Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisada:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisada: -Protesto etmek, eleştirmek de bir hak. Ama silahın, bombanın, saldırının, insanların özgürlüklerini kısıtlamanın bir hak olmadığına inananlardanım -Amacımız üniversitelerde gerçek öz


MANİSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Protesto etmek, eleştirmek de bir hak. Ama silahın, bombanın, saldırının, insanların özgürlüklerini kısıtlamanın bir hak olmadığına inananlardanım dedi.
     Arınç, Celal Bayar Üniversitesi Kapalı Spor Salonu açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin bilim yuvası olduğunu, burada amacın öğrencileri bilim ile buluşturmak olduğunu söyledi.
     Her üniversitede zaman zaman sayıları az da olsa protestocuların olabileceğini anlatan Arınç, demokratik ölçüler içinde bunun olumlu karşılanması gerektiğini belirtti.
     Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle konuştu:
     Herkesin herşeyi beğenme hakkı ya da özgürlüğü diye bir şey yok. İnsanlar beğenirler veya beğenmezler. Protesto etmek, eleştirmek de bir hak. Ama silahın, bombanın, saldırının, insanların özgürlüklerini kısıtlamanın bir hak olmadığına inananlardanım. Bunun dışında bazen 10 bin öğrencisi olan üniversiteye gidiyorum dışarıda 4 kişi kendilerine göre eylem yapıyor. 10 bini 4e böldüğünüz zaman oranı ortaya çıkıyor. Bunlar bütün üniversitelere mal edilecek şeyler değil.
     Önemli olan şudur, bir silahlı eylemde, hepimizin gözyaşı döktüğü olaylarda, eğer işin içerisine bir üniversite öğrencisi girmişse ben Hrant Dinkin hanımı Rakel Dinkin yaptığı konuşmayı hatırlarım. Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamak lazım. O karanlıkları yok etmek, aydınlıklara ulaşmak, ortalığı ışıl ışıl, parlak parlak ortaya çıkarabilmek üniversitelerimizin görevi olmalıdır. Zihinleri açmanın, fikri, vicdanı hür gençler yetiştirmenin yolu üniversitelerden geçer. Amacımız üniversitelerde gerçek özgürlüğü herkes için sağlayabilmektir.
     Celal Bayar Üniversitesinin 20 yılını geride bıraktığını, 37 bin civarında öğrencisi olduğunu, Manisa ile aynı dönemde kurulan Muğla ve Kütahyadaki üniversitelerin 15ten fazla fakültesi bulunduğunu, çok güzel kampüslere sahip olduğunu ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hatırlıyorum aynı tarihte 20 tane üniversite kuruldu. O tarihten bugüne o üniversitelerin geldiği noktaya bakarsak öğrenci sayıları 30 binden fazladır. Ama onlarca fakültesi, yüksek okulu vardır. Neden Manisada 20 yılda 5 fakülte ile kaldık. Zaten kurulurken 5 fakülte ile kurulmuştu. Ben sebeplerini biliyorum ama bu mikrofondan söyleyecek halim yok. Önemlisi bugün geldiği noktadır. 20 yılda yapılan 1,5 yılda yapılıyor. Bu başarıya şapka çıkarmak gerekiyor. 20 yılın nasıl bir takım yapay kavgalarla, vehimlerle, korkularla geçtiğini çok iyi biliyorum. İleride bir roman yazarsam içine onunla ilgili ayrı bir bölüm yazacağım.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Celal Bayar Üniversitesinin geride kaldığı yarışı Süreyya Ayhan, Aslı Çakır Alptekin gibi atak yaparak birinci bitireceğini, artık Türkiyedeki üniversitelerle değil Oxford, Yale gibi dünya üniversiteleriyle yarışacağını sözlerine ekledi.
     Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Mehmet Pakdemirli ise Muradiye Kampüsünün 24 saat yaşayan bir yer haline geldiğini, yeni fakülte binalarının yapımının sürdüğünü, daha hızlı gitmek istediklerini belirterek, bazı tesislerin yapımı için hayırseverlerin desteğini beklediklerini söyledi.
     Arınç, açılış sırasında güneş enerjisiyle çalışan araba üreten Celal Bayar Üniversitesi Ecomagnesia Solar Teamin araçlarını inceledi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Tolga Albay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER