Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü

Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü -TÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Balkaç: -Balkan Savaşlarının asıl amacı, o coğrafyada yaşayan Müslüman unsurun tamamen kökünü kazımaktır (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Trakya Üniversitesi (TÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Balkaç, Balkan Savaşlarının asıl amacının bölgede yaşayan Müslüman unsurları yok etmek olduğunu söyledi.
     Balkaç, AA muhabirine Balkan Savaşlarının geçmişinin 1877-1878 Rus Savaşına dayandığını belirterek, Rusların Yeşilköyde Ayastefenos Anlaşmasını imzaladığını anımsattı.
     Balkan Savaşları öncesinde de Bulgarların Balkanlardaki Müslümanlara soykırım uyguladığını anlatan Balkaç, Bu soykırım neticesinde orada yaşayan birçok Müslüman, ülkenin içlerine doğru göç etmeye başladı. İşte Balkan göçlerinin ve savaşlarının geri planındaki husus budur. Bu olayların arkasından Balkan Savaşları silsilesi devam etmiştir diye konuştu.
    
     -Edirne ve Kırklareli büyük zarar gördü-
    
     Balkaç, 1911 Trablusgarp Savaşının ardından Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu durumun farkına varan Balkan Devletlerinin savaş arayışına girdiğini anımsatarak, Karadağ, Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan dörtlüsünün Balkan Savaşlarını başlattığını söyledi.
     Balkan Savaşlarının asıl amacı, o coğrafyada yaşayan Müslüman unsurun tamamen kökünü kazımaktır diyen Balkaç, şöyle devam etti:
     Bulgar ve Sırp mezalimi açısından da bunu irdelemek gerekir. Ayrıca bu savaşlarda Bulgaristan en fazla toprak elde eden devlettir. Sırp ve Yunan birlikleri bir araya gelerek Bulgaristanın fazla toprak elde etmesinden rahatsız oldular. Bu olaylar sonucunda Edirnenin işgali söz konusu oldu. Balkan Savaşlarında Bulgaristanın ülkenin içlerine kadar gelmesiyle Edirne ve Kırklareli büyük zarar gördü.
    
     -İnsanlar kara kışta yokluktan ağaç kabuklarını kemirdi-
    
     Balkan Savaşlarında kara kış yaşandığını anlatan Balkaç, insanların yokluk içinde yaşam sürdüğünü söyledi.
     Balkaç, Bulgar ordusunun bölgede yaşayan halka ve askerlere işkence yaptığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
     O kara kışta askerlerimizi ağaçlara bağlamak suretiyle ölüme terk ettiler. İnsanlar kara kışta yokluktan ağaç kabuklarını kemirdi. O dönemde böyle vahim bir tablo mevcuttur. Sonuç olarak Bulgarlar, Ruslardan alınan bu gücü, Balkan Savaşlarında devam ettirmiştir. Balkan Savaşlarında, 93 Harbinden alınan gücü devam ettirme söz konusudur.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER