet olduğunu gördüklerini aktaran Demirtaş, şöyle konuştu:
     "Köylerden mezralara, şehir merkezlerine kadar herkes çekilmenin sağlıklı olması ve çatışmaya mahal vermemesi için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olabileceğini ben tahmin ediyorum. Orada resmi yetkililerle temasımız olmadı. Ama gözlemlerimiz şunu gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda. Elbette ki hükümetin resmi olarak sahiplendiği bir süreçtir bu süreç. Dolayısıyla geri çekilme sırasında çatışmaların yaşanmaması, operasyonların olmaması doğrudan hükümetin sorumluluğundadır. Hükümetin de bu konuda azami özen göstereceğini düşünüyoruz. Yarından itibaren başlayacak sürecin elbette ki bütün yükü hükümetin omuzlarına yüklenemez. Ama muhalefet, toplum ve halk olarak bizler de sürecin sağlıklı yürümesi için çaba sarf etmeliyiz."
    
     -Geçen yıl yoğun çatışmalar vardı-
    
     Selahattin Demirtaş, Hakkaride geçen yılın aksine bu yıl ciddi bir rahatlama olduğuna, barış sürecinin tartışmalarının bile bölgede ciddi bir heyecan yarattığına dikkati çekti. Demirtaş, "Gerek askerlerin gerekse polislerin gözlerinde de biz geçen yıllara nazaran daha büyük rahatlama ve umut gördük. Onlar da bu süreçten etkilenmişler. Savaşın acısını ve sıcaklığını yaşayanlar barışın kıymetini daha iyi anlıyorlar. Bunu gezdiğimiz, geçtiğimiz her yerde gördük" diye konuştu.
     Çekilme sırasında olumsuzluk yaşanması ihtimali sorulan Demirtaş, bugüne kadar ne eylem ne de operasyon gerçekleşmediğini belirterek "Bu saatten sonra olabilecek provokasyonun içeriden olabileceğini tahmin etmiyorum. Olabilecek provokasyon dış destekli, dışarıdan süreci bozmaya dönük olabilir. Buna karşı dikkatli olmak lazım" yanıtını verdi.
    
     -Yeni anayasa çalışmaları-
    
     Anayasa çalışmalarına da değinen Demirtaş, bu saatten sonra 4 partinin birlikte yeni bir anayasayı baştan sona yapacağını çok düşünmediğini, partilerin ortaya koyduğu teklifler arasında derin uçurumların bulunduğuna işaret etti.
     Daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasa konusunda uzlaşılabilmeyi umut ettiğini, bu konuda arayışın sürdüğünü anlatan Demirtaş, Uzlaşma Komisyonundaki çalışmaların devam ettiğini, komisyon çalışmasını sonlandırmadan yeni arayışlara ve ittifak çalışmalarına girmenin çok doğru olmadığını söyledi.
     "Ama yine de eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa birçok partinin bir araya gelerek gerçekleştirebileceği anayasa reformuna da bu dönemde ihtiyaç var. Bu konuda biz tartışmaya açık olacağız. Bizim hükümeti ziyaret etmemiz şu an gündemimizde yok" diyen Demirtaş, hükümet eğer partileriyle uzlaşma arayışı içerisinde olursa buna kapalı olmayacaklarını belirtti.
     "BDPden ihraç edilen Silopi belediye başkanı, başkan yardımcısı ve meclis üyesinin Erbilde kaçırıldığı yönünde haber var. Bununla ilgili bilginiz var mı-" soruna Demirtaş, konuyu basından duyduğunu, bunu araştıracaklarını bildirdi.
    
     -Köy korucularının durumu-
    
     BDP Genel Başkanı Demirtaş, çatışmaların biteceğinin neredeyse kesinleştiğini bu durumda devletin köy koruculuğu sistemine ihtiyaç duymaması gerektiğini söyledi.
     Sistemin feshedilmesi ancak yıllardır korucu olarak faydalanılan bu insanların da ortada bırakılmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Sosyal güvence, emeklilik ve çocuklarının geleceği açısından bir teminatın verilmesi lazım. Bu insanların yaşadığı yerler çiftçiliğe, hayvancılığa dönüş yapabilmeleri için özel teşviklerle desteklenebilirler. Bizler de parti olarak koruculuk sistemine karışmış bugüne kadar bu şekilde görev yapmış kişilerin, ailelerinin toplumla yeniden kaynaşması için çaba sarf edeceğiz. Bu insanların düşman olarak görülmemesi, ailelerinin, gelecek nesillerinin toplumla kaynaşması için bizler de çaba göstereceğiz" şeklinde konuştu.
    
     -Mayın sorunu-
    
     "Çekilme sürecinde bölgenin mayınlandığı yönünde haberler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz- şeklindeki bir soru üzerine Demirtaş, böyle bir bilginin olmadığını bildirdi.
     Demirtaş, ancak 30 yıldır devam eden çatışmalar boyunca alanların mayınlandığını ve sağlıklı bir mayın haritasının olmadığını düşündüklerini belirtti. "Bu mayınlar kim tarafından döşendi, kayıtları nerede hepsi muammadır. Bu dönemde taraflar ellerinde harita olsun veya olmasın, mayınlı olabilecek bölgeleri açıklarlarsa en azından sivil yerleşime açılacak bu bölgelerde sivillerin ölümünü önleyebiliriz" diyen Demirtaş, bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber BDP Genel Başkanı Demirtaş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER