Balıkçılar hamsiden de çalışma şartlarından da

Balıkçılar hamsiden de çalışma şartlarından da memnun değil -Sinopta balıkçılar bu yıl hamsi sezonunda umduklarını bulamadıklarını belirtirken, çalışma şartlarının ağır oluşundan da yakındılar


SİNOP (A.A) - Sinopta balıkçılar bu yıl hamsi sezonunda umduklarını bulamadıklarını belirtirken, çalışma şartlarının ağır oluşundan da yakındılar.
     Sinopta hazırlıklarını tamamladıktan sonra teknelerle denize açılan balıkçılar, hamsi yerine kasalarını istavrit ile doldurarak kıyıya döndüler.
     Balıkçılardan 43 yaşındaki Halil Sarı, AA muhabirine, çalışma şartlarının zorluklarını anlattı.
     Soğuk, fırtına demeden gece gündüz çalıştıklarını buna karşılık emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Sarı, Biz gerektiğinde 24 saat çalışıyoruz. Yani 3 mesaiyi bir arada yapıyoruz. Bizim yaptığımız bu mesai asgari ücrete denk gelmiyor. Oysa bu çalışmamızın karşılığında 3 kat asgari ücret almamız gerekiyor. Bizim gece veya gündüz çalışma standardımız yok. 24 saat çalışıyoruz. Balık nerede biz oradayız ve ayaktayız. Maalesef başka çaremiz yok. Balıkçıların çalışma sistemi böyle dedi.
     Bu yıl hamsi sezonundan umduklarını bulamadıklarını, hamsi yerine istavrit avladıklarını ifade eden Sarı, balıkçılar olarak kota istediklerini vurguladı.
     Bir teknenin ne kadar balık tutması gerekiyorsa o kadar kota konulmalı diyen Sarı, şöyle devam etti:
     Bunu günlük değil, aylık olarak düşünebiliriz. Örneğin bu ay 150 ton hamsi tutulacaksa daha üzerinde tutulmamalı. Böyle bir sistem olmalı, yani balık tutmaya kota konulmalı. Dolayısıyla çalışma sistemi de daha rahat olur ve balık para eder. Ne kadar dengeli balık tutulursa, balık o kadar değerli olur ve balık da çoğalır. Bizim devletimizden istediğimiz yasak getirmek değil kota getirilmesi. En önemli sorunlardan birisi sağlık ve sigorta sorunu. Çoğu balıkçılarımızın sigortaları yok. Yeşil kart olması yetmiyor. Öte yandan Gürcistan ve Abhazyada kurulan hamsi fabrikalarının kapatılması gerektiğini de düşünüyoruz. O bölgelere balıkçı teknelerinin sokulmaması lazım. Hamsinin nesli tükeniyor. Türkiye karasularında boyları yasak olan hamsi tutularak Gürcistan ve Abhazyada fabrikalarda yem olmak üzere gönderiliyor. Hamsi, bundan dolayı bu yıl yok denecek kadar az ve neslinin tükenmesiyle de karşı karşıyayız. Bu durum biz çalışanlara da olumsuz olarak yansıyor.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Balıkçılar hamsiden de çalışma şartlarından da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER