Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı

Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı -Arınç: (3) -Sayın Başbakanımız geçmişten beri şunu söylüyor: MİT doğrudan Başbakanlıka bağlı bir kurumdur. Başbakan adına vazife yapar. Bu kendi özel görevi, çok önemli noktalarda


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sayın Başbakanımız geçmişten beri şunu söylüyor: MİT doğrudan Başbakanlıka bağlı bir kurumdur. Başbakan adına vazife yapar. Bu kendi özel görevi, çok önemli noktalarda onlara yetkiler verir. Eğer MİT müsteşarını çağırıyorsanız aynı zamanda beni de çağırdığınız anlamına gelir. Çünkü ona ben bir görev verdim. O görevi ifa ederken onun güvence altında olması lazım. Siz, yani MİT müsteşarını çağırırken aslında beni de mi çağırmak istiyorsunuz diye sanıyorum akşamki konuşmasında böyle bir cümle geçti. Bu doğru bir benzetmedir dedi
     Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Bursa İl Müdürlüğünün açılış töreninin ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
     Bir gazetecinin, Sayın Başbakanın, özel yetkili savcılara, MİT müsteşarımı alıyorsanız beni de alın çağrısı vardı. Bu konuda ne diyeceksiniz sorusuna Arınç, Sayın Başbakanın ne söylediğini tekrar açıklamak benim hakkım değil. Ama bildiğim bir şeyi söyleyeyim: MİT Müsteşarı ve hem eski müsteşar bir de müsteşar yardımcısını özel yetkili savcılar, ifadeye çağırdılar. Halbuki MİT Kanununun yanlış hatırlamıyorsam 36. maddesinde MİTte çalışanların mutlaka Başbakanlıkın izniyle ifadeye çağrılabileceği yazılı. Burada bir yetki karmaşası oldu karşılığını verdi.
     Özel yetkili savcıların ise Biz istediğimizi çağırırız, kanun bize bu yetkiyi veriyor dediğini belirten Arınç, şöyle devam etti:
     Halbuki MİT Kanununda da en az 40 seneden beri olan bir hüküm var. MİTin görevi istihbarattır, MİTin görevi Türkiyenin iç ve dış güvenliği ile ilgili istihbarat toplamaktır. Bunu yapan insanlar gelişigüzel çağrılamaz. Ancak izin verilmesi şartı vardır. Bunu daha büyük harflerle yazmak için MİT Kanununda değişiklik yapıldı. Yani doğrudan MİTte çalışanlarla birlikte başbakanın görev verdiği kişilerin de izin alınmadan soruşturulamayacağı konusunda.
     Sayın Başbakanımız geçmişten beri şunu söylüyor: MİT doğrudan Başbakanlıka bağlı bir kurumdur. Başbakan adına vazife yapar. Bu kendi özel görevi, çok önemli noktalarda onlara yetkiler verir. Eğer MİT müsteşarını çağırıyorsanız aynı zamanda beni de çağırdığınız anlamına gelir. Çünkü ona ben bir görev verdim. O görevi ifa ederken onun güvence altında olması lazım. Siz, yani MİT müsteşarını çağırırken aslında beni de mi çağırmak istiyorsunuz diye sanıyorum akşamki konuşmasında böyle bir cümle geçti. Bu doğru bir benzetmedir.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER