Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi -DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadıoğlu: -CHP ve AK Partinin cesur adımı bölge halkını ümitlendirdi -GÜNDEMDER Başkanı Canoruç: -Ülke demokrasi açısından önemli bir gelişme


DİYARBAKIR (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ümitlendirdi.
     Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi.
     İktidar partisiyle ana muhalefet partisinin Türkiyenin en önemli sorununu görüşmesinin bölge genelinde umut yarattığını bildiren Kadıoğlu, Bu sorunun çözümüne diğer partilerin de katılması gerekir. Çünkü bu Türkiyenin meselesidir. Tüm partilerin oy kaygısı taşımadan hep birlikte sorunu çözmesi lazım. CHP ve AK Partinin cesur adımı bölge halkını ümitlendirdi. Çok olumlu bulduğumuz görüşmenin sorunun çözümüne büyük katkı sunacağına inanıyoruz dedi.
    
     -Tüm siyasi partilerin sürece dahil olması gerekiyor
    
     Güneydoğu Demokrasi Derneği (GÜNDEMDER) Başkanı Mustafa Şenay Canoruç ise, demokratik ülkelerde iktidar ile ana muhalefet partilerinin devlet sorunu olarak görülen konularda sık sık bir araya geldiğini söyledi.
     Kürt sorunun Türkiyenin uzun yıllardan beri yaşadığı en önemli sorunlarından birisi olduğunu belirten Canoruç, şöyle konuştu:
     Diyalog kapısının açık tutulması önemlidir. Bu sorunun çözümünde siyaset en önemli faktördür. Diyalog sürecinin açık tutulup, sürdürülmesini önemsiyoruz. Aslında tüm siyasi partilerin sürece dahil olması gerekiyor. Olayı bir devlet sorunu olarak algılamak ve bu şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Sorunun bir çok boyutunun olduğunu unutmamak gerekir. Kürt sorunun, insan hakları, hukuk, ekonomi, eğitim, kültür ve diğer alanlarla doğrudan ilişkilidir. Bu çerçevede sadece güvenlik eksenli olarak soruna bakılmaması gerekir. Bugünkü görüşmede daha çok sivil inisiyatifin devreye sokulması Akil adamlar gibi bir takım yeni girişim modellerinin talep edilmesi de bunu göstermektedir. Türkiye açısından önemli bir sürecin başlamasını ümit ediyoruz. Artık yitirilecek tek bir cana bile Türkiyenin tahammülü yoktur. Ülke demokrasi açısından önemli bir gelişme yaşıyoruz.
    
     -Artık bu acılar sona ersin
    
     Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl ise siyasi partilerin görüşlerini ve beklentilerini bir yana bırakarak Kürt sorunun çözümü için çaba göstermesini isteyerek, Tarihe baktığınız zaman şiddetle hiç kimse başarılı olmamıştır. Netice itibariyle sonuç ancak masada alınabilir. 30 yıldır bu bölge savaş alanı durumundadır. Bu sıkıntı bitsin kurtulalım. Meclisteki tüm partilerin bu işe el atmasını istiyoruz. Siyasi partiler oy avcılığı yapmadan 74 milyon insanı düşünmesi lazım. Her gün cenaze geliyor. Artık bu acılar sona ersin diye konuştu.
    
     -Sürecin heba edilmemesi gerekir
    
     Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya da, olumlu buldukları bugünkü görüşmeye MHP ve BDPnin de destek vermesini istedi.
     Bu sürece katkı koymamanın mevcut durumu kabullenmek ve derinleştirmek anlamını taşıdığını ifade eden Kaya, şöyle dedi:
     Onun için sürecin heba edilmemesi gerekir. Biz bölge sivil toplum kuruluşları olarak her alanda bu sorunun partiler üstü bir sorun olarak görülmesi ve çözüm üretilmesini ifade ediyorduk. Çünkü sorunun çok derin ve farklı boyutlarının bulunduğunu biliyorduk. Bugün bu görüşmenin yapılması haklılığımızı ortaya koymakla birlikte herkesim tarafından da desteklenmesi gereken bir süreçtir. Partiler üstü olması nedeniyle sürece herkesin destek sunmalı. Toplumsal barışın sağlanmasında akil adamlar ve sivil toplum kuruluşları büyük rol oynarlar. Önemli olan sorunun çözümüdür.
     Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Kürt sorunun çözümünde CHPnin desteğinin çok önemli olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğanın da CHPye olumlu karşılık vermesinin herkesi ümitlendirdiğini söyledi.
     Akil adamlar ve komisyon gibi önerileri önemsediklerini kaydeden Bedirhanoğlu, şöyle konuştu:
     Bu öneri değerlendirilmelidir. CHPnin bu meseleye dair bir çözüm önerisinin olması çok önemlidir. Başbakanın da olumlu yanıt vermesi yükselen tansiyon açısından çok önemliydi. Toplantı sonrası yapılan iyi niyet mesajları başarılı olduğunu gösteriyor. CHPnin bu konudaki desteğinin devamı sorunun çözümüne katkı sunacaktır. Tarihi toplantı bölgede büyük beklenti oluşturdu. Ciddi şekilde umutlandım, umarım sonuca ulaşılır. Herkesin bu işin çözümüne katkı sunması lazım. Çünkü Türkiyenin kalkınmasının yolu bu sorunun çözümünden geçiyor.
    
     -Artık bu sorundan kurtulmalıyız
    
     Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmenin kendilerini umutlandırdığını vurgulayarak, şunları söyledi:
     Ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Türkiyenin her yönüyle kalkınmasının önündeki engeldir. Sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere herkesin katkı sunması lazım. Bu sorunun çözümüne tüm siyasi partilerin destek vermesi lazım. Sorumluluk alacak herkesin ön yargılardan arınarak samimi bir şekilde bu işe sarılmasını bekliyoruz. Bu sadece bölgenin değil tüm Türkiyenin sorunudur. Başta siyasi partiler olmak üzere toplumun tamamı sağduyulu hareket etmeli. Artık bu sorundan kurtulmalıyız. Olumlu görüşme bizi ümitlendirdi.
    
     Muhabir: Özgü Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör/J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER