Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: -MHPnin sayın genel başkanı, AK Partinin ortaya koyduğu seçimlerin biraz öne alınması konusuna sıcak bakabileceklerini ifade etti. Bunun için bir anayasa değişikliği gerekli, anayasa değişikliğinde de 367ni


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanının, AK Partinin ortaya koyduğu seçimlerin biraz öne alınması konusuna sıcak bakabileceklerini ifade ettiğini, bunun için bir anayasa değişikliği ve 367nin bulunması gerektiğini belirterek, Bugünkü tabloya baktığınız zaman AK Parti ve MHPnin oyları, bunu çıkarmak için yeterli, diğer partiler itiraz etse bile dedi.
     Arınç, Bursa Valiliği tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Ramazanın artık son günlerinin yaşandığını belirterek, Allahtan daha nice Ramazanlara kavuşmayı nasip etmesini diledi.
     Bu Ramazan ayında da kendilerini üzen olayın devam ettiğini vurgulayan Arınç, Ülkemizde pek çok olumlu gelişmeler varken, maalesef terör konusunda yaşadıklarımız bizi fevkalade üzüyor. Canlarımız gidiyor, şehitlerimiz, gazilerimiz var. Sonunda bir milletvekili arkadaşımızın bile örgüt tarafından kaçırıldığına tanık oluyoruz. Bu yaşanan acı olayların da bir an evvel bitmesi umudu ve gayretiyle inşallah bundan sonraki Ramazanlarda, Ramazana kalmasın önümüzdeki günlerde, haftalarda bu sorunun el birliğiyle, büyük bir gayret ve fedakarlıkla çözüleceğine de inanıyorum diye konuştu.
     Arınç, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, daha kuruluş aşamasında, beyannamesinde, programında kabul etmiş bir siyasi parti olduklarını belirterek, bazı eleştirilere rağmen Kamu Yönetimi Temel Kanunu diye bir çerçeve kanun getirdiklerini, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiğini ve dönen yasaya parlamentonun sahip çıkmadığını anlattı.
    
     -Henüz ham bir düşüncedir, üzerinde karar verilmemiştir-
    
     Ondan sonra Belediyeler Kanunu, İl Özel İdareleri Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu gibi düzenlemelerin çıkarıldığını, bunlarla yerelleşmeye önem verdiklerini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:
     Şimdi Türkiyede hepiniz takip ediyorsunuz, Bursa çok eskiden büyükşehir oldu, ama şu anda sayısı 16 olan büyükşehir belediyelerine, nüfusu 750 bini geçen 13 il daha eklendi. Bunların kanunları henüz çıkmadı. Nisan, mayıs, haziran çıkacak denildi ama olmadı, fırsat bulunamadı. Şimdi önümüzdeki ekim, kasım ayında olacak diye bir beklenti var. Beni doğrudan Bakanlar Kurulunun bir üyesi olarak ilgilendiriyor, ama çalışmayı, hazırlıkları başka arkadaşlarımız yapıyor. Şimdi Büyükşehir Belediyeleri Kanunu çıkınca, büyükşehir belediyeleri ki sayısı 29 olacak, belki ileride daha da artabilir. Bunlara yeni bir statü kazandırılmalı mı- diye bir düşünce var. Hepiniz takip ediyorsunuz, en az benim kadar bu meseleyi biliyorsunuz. Bunlardan birincisi bugün mevcut olan haliyle, yani büyükşehiri merkez alarak, çevresine bir daire çizerek, bu dairenin içinde kalanlarda büyükşehir yetkili olmaya devam etsin mi yoksa büyükşehir belediyesinin sınırları, il sınırı mı olarak kabul edilsin- bu konuda bir düşünce var. Bu henüz ham bir düşüncedir, üzerinde karar verilmemiştir. Pek çok alternatif konuşulurken, bu da konuşulmaktadır. Bunu açıkça söylemek istiyorum. Şüphesiz buna itirazları olanlar vardır. Herkes bu itirazları yapabilir, bunun yanlışlığını söyleyebilir. Doğrusunu söyleyenler de çıkacaktır. Sonunda hükümetimiz bir tasarı hazırlayacaksa, bu Bakanlar Kurulundan geçerek kanunlaşacaktır.
     Arınç, bütün bu eleştirileri dikkate alarak, bugüne kadar ki uygulamalara dikkat edip acaba daha iyi nasıl bir büyükşehir yönetimi olabilir bunun üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Şu an itibariyle söylüyorum; vardığımız bir karar yoktur. Her türlü konuşmaya açığız, zaman zaman ekipler bir araya geliyorlar. Türkiyenin her bölgesini bütün özellikleriyle dikkate alarak, bizim genel bir düzenleme yapmamız lazım. Mardine göre ayrı büyükşehir, Denizliye, Aydına, Manisaya göre ayrı büyükşehir, böyle bir şey düşünmüyoruz. Ortalamayı bulacağımız için de her yerin özelliklerinden ortak bir payda tespit etmeye çalışıyoruz. Esasen bu kanunun haziranda mayısta değil de ekim, kasıma kalacak olmasının en büyük sebebi bunun üzerinde mükemmel bir Büyükşehir Belediyeleri Kanununu henüz yazmaya başlamadığımız içindir. İnşallah çalışmalarımız bitince bütün Türkiyede herkesin, bu model daha iyi olacak, bununla daha iyi hizmet gelecek diyebileceği bir kanunu çıkarmaya gayret edeceğiz.
    
     -Anayasa değişikliği gerekli-
    
     Esesan ekimde veya kasımın en geç başında da bu kanunun çıkması gerektiğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:
     Çünkü bir ihtimal, Mahalli Seçimler Kanununun, 2014 Martın da değil de 2013 Kasımında veya ekimin sonunda yapılması da gündemde. MHPnin sayın genel başkanı, AK Partinin ortaya koyduğu seçimlerin biraz öne alınması konusuna sıcak bakabileceklerini ifade etti. Bunun için bir anayasa değişikliği gerekli, anayasa değişikliğinde de 367nin bulunması gerekli. Bugünkü tabloya baktığınız zaman AK Parti ve MHPnin oyları, bunu çıkarmak için yeterli, diğer partiler itiraz etse bile. Dolayısıyla yine anayasada bir hüküm var, seçime ilişkin kanunlar ve anayasa değişikliklerinin, o seçimde yürürlüğe girmesi için en az bir sene önce çıkması lazım. Yani biz 2013 Kasımda bir seçim yapacaksak, bu sene kasım gelmeden, Büyükşehir Belediyeleri Kanununu çıkarmamız gerekiyor...
    
     -Ben ne yapacağım onu düşünmem lazım-
    
     Arınç, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu çıktığında, muhtarlıkların durumunun ne olacağının tartışma konusu olduğunu da ifade ederek, bütün bunların yapılan çalışmanın içinde tek tek görüşüldüğünü belirtti. Arınç, şunları söyledi:
     Sanıyorum 4-5 ay oldu bir vesileyle Yıldırımda yine muhtar arkadaşlarımızla bir araya gelmiştik. Sanıyorum bir federasyon toplantısıydı. Orada ben Köy Kanununun yakın zamanda çıkabileceğini, kanunun içinde de özellikle köy muhtarlarının yetki ve sorumluluklarının daha da artacağını ifade etmiştim. Bir de latife olarak, Artık bizim dönemlerimiz bitiyor, ben de kendime uygun bir muhtarlık bulursam bu işe de talibim demiştim. Şimdi, bunları söyledikten sonra bir de bu muhtarlıklar kalkarsa, sizin üzülmenizden önce ben ne yapacağım onu düşünmem lazım.
     İftar yemeğine, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bazı milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile bürokratlar ve muhtarlar katıldı.
     Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra, Birlik Vakfı Bursa Şubesindeki sohbet toplantısında milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler ve dernek üyeleriyle bir araya geldi. Vali Harputun da katıldığı toplantı, basına kapalı gerçekleşti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER