Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: -Bugün üniversitelerde, 3 milyon 400 bin civarında öğrencimiz var. Anaokulundan lise son sınıfa kadar da neredeyse 16-17 milyon öğrencimiz var. Yani bizim eğitim çağındaki öğrenci sayımız, Avrupanın 4-5 ülkesin


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bugün üniversitelerde, 3 milyon 400 bin civarında öğrencimiz var. Anaokulundan lise son sınıfa kadar da neredeyse 16-17 milyon öğrencimiz var. Yani bizim eğitim çağındaki öğrenci sayımız, Avrupanın 4-5 ülkesinin nüfusundan fazla. Avrupada nüfus yaşlanıyor, biz gençleşiyoruz dedi.
     Arınç, Kestel ilçesinde hayırsever iş adamı Hasan Aslanoba tarafından yaptırılan Hasan Aslanoba Anadolu Lisesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitimin öncelikli iş olduğunu, ülkenin geleceğinin gençliğinin nitelikli eğitim almasına bağlı olduğunu söyledi.
     Türkiyenin nüfusu genç bir ülke olduğunu, bu yüzden gençliğin çok önem taşıdığını belirten Arınç, Bugün üniversitelerde, 3 milyon 400 bin civarında öğrencimiz var. Anaokulundan lise son sınıfa kadar da neredeyse 16-17 milyon öğrencimiz var. Yani bizim eğitim çağındaki öğrenci sayımız, Avrupanın 4-5 ülkesinin nüfusundan fazla. Avrupada nüfus yaşlanıyor, biz gençleşiyoruz diye konuştu.
     Arınç, gençlerin dinamik, idealist, akıllı ve bilgili olmaları için bilgiye çok iyi ulaşmaları gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
     Biz hükümet olarak, 10 yıldan beri geleceğimizi gençlerimizin eğitimine harcamaya başladık. Eskiden milli savunma bütçesi birinci sıradayken hükümetimiz döneminde milli eğitim bütçesi birinci sıraya geldi. Ama ne yaparsanız yapın, ister 30 katrilyon, isterseniz 40 katrilyon eğitime ayırın, yetmiyor. Yetmesi de mümkün değil. Gençler, nitelikli eğitim almaları halinde hayatta muvaffak olacak ve ülkeyi ileriye götürecek. Yeni okullar yapmalıyız, yeni derslikler yapmalıyız, yeni laboratuvar kurmalıyız, bilgisayarlı eğitime geçmeliyiz. Binlerce daha yeni öğretmen kadrosuna ihtiyacımız var. Bunları gidermeliyiz. Bu açıdan çok şeyler yaptık. 2002de milli eğitime ayrılan pay 1 katrilyon civarındaydı. Bugün milli eğitime ayrılan pay 41 katrilyon civarında. Sadece 10 yılda 5 misli, 6 misli eğitime daha çok pay ayırdık. Okullarımız mükemmel oldu. 25-30 kişilik sınıflar oldu. 367 bin yeni öğretmen ataması yaptık. 180 bin yeni derslik yaptık. Bilim sanayi liseleri, teknoloji liseleri, güzel sanatlar liseleri, spor liseleri farklılığa gittik ve en son, 4+4+4 yeni eğitim sistemimizle ilkokul, ortaokul ve liseyi kabiliyetler, yönlendirme ve kesintili ama tamamı 12 yıllık zorunlu eğitim haline getirdik.
    
     -Hayırseverlerimiz açısından en iyi yatırımın eğitim olduğunu düşünüyoruz-
    
     Kamuoyunun maliyesi, bütçesi yetmeyince halkımızın yardımına, desteğine ihtiyacımız oldu diyen Arınç, 6-7 seneden beri Eğitime Yüzde 100 Destek kampanyasında halkımız, zenginlerimiz, iş adamlarımız, hayırseverlerimiz özellikle eğitimi tercih ettiler. Hüseyin Aslanoba onlardan birisi. Bir hayırseverimiz cami yapabilir, bir hayırseverimiz yurt yapabilir, bir hayırseverimiz bir yüksek okul, fakülte yapabilir dedi.
     Arınç, Anadolu lisesi ve okul yapılmasına ihtiyaç olduğuna işaret ederek, Artık çok şükür cami ihtiyacımız kalmadı. O yüzden hayırseverlerimiz açısından en iyi yatırımın eğitim olduğunu düşünüyoruz. Son senelerin en başarılı kampanyalarından birisi, Eğitime Yüzde 100 Destek kampanyasıdır. Milletimiz kendi yaşadığı şartların artık okullarımızda olmasını istemiyor. Yani yalın ayak, çamurlu yollardan giderek 50-60 kişilik sınıflarda, belki sobayla ısınan, belki de öğretmeni bulunmayan okullardan gelmiş olabilir. Mesela ben Güneydoğuda, Doğuda öyle okullar yaptıran hayırseverler bilirim. Ben yaşadım, onlar yaşamasın diye düşünürler ifadelerini kullandı.
     Kestelde yeni imam hatip lisesi yapılana kadar öğrencilerin 2012-2013 eğitim öğretim yılında, Hasan Aslanoba Anadolu Lisesinde eğitim göreceklerini dile getiren Arınç, bunun çok güzel bir davranış ve ayrı bir hayır olduğunu kaydetti.
     Arınç, konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesini kesti ve sınıfları gezdi.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER