Bartın doğalgaz hattı kaynak töreni

Bartın doğalgaz hattı kaynak töreni -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Şu anda 81 ilin 71ine BOTAŞ tarafından doğalgaz getirilmiş durumda, 3 kentte proje çalışmaları sürüyor, 65 ilin dağıtımı yapılıyor -Çevre ve Şehi


BARTIN (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şu anda 81 ilin 71ine BOTAŞ tarafından doğalgaz getirilmiş durumda, 3 kentte proje çalışmaları sürüyor, 65 ilin dağıtımı yapılıyor dedi.
     Bakan Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bartın Kapalı Pazaryerinde düzenlenen doğalgaz hattı kaynak törenine katıldı.
     Törende konuşan Bakan Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın her milletvekilinin kendi bölgesindeki yatırımları takip etmesi konusunda talimatları olduğunu söyledi.
     Bartındaki yatırımların 1,2 milyar liraya ulaştığını, bunun ülkeye de önemli katkılar sunacağını anlatan Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
     Bartına biz BOTAŞ olarak 3 yıl önce doğalgazı getirmiştik. BOTAŞ doğalgazı borularla getiriyor EPDK ihale yapıyor, ihale sonucunda da firmalar bunu alıyorlar. Firmalarımızdan yeterli teklif gelmemişti. Biz bir daha ihaleye çıktık ve bu ihaleyi Akmercan Grubu aldı. Buraya 20 milyon dolarlık yatırım yapacak. Dağıtım bölgesine de 80 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. Hane halkına bu doğalgaz gelmiş olacak. Böylece kirli havayı hep beraber önleyeceğiz. Bize buraya doğalgazı getirmek, özel sektöre dağıtımını yapmak, vatandaşa da kullanmak düşüyor.
    
     -81 ile doğalgaz hedefi-
    
     Bakan Yıldız, bazı yerlerde doğalgazın yeterince kullanılmadığını gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bartında 20 bin abonemizin olmasını bekliyoruz. Doğalgaz kullanması halinde o evin 2 bin lira civarında karı olacak. 20 binle çarpın 40 milyon lira civarında o ilin tasarrufu olacak. Sayın Başbakanımız bu hizmetin mümkün olduğunca bütün illere verilmesini istedi. Şu anda 81 ilin 71ine BOTAŞ tarafından doğalgaz getirilmiş durumda, 3 kentte proje çalışmaları sürüyor, 65 ilin dağıtımı yapılıyor. Diğer 7 ilin de inşaatı devam ediyor.
     Doğalgazın meskende kullanılmasının ucuz olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
     Mutfak ocağımıza bir tencere dolusu patates koysak, bunu tüp gazla haşlasak yaklaşık olarak 62 lira harcıyorsak doğalgazla 10 lira harcayacağız. İthal ettiğimiz doğalgaz için söylüyoruz bunu. İnşallah yerli kaynaklar haline gelmesi için de hep beraber uğraşacağız. O yüzden Türkiyedeki istikrarın direkt ya da dolaylı olarak hepimize sirayet ettiğini göreceğiz. 2002de 4 bin 500 kilometre olan doğalgaz hattı, şu anda 13 bin kilometreye yaklaştı.
    
     -Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar-
    
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Bartının havasını pırıl pırıl yapacak doğalgaz şehir şebekesinin temelini attıklarını vurgulayarak, şunları belirtti:
     Kentimizde doğalgaz önümüzdeki yılın başından itibaren evlere verilmeye başlanacak. Bu çok güzel bir oluşum. Bartın bizim güzide şehrimiz. Biz 180 bin nüfusun daha da artmasını istiyoruz. Turizmin ve sanayi yatırımlarının artmasını istiyoruz. Tabii enerji kaynaklarının kullanılması için çevreyi koruyarak neler yapabiliriz incelemesini yaptık. Bartının tabiatını, coğrafyasını, ormanlarını ve florasını en hassas şekilde korumak zorundayız. Bu bizim görevimiz. İnşallah bundan sonra çevre bakımından gerek katı atık bertaraf ve depolama, gerek atık su arıtma tesisi konusunda Bartına daha çok el atacağız. Bizim şiarımız şudur: Biz seçim sırasında yarışırız, hizmette siyaset yapmayız. Vatandaşımız emrindeyiz.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Bartın Valisi Bülent Savur, doğalgaz konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.
     Belediye Başkanı Cemal Akın, önemli bir yatırımın adımının atıldığını, 2013te doğalgazın kullanımına başlanmasının planlandığını söyledi.
     Belediyelerinin doğalgaz sürecinde halkı mağdur etmemeye özen gösterdiğini anlatan Akın, kenti doğalgaza kavuşturmada katkısından dolayı Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve ilgililere teşekkür etti.
     Akmercan Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Akmercan da kentte 20 bin aboneye hizmet vereceklerini bildirdi.
     Belediye Başkanı Akın, iki bakana yöreye özgü tel kırma şal hediye etti. Bakan Yıldız da Cemal Akmercana doğalgaz dağıtım lisansını takdim etti.
     Daha sonra Bakan Yıldız ve Bayraktar ile AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, temsili olarak getirilen doğalgaz borusuna kaynak yaptı.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Bartın doğalgaz hattı kaynak töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER