Balatlar Kilisesi kazıları

Balatlar Kilisesi kazıları -Sinopta, Bizans dönemine ait mimari kalıntıları barındıran Balatlar Kilisesinde bu yılki arkeolojik kazı çalışmaları 60 kişilik ekiple başladı


SİNOP (A.A) - Sinop Balatlar Kilisesi arkeolojik kazılarının bu yılki bölümü, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlığında başladı.
     Prof. Dr. Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce başlatılan çalışmaların bu yılki bölümünün, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mimar Sinan Üniversitesi katkılarıyla 4 Temmuzda başladığını söyledi.
     Ada Mahallesinde Bizans döneminden kalma bir kilise olan Balatlar Kilisesindeki kazının bu yılki bölümüne öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik ekip ve 30 işçi ile alan temizliği yaparak başladıklarını ifade eden Köroğlu, bu çalışmaların 10 yıl süreceğini söyledi.
     Bu yıl çalışmalarını 8 nolu mekanda sürdürdüklerini dile getiren Köroğlu, şöyle devam etti:
     En üst tabakada bulunan 18 ve 19. yüzyıla ait mezarların alt seviyesine ulaştık. Bizans dönemine ait olması muhtemel mimari kalıntılar ortaya çıkmaya başladı. Yapı, Bizans döneminde de kullanılmış. 11. yüzyıl olarak tarihlendirilen bir Bizans parası bulduk. Çalışmalarımız bu doğrultuda Ağustos ayı sonuna kadar devam edecek. Umuyorum kazı sonucunda çok daha iyi bilgilere ulaşacağız.
     Prof. Dr. Köroğlu, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda, kilisede Roma hamamı ve Hristiyan mezarlığı olduğunun saptandığını vurgulayarak, Kilisenin Osmanlı döneminde Rum manastırı olarak da kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 2 bin yıl boyunca kullanılmış bir yapı. Buranın tarihi dokusunu korumayı ve muhafaza etmeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde burada bir arkeolojik park oluşturacağız, her dönemden kalan kalıntılar burada sergilenecek dedi.
    
     Muhabir: Halit Gümüş
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Balatlar Kilisesi kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER