Balıkta ağır metal kalıntısı iddiaları

Balıkta ağır metal kalıntısı iddiaları -Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kızıltan: Avrupada Türk balıkları en sağlıklı, en temiz balıklar olarak kabul ediliyor -Güzelbahçe


İZMİR (A.A) - Hüseyin Bağış - Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Marmara Denizinden avlanan balıkların bir kısmında ağır metal kalıntısı iddialarıyla ilgili Türk balıklarının Avrupadaki ihracat başarısına dikkat çekerek, Bizim balıklarımızda tehlikeli oranda kanserojen maddeye rastlansaydı ihracat yapamazdık dedi.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kızıltan, Türkiye su ürünleri sektörünün son yıllarda ihracatın yıldız sektörü haline geldiğini, 2012 yılı rakamlarına göre sektörün 500 milyon dolara yaklaşan ihracatıyla kültür balıkçılığında Avrupada Norveçin ardından ikinci sıraya yükseldiklerini söyledi.
     Gıda sektöründe halkın yoğun tüketimi bulunan ürünlere yönelik zaman zaman analiz haberlerinin yayınlandığını, bu haberlerde bilimsellikten uzak verilerle sansasyonel bilgilerin verildiğini belirten Kızıltan, Marmara Denizinde avlanan bazı balık türlerinde kanserojen kalıntıların bulunduğu yönündeki haberde de yanlış bilgilendirmeler yapıldığını savundu.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenli olarak analizler yaptığını, bu sonuçların baz alınması gerektiğini ifade eden Kızıltan, şöyle konuştu:
     Ege Üniversitesi ve TÜBİTAKta da yapılan analizler var, onlarda da böyle bir sonuç çıkmıyor. Marmarada bazı dip balıklarında bu sözü edilen maddelerden olduğu söyleniyor. Soluduğumuz havada, yediğimiz gıdalarda dahi bu tür maddeler mevcut. Bunların kanserojen etki yarattığı iddiası abartılıdır. Burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenli olarak yaptığı analizlerin baz alınması gerekir. Bazı özel laboratuvarlar iş hacmini arttırmak için dönem dönem bu tür açıklamalar yapıyor.
     Sektörün kişi başına balık tüketimini artırmaya çalıştığını, bunun için kampanyalar düzenlediğini ifade eden Kızıltan, bu tip iddiaların bilimsel ve ticari ilişkiler açısından önemli sonuçlar doğurabileceğini, resmi makamlar dışındaki bilgilere itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.
     Kızıltan, Avrupa Birliğine ihraç ettiğimiz tek et balık etidir. AB, bu konuda ayrıntılı analizler yapmaktadır. Bizim balıklarımızda tehlikeli oranda kanserojen maddeye rastlansa ihracat yapamazdık. Avrupada Türk balıkları en sağlıklı, en temiz balıklar olarak kabul ediliyor dedi.
    
     -Bakanlık titiz davranıyor-
    
     Güzelbahçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ünal Görgün de, iddiaların kanıtlanması gerektiğini ve sadece bir laboratuvarın sonucuna göre değil çeşitli laboratuvarların analiz sonuçlarını görmek gerektiğini söyledi.
     Deniz suyunu kirleten fabrika atıklarının önlenmesi gerektiğini belirten Görgün, Belirli oranlarda cıva her balıkta var ama kanserojen madde var demek abestir. Bu iddiayı kanıtlamak gerekir ve sadece bir tane laboratuvarın sonucuna göre değil çeşitli laboratuvarlara analiz yaptırmak gerekir dedi.
     Ege denizi sularında ağır metal oranının yüksek olmadığını belirten Görgün, sözlerini şöyle tamamladı:
     Ege Denizi sularında insan sağlığına zararlı madde oranı yüksek değil. Ama Marmarada var demek de doğru değil. Biz de oradan gelen lüferleri tüketiyoruz. Sağlık bizim için çok önemli. Eğer bu balıklar tehlikeli ise biz bu balığı avlamayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda zaten çok titiz davranıyor. Dip balıklarının önemli bir kısmında insan sağlığına zarar vermeyecek derecede cıva vardır. Bu bilinen bir şey. Ama bunu balık kanser yapar diye lanse etmek doğru değil.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Balıkta ağır metal kalıntısı iddiaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER